Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mi a bajuk a szüleimnek...

Mi a bajuk a szüleimnek azzal, hogy a barátnőm nem magyar? Hogy békítsem meg őket?

Figyelt kérdés

Erdélyi magyarok vagyunk. A szüleim nem nemzetgyűlölők (legalábbis sosem gondoltam azt róluk), millió román és szász barátunk van.

Én 24 éves vagyok és kb 2 hónapja van egy román barátnőm,akit most mutattam be a családnak. Nem beszéltem nekik sokat róla, de azt mondtam hogy román. Viszont a találkozás után nagy családi hiszti lett, hogy a lány román és hogy így milyen a család stb.

Rendes családból való, az apja katonatiszt volt (csakúgy mint édesapám, csak máshol éltünk), az anyja pedig egy cégnél főkönyvelő.

A lány is illemtudó. Senki nem várta el, nem is volt szó róla, de az első látogatásra 2 féle sütit hozott amit ő készített, apámnak hozott pálinkát és anyámnak pedig egy igen márkás parfümöt, valamint egy dísztárgy féleséget, ami olyan mint egy kis mini evőkészlet.

Nem értem mi a bajuk vele, nem értem miért kell feszültség a családba. Hogy békítsem meg őket? Valami tipp olyantól aki járt ilyen vagy hasonló cipőben?

2021. ápr. 23. 18:30
1 2 3 4 5 6 7
 51/64 A kérdező kommentje:

50

A lány szülei maximálisan elfogadnám, szeretettel bánnak velem, jól kijövünk. Én is nagyon szeretem és tisztelem őket. Az anyja még tud is pár szót magyarul és szívesen próbál egyet-mást kimondani magyarul amikor beszélgetünk.

Kolozsváron élünk, ami az ország második legnagyobb városa erős román többséggel. A szomszédaink felé magyar, felé román. De nincs velük bajunk, rendes emberek.

2021. ápr. 25. 12:59
 52/64 anonim ***** válasza:

Nem tudom hány évesek, de az ő fiatal korukban még valószínű magyar többségű volt Kolozsvár. (Ceausescu idejében történt meg a nagy betelepítés.)

A kolozsváriak egy része tapasztalhatott meg sok negatívumot a románok részéről. Elég csak Funárról beszélni, de tudnék még sok egyébről, ami nyomot hagyott az ottani magyarok lelkében.

- Jó régen, de jártam ott egy párszor, s elég sok időt töltöttem ott, valamennyire ismerem a "korábbi generáció" érzéseit.

Ami volt, elmúlt. Bízom benne,hogy meg fognak békülni szüleid a választottaddal.

2021. ápr. 25. 13:29
 53/64 anonim ***** válasza:
91%

Csak hogy meséljek a "régi állapotokról".

Nagybátyám egy magyar iskola igazgatója volt Kolozsváron. Mondvacsinált ürüggyel letartóztatták, másfél évig volt előzetesben. Közben az iskolát románosították.

42 kilóval súlyos betegen engedték ki, pár hónap után meghalt. A Házsongárdi temetőben talán még megvan a sírja. Diákjai évekkel később is még vittek rá virágot.

Igaz. Akkor még az egyetemet "csak" Bólyainak hívták.

2021. ápr. 25. 13:44
 54/64 A kérdező kommentje:

53

Ferenczi igazgatóról van szó? 🙂

Amúgy ez minden kommunista országban megtörtént, akárkit letartóztatás aki a párt ellensége volt.

2021. ápr. 25. 13:59
 55/64 anonim ***** válasza:
Székely Ferenc.
2021. ápr. 25. 14:09
 56/64 anonim ***** válasza:
68%
Szó sem volt arról, hogy a párt ellensége lett volna. A román gazdasági igazgatóhelyettes sikkasztott (vagy nem, mert őt pár hét után kiengedték).
2021. ápr. 25. 14:13
 57/64 A kérdező kommentje:

55

Jaj igen, tényleg. Elsőnek Ferenczi jutott eszembe, de ő nem ült annyit börtönben. Csak később ugrott be.

56

Valakinek szúrta a szemét. Dédnagyapámat is egyik napról a másikra elvitték a Dunacsatornához, mert útjában volt egy feltörekvő aktivisták, aki így megszerezte az öreg embereit, akik neki dolgoztak (gazdálkodó volt).

2021. ápr. 25. 14:24
 58/64 anonim ***** válasza:
100%

Az akkori címük Piata Pacii 2. et.4.a.34., ma azt hiszem Piata Lucien Blaga.

Egy jogi "bukfenc" volt, mert a helyettesét büntett hiányában felmentették, őt viszont mint igazgatót, aki felelősséggel tartozik beosztottjáért másfél évig ítélet nélkül benntartották, közben odahelyeztek egy román igazgatónőt, s mire kijött már román lett az iskola.

Ha jól emlékszem ezt követően nem sokkal lett Babes-Bólyai az egyetem.

2021. ápr. 25. 14:36
 59/64 anonim ***** válasza:
54%
Csak egy kérdésem lenne: aláírta VELED ez a barátnőd a most nemrég beadott Írdalá petíciót? És a családja?
2021. máj. 15. 23:43
 60/64 A kérdező kommentje:

59

Milyen petícióról beszélsz?

2021. máj. 16. 07:31
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!