Titeket nem keserít el néha, hogy sok ember mindent megkap a szüleitől (lakás, autó stb)?
Ne értsetek félre, nem irigylem tőlük, inkább zavar, hogy olyan dolgokért dolgozom, amik másnak alapból megvannak. Nyilván nem reprezentatív a közeg, és rengeteg ember semmit se kap, de a barátaim nagy része közép-felsőközép háttérrel bír, és ott ez elég gyakorinak tűnik, hogy miden jár és egyetem végégi dolgozni se kell.
Kicsit az is zavar, hogy mi sem voltunk szegények, van is fölös lakás, de azt apám kiadja inkább, és 4. éve, 19 éves korom óta külföldön élek, mert otthon nem nagyon volt maradásom.
Ami zavar, hogy amíg ők ezt a szakaszt átugorják, nekem ez ha minden jól megy is, 5-6 évembe kerül, mire mondjuk összeszedek egy kisebb lakásra elég összeget, miközben én is szivesebben élnék inkább otthon.
Másfelől azt is látom, hogy ettől sokkal gyerekesebbek is, sok 20-25 éves ugyanazon a szinten tart, ahol középiskolában voltak, felelősségvállalás, tervezés stb terén, bár nem is nagyon vannak rászorulva ezt is belátom. Én viszont megjárom a hullámvölgyeket, jobban kiismerem magam, így viszont kevés a közös téma, jobban érzem magamat 30 évesek közt.
Amkit amúgy érzek nem mondanám depressziónak, inkább ez hajt, hogy végre én is ott tartsak, ahol ők, inkább egy ilyen kissé szomorkás, melankolikus érzés fog el egyre gyakrabban, hogy sok miden igy kimarad az életemből. Barátnőt nagyon nem volt egyszerű itt találni például, nyaralni se járok stb. És igen, azt is tudom, hogy mennyivel szerencsésebb vagyok sok embernél, mert tudok haladni és nem vagyok megakadva.
Valahogy sosem érdekelt mások élete.
Külföldön élek, van egy remek párom, boldog vagyok, és nem foglalkozok vele, hogy xy kocsit, lakást vagy mit kap anyuciéktól.
Pedig nagyon jól látod, milyen sokba lesz nekik ez a puha kezdet.
5-6 év múlva anyagilag beéred őket, akik akkor kezdenek, te meg már rég mozgásban leszel.
Azt kívánom, bár lenne mindenki olyan szerencsés, hogy egy saját lakással kezdje az éltét. Az autó már kevésbé fontos.
Viszont már találkoztam olyannal, akinek a szülei mindent aláraktak egész életében, nem csak a lakást, autót. Ebben az esetben nem tartom jó dolognak, mert az embernek meg kell tanulni magának megszerezni a dolgokat, ha ki van nyalva a segge, akkor lehet teljesen életképtelen lesz. Ilyen helyzetben lehet nekem is bökné a csőröm. De ez meg igazából az ő dolguk lenne.
Sajnos 5-6 év alatt nincs meg egy lakás egy normál fizetésnél. Inkább 15-20 év ha nagyon spórolsz.
Miért puhulna el, aki kap lakást? A mai világban mindenért annyira meg kell küzdeni, sokkal jobb ha kegalább ezért nem. Borzasztó stressz ha az életbenmaradás miatt olyan pályára kényszerül valaki, ami nem neki való, csak hogy ki tudja belőle gazdálkodni a lakást valahogy. Az se túl jó, ha mellékállasokat kell vállalni, ahelyett hogy tanulna, fejlődne, örülne hogy él, kibontakoztatná magát. Inkább megnyomorítja lelkileg az embert a szegénység semmint életrevalóbbá tenné. Ha valakinek nem a mindennapi kenyérért, havi törlesztőért kell gürizni, sok-sok év előnnyel indul, és sokkal többet kihozhat az életéből. Sokan a gyerekvállalásról is lemaradnak mert nincs hova ugye. Nem mondanám ezt ideálisnak.
Zavaró. Mindig is utáltam hogy csórók vagyunk.
Az osztálytársaim márkás ruhákban jártak, én piacosba meg kínaisba. Cikiztek.
Fiatal felnőttként már dolgoztam, levelezőn jártam egyetemre. Megtudtam venni magamnak már a drágább cuccokat, nem cikiztek, nyugodt éveim voltak de kb mindenkinek volt kocsija, motorja, új teló hetente mert buliban összetörték, stb. Nappalin voltak 25-30 évesek is akiket még a szülők tartottak el. Én meg szívtam, dolgoztam.
A legdrágább dolog amit valahakaptam apámtól egy pisilős baba volt.
Annyiból jó nekem hogy jó fizetésem volt pár évig, tudtam félretenni, vettem hitel nélkül házat.. Igaz, egy sz4r kis faluban amit utálok, de legalább van hol laknom.
Gyerekem az tuti nem lesz. Inkább azért dolgozok hogy megadjam magamnak ami kimaradt.
Én még csak gimis vagyok, de már most elég gyakran érzem ezt. Én sem irigy vagyok, inkább szomorú, mert annyira sok dologból kimaradok.
Általános iskolában engem is agyoncikiztek a cuccaim miatt, hasonlóan, mint a 26. válaszolót. Mióta gimis vagyok, nyáron diákmunkázok, ebből veszem a ruháimat, és egyéb dolgaimat amire szükségem van (ne nagy dolgokra gondoljatok, egy tanévre kell beosztanom a nyári fizetést). Ha hívnak valahova, szinte sose tudok elmenni, a kisebb bulikból, kajálásokból, mozizásokból is kimaradok, plusz az összes nyári programból, ők tudnak menni táborokba és fesztiválra is. Ezek által sokkal több közös élményük is van. Nekik természetes, hogy el tudtak menni nyelvvizsgázni, hogy letehették a jogsit. Én most a nyelvvizsgára próbálok majd spórolni, mert a szóbeli előtt el szeretnék menni pár alkalommal egy angoltanárhoz, mert a suliban sajnos nem nagyon tudjuk a beszédet fejleszteni. Összesen ketten vagyunk az osztályban, akiknek nincs még meg, a többiek el tudtak menni tanárhoz. Ez is rossz helyzet, mert tényleg tanulok, de a beszédet nem tudom itthon fejleszteni. Már szóbakerült a továbbtanulás is, nagyon szívesen mennék én is erős egyetemre, van is olyan képességem, mint nekik, de egy vidéki egyetemre is diakhitelt kell majd felvennem. Elég kellemetlen, mikor kerdezgetik, hogy miért nem megyek én is a BMEre, a tanárok is bíztattak, de sajnos nem tudnám finanszírozni.
Szóval igen, gyakran eszembe jut ez nekem is. Egyébként az én szüleimnek is van kiadva egy lakásuk, meg nem keresnek szerencsére rosszul, de nekik ez a természetes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!