Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Toxikus család? Tényleg hátra...

Toxikus család? Tényleg hátra kell őket hagynom?

Figyelt kérdés

Már tettem ki ehhez hasonló kérdést, többet nem fogok. De egyszerűen szükségem van rá, hogy valahol ezt megoszthassam. Apám alkoholista, és folyton hívogatja anyámat. Kértem nem egyszer nem kétszer hogy ne csinálja, sokszor meg is ígérte, hogy abbahagyja, persze semmi nem változott. Minden "barátja", akik inkább csak ivócimborák, szintén alkoholista. Anyámmal külön élnek (elváltak), de egy panelon belül. Nem telik el hét hogy ne lenne valami cirkusz, külön elmagyaráztam neki szépen hogy a tanulmányaim mellett nem tudok ezzel foglalkozni, de semmi nem hat. A másik fele a dolgoknak a húgom. (én 20 vagyok húgom 18) A húgom akit szeretek, és akit bármi áron megvédenék. De istentelenül el van hízva, csúnya és ápolatlan az arca, bunkó, nincsenek barátai és imád kötekedni. Sajnos ma telt be a pohár vele szemben. Kimentem a konyhába, hogy igyak egy HELL zérót (segít a tanulásban) és egyből belém kötött hogy "nem iszol több energiaitalt mi"? Itt egyszerűen nem bírtam és elmondtam őt mindennek. Fel nem fogtam, hogy hogy van mersze valaki olyannak, akinek a hibáit estig lehetne sorolni mersze beszólni egy ilyen apróságért egy olyannak mint én (nem mondom hogy én tökéletes vagyok, de azért felsőoktatásban tanulok, edzek és figyelek magamra, na meg azért vannak barátaim is). Sajnos amikor elmentem mellette még meg is löktem vállal (nem annyira hogy elessen), de sikerült úgy "megijesztenem" hogy később el is kezdett sírni. Pestre ment anyám lakásába, és jó ideig ott is lesz valószínűleg. Akármennyire is jogosnak érzem az indulataimat, iszonyú bűntudat mardos, hogy túlreagáltam, és elkerülhettem volna az egészet ha ignorálom a megjegyzését. Apámnál ugyanez. Úgy érzem, meg akarom szakítani vele a kapcsolatot, mert képtelen (és szerintem nem is akar) megváltozni, plusz iszonyat minimalista az élethez való hozzáállása, hétköznapi nyelven "lúzer". Minimálbéres munkája van, ő is ápolatlan, csak akkor tökös legény amikor részeg, a lakása rendetlen. Ha nem a húgomról és az apámról beszélnék akkor könnyen hagynám őket a fenébe. De róluk beszélek. Róluk, akik hibáik ellenére nem rossz emberek, és szeretem őket. Apám egy nagyon törődő ember volt velem (főleg régebben), és habár már ott is irritált az a fajta meghunyászkodás ami őt jellemezte, volt humorérzéke és szeretett engem. A húgomban is ott van a humor, a segítőkészség, de egyszerűen mindkettőjüknél iszonyú túlerőben vannak a negatív jellemzők. Tudom magamról, hogyha eltűnnék az életükből, magamat okolnám, ha romlana az állapotuk. Nagyon sokszor próbáltam a húgomat rávenni a fogyásra, még edzőterembe is elmentem vele, de ki sem jött az öltözőből, csak megvárta amíg én végzek. Apámmal rengetegszer beszéltem már a piáról, volt hogy keményebben is, mert megint anyámat piszkálta. Nem akarom őket kizárni az életemből, de mindig felidegesítenek, olyan dolgokat mondok miattuk, amiket soha eszembe nem jutna egyébként. Ezért is utálom magam, könnyen túlzásokba esek, de évek óta tűröm ezt, és várom hogy valami történjen, de minden csak egyre rosszabb.

Tényleg az lenne az egyetlen megoldás hogy "búcsút veszek tőlük?" Hogyha nem, akkor mi lenne az? 20/F

2021. máj. 20. 16:32
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
90%
Igen, ennyi idősen én ezt tenném.
2021. máj. 20. 16:41
 2/17 anonim ***** válasza:
90%

A húgoddal nekem ennyiből csak annyi jött le, hogy egy teljesen normális 18 éves. Az természetes, hogy beleüti az orrát mások dolgába.Lehet, hogy egy kicsir irigy rád, hogy te jól nézel ki (gondolom), ő pedig kevésbé, de nincs akaratereje változtatni.

