Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ez jogos elvárás felém és a...

Ez jogos elvárás felém és a párom felé?

Figyelt kérdés

Barátnőmmel már 6 éve vagyunk együtt, 4 éve együtt is élünk albérletben. Anyum és a nővérem vidéken laknak családi házban (saját). Sajnos apum már nem él, a hagyatéki tárgyaláskor a ház rám és tesómra szállt fele-fele arányban, anyunak haszonélvezeti joga van, míg él.

Na már most a házon van hitel, kb 1,5 millió Ft, amit a moratórium miatt egy ideje nem fizetnek. Most megint el kezdték törleszteni és közölték, hogy adjak a törlesztőbe havi 30 ezret, mert végül is az a ház az enyém is (vagy inkább majd az lesz, hisz ugye anyunak haszonélvezeti joga van, tehát se eladni, sem mást nem lehet vele, amit nyilván ne is tennék meg, csak mondom).

Barátnőmmel önerőre gyűjtünk, hogy egyáltalán meg legyen az alap egy hitelhez és majd építkezni szeretnénk. A panel élet teljesen kiidegelt minket, állandóan van valami dübögés, ordibálás, fúrás stb. Lényeg, hogy most 120 ezer plusz rezsit fizetünk, de ez is azért "csak" 120 ezer, mert ismerőstől béreljük, amúgy lenne vagy 170. Tehát minden hónapunk durván mínusz 150-160 ezerrel kezdődik, hogy egyáltalán legyen tető a fejünk felett. Ilyen gondja tesómnak és anyunak nincs, hisz ők saját házban laknak, nem kell albérleti díjat fizetni, plusz egyáltalán nem is szorulnak rá, kettejük fizetése együtt kicsit több, mint 470 ezer Ft.

Barátnőm is kiakadt és én sem tartom jogosnak, hogy ezerrel spórolunk az önerőre és közlik, hogy akkor a hitelbe is szálljak be, úgy hogy évek óta otthon sem lakom. Amikor meg otthon laktam mindig mindenbe beszálltam 18 éves koromtól, 50-60 ezret minimum odaadtam anyáéknak, hogy fedezzem a költségeimet, de most már azt érzem hogy a saját életemet akarom élni a barátnőmmel, aki amúgy a menyasszonyom, a közös életünket tervezzük és nagyon is számít az a havi 30 ezer.

Természetesen, ha "kenyérre" kellene a pénz, annyira rossz helyzetben lennének, akkor igyekeznék segíteni, de abszolút nem erről van szó és nem tartom jogosnak, hogy évek óta otthon sem lakom, de fizessem a hiteltörlesztőt, miközben mi is a nyakunkba kell vegyünk jó pár tízmillát, hogy valaha saját otthonunk legyen.

Ti mit gondoltok? Hogyan oldanátok meg ezt a helyzetet? Kinek van igaza?

2021. máj. 11. 16:58
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:
96%
Hitelt neked vsak akkor kell fizetni, ha az a házon van és együtt vettétek fel, vagy a házzal együtt örökölted. A kocsi hiteléhez nincs közöd.
2021. máj. 11. 18:46
 22/40 A kérdező kommentje:

Hát nem együtt vettük fel, hanem anyuék és kb akkor lett felvéve, mikor mi tizenpár évesek voltunk állítólag..

Ha megörököltük a házat, akkor a hitelt is automatikusan? Erről nem kellett volna azért tájékoztatni minket, amikor megtörtént a hagyatéki?

Ráadásul ugye a moratórium miatt jó pár hónapig nem is volt fizetve a hitel, amiről én speciel nem is tudtam, viszont a moratórium alatt csak a törlesztő lett elengedve, a kamat az szépen halmozódott.

Valamilyen szinten az is dühítő, hogy mikor apu még élt és tesóm külföldön melózott, én meg már nem laktam otthon, akkor konkrétan ennél a 460-nál jóval kevesebbet kerestek és akkor is ki volt fizetve a hitel, számtalanszor adtam nekik 10-20 ezreket, mert tudtam hogy nem veti fel őket a pénz, most meg hogy jobb melójuk lett anyának meg nővéremnek is és többet is keresnek hirtelen eszükbe jutott, hogy fizessem a hiteleket én is. Mikor még otthon laktam 250 ezerből csináltattam még egy fürdőt és WC-t a házba, amibe tesom egyetlen forintot sem adott, hisz külföldön élt, ellenben most ő (is) használja azt a fürdőt, mégsem követeltem és nem is fogok érte semmit. Na mindegy, tudom elkanyarodtam a témáról, csak ez az egész történet nagyon összetett, sok sérelem ért részükről az évek során és most hogy még a hitelt is az orrom alá dörgölték, ez mind felszínre jött.

