Mennyi tőkét kell gyűjteni, hogy az ember leválhasson a szüleitől? És önálló legyen?
Először is attól függ, hogy albérletbe akarsz menni, vagy saját házat/lakást akarsz. Albérletben általában biztosítékként kérnek kauciót, ami azt jelenti, hogy 1-2 havi bérleti díjat előre ki kell fizetni!
Ha viszont saját házat vagy lakást akarsz, és van számodra megfelelő, ami anyagilag elérhető közelségben van, akkor számolj MINIMUM annyit, hogy a beköltözés után maradjon legalább annyi pénzed, amennyi 1 havi fizud, már persze ha a lakás azonnal költözhető állapotban van! Ha nincs, akkor számold hozzá még a felújítási költséget is, ami például 60 m2 esetében kb. 1,5-2 millió Ft (festés, burkolás, bútorok), ehhez viszonyíts!
Lakásnál kb 30%kp,
Családi ház épitéséhez, telek, tervek, 20-40%kp. Tepepülésfüggő, de itt is 30al kalkulálhatsz. De a tervezés a sallangjaival kb 1.5 milla, telek min 3-4 közművekkel falun. 35 millios kb 95 m2 házhoz kell egy 9 m kp plusz a sallangok azaz tervek és telek kb 5 m, azaz összesen 14 millió minimum.
Én 800.000ert megvettem egy telket vidéken, áll rajta egy vályogház, de telekárban adták a házat, bejelentkeztem állandóra és egy mezőgazdasági vontatóra építettem egy tiny house-t, jó, mondjuk ács vagyok, szóval értek is hozzá... Összesen gépeszettel mindennel együtt 4millióban áll.
25 négyzetméter, de az minden mai kor elvárasának megfelel. Nem egy putri lyuk.
Légkondi, állando hőmerséklet telen nyáron, világítás, fűtés, redőny, ezek mobilról is vezérelhetőek távolról is.
6-nak: Vályogházhoz miért kell légkondi? (Télen fűt, nyáron hűt.... Ezt egy ácsnak is tudni kell(ene). Az okos telefonos távirányítás egy ilyen komoly (?) objektumnál meg szintén csak rongyrázás, a gyakorlati haszna igen kevés, ráadásul a rendszer kiépítése (szenzorok, wifi érzékenyítés, stb.) felesleges költséggel jár. (Egy ismerősöm a WC lehúzást is automatizálta, aztán egy hétvégi nyaralás során összehozott neki egy éves vízszámlát. (Szerencséjére a vékony panel falnak köszönhetően a szomszéd rátelefonált, hogy folyamatosan sistereg a víz a fürdőszobában.)
Szerintem egy önálló, EMBERI élethez nem kellenek a felesleges, öncélú, költséges technikai megoldásuk. Persze, más a helyzet, ha valaki már nem tudja a sok pénzét felélni, de azt sem akarja, hogy a fejpárnája alatt az egér megrágja, esetleg penészes legyen...
Én ezt válas után építettem magamnak, már nem szándékozom családot alapítani, pusztan kényelemben leélni ami van meg hátra... Amúgy meg remélem elég sok van hátra 50 múltam...
De 20on évesen legenylakasnak is tökeletes lett volna... Igazi kéjbarlang :D
Nyílván aki meg tervez családot, az nem örökké él egy ilyenben, de utana is megmatadhat pl nyaralónak... Vagy ott van vésztartaléknak, ha pl válik az ember...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!