Viszont szerintem vele a helyzetet túl reagáltad, mondjuk érthető, kiakadtál, megesik.

Apád az már nehezebb helyzet. Az alkoholistákat nagxon nehéz leszoktatni és, amint tehetik újra elkezdenek inni (a legtöbben).

20 éves vagy, lassan úgy is ideje elköltöznöd. Szerintem költözz el, amikor majd befejezed a tanulmányaidat és majd utánna tartsd velük a kapcsolatot (akkor már úgy se tudnak komolyabban befolyásolni érzelmileg, legalábbis közel sem annyira, mintha velük laknál).

De ezt te kell tudd. Hiába kérdezel itt rá, senki sem tud biztosat mondani. Te ismered a legjobban a helyzetet, magadat, a húgodat, apádat, te tudod, hogy mi a helyes.

2021. máj. 20. 16:46
 3/17 A kérdező kommentje:
Én is így látom, iszonyúan túlreagáltam a húgom apró beszólását. Sajnos eleve kicsit idegesebb voltam más dolgok miatt, és ez volt az "utolsó csepp". Tudom hogy ha most bocsánatot kérnék az nem érdekelné, abban bízom hogy pár nap alatt elfelejtődik az egész
2021. máj. 20. 16:58
 4/17 anonim ***** válasza:
82%

Nem egyszerű helyzet, de sajnos be kell látni, hogy van egy pont, amin túl már nem tudsz hatni rájuk sehogy sem. Felnőtt emberek, még ha a húgod éppen 18, akkor is, nem lehetsz mögöttük minden helyzetben és emlékeztetni őket, hogy hahó ez így nem lesz jó. Talán az segíthetne, ha nem megszakitanad, de radikálisan lecsokkentened a kontaktust, aztán figyelni kell, hogy reagálnak erre.

Nem tudom, hogy van e barátnőd/barátod, de lehet az is jót tenne a lelkednek, ha állna melletted valaki.

2021. máj. 20. 16:59
 5/17 A kérdező kommentje:
Sajnos nincs barátnőm, éppen amiatt is voltam ingerültebb, hogy nem jött össze egy kapcsolat.
2021. máj. 20. 17:04
 6/17 anonim ***** válasza:
74%

Ne haragudj, de egód az van... "Hogy merészel egy olyan, mint ő, beszólni egy olyannak, mint te"?!? Miért, ki vagy te? Ráadásul igaza volt, az egészséges életről beszélsz, és energiaitalt iszol... Utána meg szóval és tettel is bántod.

Biztos sok dologban igazad van, de ahogy előadod, az rettenetes.

2021. máj. 20. 17:14
 7/17 A kérdező kommentje:
Ezt úgy értettem, hogy ha valaki (mint ő) semennyire sem törődik a saját egészségével, az milyen alapon kér számon valaki mást, aki azért odafigyel, és 3-4 naponta megiszik egy kb mindentől mentes energiaitalt a jobb fókusz érdekében. Talán nem a legjobban fogalmaztam, de én a "bagoly mondja verébnek" jelenségre akartam rávilágítani, ráadásul nem ez volt messze az első eset hogy olyasmiért köt belém amiben ő ezerszer rosszabb
2021. máj. 20. 17:19
 8/17 anonim ***** válasza:
85%

Pont az a gond, hogy lekezelően tekintel rá. Az ő élete, úgy cseszi el, ahogy akarja, de attól még nem lesz benne rosszabb.

Azt megértem, ha aggódsz az egészségéért, sőt, nagyon helyes, de az, ha ilyen lekezelően viselkedsz vele, az szerintem már sok.

Nem akarlak megbántani, de szerintem nézz egy kicsit magadba, te se vagy tökéletes.

2021. máj. 20. 17:31
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

Így azért már érthetőbb (6-os vagyok). Vissza is vonom, hogy túl nagy az egód, mert akkor lepontoztál volna :D

De amit komolyan látok: talán szereted a húgod, de az biztos, hogy nem tiszteled egy kicsit sem :(. Olvasd vissza, mit írtál róla!

Egyébként toxikusnak nem tűnik.

2021. máj. 20. 17:33
 10/17 anonim ***** válasza:
78%
Igen, ilyen idősen én ezt tenném.
2021. máj. 20. 17:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!