2021. máj. 11. 18:57
 23/40 anonim ***** válasza:
87%
Igen, a hitelt is automatikusan örökölted amikor elfogadtad az orokseget
2021. máj. 11. 19:38
 24/40 Katona Dius ***** válasza:
95%

Igen, sajnos valóban így van, a hitel is öröklődik. Erről mondjuk a hagyatékin illett volna tájékoztatni benneteket.

De sajnos így viszont jogos az elvárás, attól függetlenül, mennyire etikus ezt csak így uk-muk-fuk az orrotok alá nyomni, hogy mostmár ti is fizessétek, tegnaptól. Esetleg még akkor lehetne csökkenteni a részedet a hitelből, ha lennének számláka felújításról és tudnád igazolni, hogy azt te fizetted. Akkor kb annyival vagy annak egy részével lehetne csökkenteni, de gondolom ennyi év után azok a számlák már régen nincsenek meg.

2021. máj. 11. 19:44
 25/40 Katona Dius ***** válasza:
39%

Áh még annyi, mivel a moratórium alatt nem fizették és erről téged nem tájékoztattak, kérheted, hogy az azalatt halmozódott kamatot ők fizessék, mert neked erről nem volt tudomásod, nem volt beleszólásod.

Ennek a másik, rád nézve hátrányos része, hogy a hagyatéki óta "nem fizetett" részedet kérhetik.

Viszon (tudomásom szerint) ugye megoszlik, kinek mennyi kell fizetnie.

Édesanyád örökölte gondolom a ház felét. Így a hitel feléért ő felel.

A maradék fél kettőtök között oszlik 50-50%ban, gondolom.

Így tesód is és te is csak a hitel negyed-negyed részét vagytok kötelesek fizetni.

2021. máj. 11. 19:48
 26/40 anonim ***** válasza:
81%
Nézz utana a hitelnek( ne csak elhidd amit mondanak). Asszrm ha a haz lenne a fedezet a foldhivatalnal nyilvan lenne tartv. Ha nem akkor csak felvettek a hitelt,amit valoszinu anyadnak kellene fizetni. Hulye helyzet, mert oke hogy orokolted te is, de a masik meg ott lakik. En lehet azt mondanam hogy vegul is a fel haz hasznalataba szamitsak bele a torleszto felet. Le is kene papirozni. Anyadat sem ertem igazabol. Hasznalja a hazat, de beletenni nem akar? Oke hogy haszonelvezo es jogilag nem kene de lesulne a kepemrol a bor. Bar azert megneznem azt a hitelt...amugy is hazassagban vagyonkozosseg van, szoval nem is ertem. Meg lehet o az adostars, szoval akkor foleg nem nektek kene fizetni. Meg basszus, az is gyanus hogy a hagyatekin nem esett errol szo.
2021. máj. 11. 20:41
 27/40 anonim ***** válasza:
96%
De el lehet adni, csak az adásvételiben benne kell lennie, hogy haszonélvezettel terhelt. Ha találsz valakit, aki megvenné egy haszonélvezettel terhelt 1/2 tulajdonrészt, akkor eladhatod.
2021. máj. 11. 21:01
 28/40 anonim ***** válasza:
93%
Ha a hitel öröklődött, akkor arról miért nem kapott értesítést? Miért nem kap azóta is, hogy mennyi még a tartozása? Miért nem kap értesítést a moratóriumról? Valószínűleg nem került semmilyen hitel a kérdező nevére az örökléskor.
2021. máj. 11. 21:09
 29/40 anonim ***** válasza:
82%
28, szerintem is van valami gyanús ezzel...
2021. máj. 11. 21:15
 30/40 A kérdező kommentje:

Várjunk, akkor nem értem.

Nekünk kapni kellett volna tájékoztatót arról, hogy a hitel “ránk szállt” apu halálával?

De eleve a hitel apu ÉS anyu együtt vették fel, anyu viszont hálistennek még él, ilyenkor is egyből a gyerekekre száll át a hitel a házzal együtt? Ez sem logikus, hisz az egyik személy, aki anno felvette a hitelt még él, ilyenkor miért a gyerekekre terhelik rá?

2021. máj. 11. 21:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!