Mi a bajuk a szüleimnek azzal, hogy a barátnőm nem magyar? Hogy békítsem meg őket?
Erdélyi magyarok vagyunk. A szüleim nem nemzetgyűlölők (legalábbis sosem gondoltam azt róluk), millió román és szász barátunk van.
Én 24 éves vagyok és kb 2 hónapja van egy román barátnőm,akit most mutattam be a családnak. Nem beszéltem nekik sokat róla, de azt mondtam hogy román. Viszont a találkozás után nagy családi hiszti lett, hogy a lány román és hogy így milyen a család stb.
Rendes családból való, az apja katonatiszt volt (csakúgy mint édesapám, csak máshol éltünk), az anyja pedig egy cégnél főkönyvelő.
A lány is illemtudó. Senki nem várta el, nem is volt szó róla, de az első látogatásra 2 féle sütit hozott amit ő készített, apámnak hozott pálinkát és anyámnak pedig egy igen márkás parfümöt, valamint egy dísztárgy féleséget, ami olyan mint egy kis mini evőkészlet.
Nem értem mi a bajuk vele, nem értem miért kell feszültség a családba. Hogy békítsem meg őket? Valami tipp olyantól aki járt ilyen vagy hasonló cipőben?
50
A lány szülei maximálisan elfogadnám, szeretettel bánnak velem, jól kijövünk. Én is nagyon szeretem és tisztelem őket. Az anyja még tud is pár szót magyarul és szívesen próbál egyet-mást kimondani magyarul amikor beszélgetünk.
Kolozsváron élünk, ami az ország második legnagyobb városa erős román többséggel. A szomszédaink felé magyar, felé román. De nincs velük bajunk, rendes emberek.
Nem tudom hány évesek, de az ő fiatal korukban még valószínű magyar többségű volt Kolozsvár. (Ceausescu idejében történt meg a nagy betelepítés.)
A kolozsváriak egy része tapasztalhatott meg sok negatívumot a románok részéről. Elég csak Funárról beszélni, de tudnék még sok egyébről, ami nyomot hagyott az ottani magyarok lelkében.
- Jó régen, de jártam ott egy párszor, s elég sok időt töltöttem ott, valamennyire ismerem a "korábbi generáció" érzéseit.
Ami volt, elmúlt. Bízom benne,hogy meg fognak békülni szüleid a választottaddal.
Csak hogy meséljek a "régi állapotokról".
Nagybátyám egy magyar iskola igazgatója volt Kolozsváron. Mondvacsinált ürüggyel letartóztatták, másfél évig volt előzetesben. Közben az iskolát románosították.
42 kilóval súlyos betegen engedték ki, pár hónap után meghalt. A Házsongárdi temetőben talán még megvan a sírja. Diákjai évekkel később is még vittek rá virágot.
Igaz. Akkor még az egyetemet "csak" Bólyainak hívták.
53
Ferenczi igazgatóról van szó? 🙂
Amúgy ez minden kommunista országban megtörtént, akárkit letartóztatás aki a párt ellensége volt.
55
Jaj igen, tényleg. Elsőnek Ferenczi jutott eszembe, de ő nem ült annyit börtönben. Csak később ugrott be.
56
Valakinek szúrta a szemét. Dédnagyapámat is egyik napról a másikra elvitték a Dunacsatornához, mert útjában volt egy feltörekvő aktivisták, aki így megszerezte az öreg embereit, akik neki dolgoztak (gazdálkodó volt).
Az akkori címük Piata Pacii 2. et.4.a.34., ma azt hiszem Piata Lucien Blaga.
Egy jogi "bukfenc" volt, mert a helyettesét büntett hiányában felmentették, őt viszont mint igazgatót, aki felelősséggel tartozik beosztottjáért másfél évig ítélet nélkül benntartották, közben odahelyeztek egy román igazgatónőt, s mire kijött már román lett az iskola.
Ha jól emlékszem ezt követően nem sokkal lett Babes-Bólyai az egyetem.
59
Milyen petícióról beszélsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!