Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ez jogos elvárás felém és a...

Ez jogos elvárás felém és a párom felé?

Figyelt kérdés

Barátnőmmel már 6 éve vagyunk együtt, 4 éve együtt is élünk albérletben. Anyum és a nővérem vidéken laknak családi házban (saját). Sajnos apum már nem él, a hagyatéki tárgyaláskor a ház rám és tesómra szállt fele-fele arányban, anyunak haszonélvezeti joga van, míg él.

Na már most a házon van hitel, kb 1,5 millió Ft, amit a moratórium miatt egy ideje nem fizetnek. Most megint el kezdték törleszteni és közölték, hogy adjak a törlesztőbe havi 30 ezret, mert végül is az a ház az enyém is (vagy inkább majd az lesz, hisz ugye anyunak haszonélvezeti joga van, tehát se eladni, sem mást nem lehet vele, amit nyilván ne is tennék meg, csak mondom).

Barátnőmmel önerőre gyűjtünk, hogy egyáltalán meg legyen az alap egy hitelhez és majd építkezni szeretnénk. A panel élet teljesen kiidegelt minket, állandóan van valami dübögés, ordibálás, fúrás stb. Lényeg, hogy most 120 ezer plusz rezsit fizetünk, de ez is azért "csak" 120 ezer, mert ismerőstől béreljük, amúgy lenne vagy 170. Tehát minden hónapunk durván mínusz 150-160 ezerrel kezdődik, hogy egyáltalán legyen tető a fejünk felett. Ilyen gondja tesómnak és anyunak nincs, hisz ők saját házban laknak, nem kell albérleti díjat fizetni, plusz egyáltalán nem is szorulnak rá, kettejük fizetése együtt kicsit több, mint 470 ezer Ft.

Barátnőm is kiakadt és én sem tartom jogosnak, hogy ezerrel spórolunk az önerőre és közlik, hogy akkor a hitelbe is szálljak be, úgy hogy évek óta otthon sem lakom. Amikor meg otthon laktam mindig mindenbe beszálltam 18 éves koromtól, 50-60 ezret minimum odaadtam anyáéknak, hogy fedezzem a költségeimet, de most már azt érzem hogy a saját életemet akarom élni a barátnőmmel, aki amúgy a menyasszonyom, a közös életünket tervezzük és nagyon is számít az a havi 30 ezer.

Természetesen, ha "kenyérre" kellene a pénz, annyira rossz helyzetben lennének, akkor igyekeznék segíteni, de abszolút nem erről van szó és nem tartom jogosnak, hogy évek óta otthon sem lakom, de fizessem a hiteltörlesztőt, miközben mi is a nyakunkba kell vegyünk jó pár tízmillát, hogy valaha saját otthonunk legyen.

Ti mit gondoltok? Hogyan oldanátok meg ezt a helyzetet? Kinek van igaza?

2021. máj. 11. 16:58
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
75%
Ha te vagy 50%-ban a tulajdonos, akkor a házon lévő hitel 50%-a is a tiéd.
2021. máj. 11. 18:00
 12/40 anonim ***** válasza:
77%
Szerintem nem feltétlenül jogos. Ki vette a hitelt fel és mire? Ha a ház felújítására, akkor jogosan kérik, hogy fizess bele. Akkor is ha örököltétek. Viszont ők ott laknak a te részében is, amire meg te kérhetnél bérleti díjat a tesódtól.
2021. máj. 11. 18:07
 13/40 A kérdező kommentje:
Utána fogok anyánál kérdezni pontosan, mert minket sosem avattak be ilyen részletesen, hogy konkrétan mire vették fel a hitelt és mennyit. Annyit mondott, hogy a házon van, de hogy most az fedezetként vagy konkrétan a ház miatt lett felvéve, azt nem tudom. Azt tudom, hogy már elég régi történet. Azt a részét nem tartom én sem éppen igazságosnak, hogy nem lakom otthon, tehát úgymond az én “részemet” is ugyanúgy használja tesóm, de ha bedobnám, hogy akkor ezzel az erővel én is kérhetnék arra a részre bérleti díjat, én lennék a legnagyobb szemét, pedig szerintem ez oda-visszaműködik. Ha ő használja a ház rám eső felét, márpedig használja, akkor ne verje az asztalt, hogy fizessek a hitelbe, mert 30-nál bőven többért lehetne kiadni a házat, főleg mert kétszintes, plusz pince, garázs. 25 millióra lett felértékelve, de a környéken ennél kisebb és sokkal rosszabb állapotú házakért kérnek 35-40 milliókat. Pont ezért nem értem azt a részt, hogy lemondhattam volna róla. Egy ma 35 milliót is megérő házról mondjak le, mert van rajta 1,5 millió hitel, amit anno a szüleink vettek fel…? Apu a végrendeletében ránk íratta, nem is lettünk felvilágosítva arról, hogy amúgy le is lehet róla mondani, se arról hogy a hitelt is automatikusan örököljük. Ezt akkor még nem tudtam, na de most nem is ez a lényeg.
2021. máj. 11. 18:21
 14/40 anonim ***** válasza:
80%
Ingatlanra csak a tulajdonos vehet fel hitelt....
2021. máj. 11. 18:22
 15/40 anonim ***** válasza:
24%

Fel kell becsültetni a házat ês annak a felét eladni a tesódnak.

Vagy mivel az ½ a tiéd így azt a részt ki is adhatod másnak lakni.

2021. máj. 11. 18:24
 16/40 anonim ***** válasza:
90%
Nem, nem adhatja ki, lévén az anyjának az egész házra haszonelvezeti joga van
2021. máj. 11. 18:26
 17/40 anonim ***** válasza:
89%

12!

Nem kérhet bérleti díjat. Az anyának haszonélvezeti joga van. Max ő kérhetne bereti díjat.

2021. máj. 11. 18:27
 18/40 A kérdező kommentje:

Látjátok ezt nem tudtam, hogy annak ellenére, hogy a fele ház a nevemen van, bérleti díj anyumat illetné max… Elég érdekes ez jog és valamilyen szinten szerintem igazságtalan is.

Amúgy 2 hitelről van szó, a kettő együtt másfél millió és most beugrott, hogy szinte biztos, hogy az egyik hitel a kocsira van, arra a kocsira amit én soha az életben nem vezettem, mert 3 hónappal ezelőttig jogsim sem volt…

2021. máj. 11. 18:33
 19/40 A kérdező kommentje:
De mindenképp utána kérdezek.
2021. máj. 11. 18:33
 20/40 A kérdező kommentje:
De most jól értem, hogy a részemet se el, se kiadni nem adhatnám, mert anyumnak haszonélvezeti joga van?Nem is akarom, szó se róla, tesóm amúgy se tudná a felét kifizetni, de akkor tulajdonképpen van egy fél házam, amiből pénzt max akkor láthatnék, ha ne adja a jó isten anyu meghalna (ami remelem vagy 30 év múlva lesz csak!), ott sem lakom, de a hitelt meg ugyanúgy fizessem? Főleg ha nem kiderül, hogy nem is a házon van az egész hitel.
2021. máj. 11. 18:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!