Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ezek után jogos, ha anyámat...

Td95 kérdése:

Ezek után jogos, ha anyámat kirúgom a házból / eladom felőle a házat?

Figyelt kérdés

Anyám felnőttkorára rászokott az alkoholra. Egy ideig dolgozott rendesen, kb. 2010 körül aztán megváltozott. Egyik munkahelyről ment másikra, amint megkapta a fizut, el is költötte alkoholra, apám fizetéséből tartottuk fent a háztartást. Szegény apám elhunyt közben, tesómmal felesben örököltük a házat, kis része maradt anyámé, haszonélvezettel. Azóta iskola mellett, most pedig iskola után is dolgozom, három műszakban, többször 12 órázással. Én meg a tesóm felesben fizetjük a csekkeket, mert ez a részeg nő egy fillért nem adott még bele, mert "nem az ő neve van a számlán". Szóval anyám hozzáállása azóta sem változott. Egy éve egy végrehajtó az ő házrészét árverés alá tette, mert összesen valami 1,3 millió forintot nem fizetett több bank felé. Most a rokonok segítségével úgy tűnik sikerül "megvennem" a tulajdonrészét, ezáltal az ő része rám kerül, a haszonélvezeti joga elveszett. Ezáltal nincstelenné válna.

Közöltem vele, ha csak hőbörög itthon, menjen az alkesz "haverjaihoz" ahova akar, én látni nem akarom. Persze szerinte övé a ház és nekem kéne elkotródnom a francba. Főleg részegen hajtogatja ezt. Miután meglesz a tulajdoni lap ténylegesen, meg fogom lebegtetni ezt. A lelkiismeretem azt mondja ne csináljam, de így egy lassan 10 éves feszültséget oldana fel ez.

Ha ez nem válna be, akkor meg vagy kérek távolságtartásit vagy eladom a házat és máshol kezdek tesómmal életet, ő meg mehet ahová akar.

2021. ápr. 22. 08:46
1 2 3 4 5
 31/46 anonim ***** válasza:
54%
Igen, így tiszta sor, kitenném.
2021. ápr. 23. 08:53
 32/46 anonim ***** válasza:
66%
Ebben az esetben először legyen egy jogilag rendezett tiszta tulajdoni lap a kezedben. Viszont: mivel anyád lakcímkártyája az adott lakásra szól gondolom, nem teheted ki egyszerűen, de nem is olyan bonyolult. Ő szívességi lakáshasználónak minősül, és ugyanolyan jogai vannak/lesznek, mint egy bérlőnek. Tehát első körben, miután megszűnt a tulajdonjoga és a haszonélvezete, írásban közölnöd kell vele, hogy a szívességi lakáshasználatot ezennel felmondod. Valamennyi időt, általában 30 napot szoktak adni a kiköltözésre. Ha az adott időn belül nem hagyja el az ingatlant, akkor kezdheted intézni a kényszerkijelentést. De ezt, a szívességi lakáshasználat felmondását előtte el kell intézned. Fontos az is, hogy bizonyíthatóan átvegye a levelet, legjobb, ha tértivevényesen küldöd vagy futárral átveteted. És a legjobb az is, ha ügyvéd intézi. Ha jófej vagy, segíthetsz neki szállást, albérletet találni.
2021. ápr. 23. 09:02
 33/46 anonim ***** válasza:
72%
#32, te egy másik filmet nézel, a kérdezővel együtt. A haszonélvezeti jogot nem lehet elvenni, - ezt kéne elsősorban megértenetek - és ennek megfelelően lehet tovább okoskodni.
2021. ápr. 23. 19:49
 34/46 anonim ***** válasza:
76%
33: először én is azt írtam neki, hogy a haszonélvezet nem vész el, de a kérdező esküdözik, hogy pedig de. HA valóban ez a helyzet, arra az esetre írtam, hogy akkor sem lehet egyből kirakni az anyját, először a szívességi lakáshasználatot kell megszüntetni.
2021. ápr. 23. 19:53
 35/46 anonim ***** válasza:
49%

"A haszonélvezeti jog személyhez kötött jog, amelynek alapján a haszonélvező a más személy tulajdonában lévő dolgot birtokolhatja, használhatja és hasznosíthatja. Ez egyben azt is jelenti, hogy mindenki másnak tartózkodnia kell minden olyan magatartástól, amellyel akadályozzák vagy veszélyeztetik a haszonélvezeti jog gyakorlását."

" A haszonélvezet ugyanakkor abszolút szerkezetű jog:

a haszonélvezővel szemben mindenki más köteles tartózkodni attól, hogy a haszonélvezet tárgyára olyan behatást gyakoroljon, amely a haszonélvezetből folyó jogok gyakorlását akadályozza vagy veszélyezteti.

Ez a kötelezettség terheli magát a tulajdonost is: köteles tűrni, hogy a haszonélvező az ő dolgán gyakorolja jogait."

2021. ápr. 23. 22:05
 36/46 anonim ***** válasza:
49%
"Mit is jelent ez? Mindenki másnak tartózkodnia kell attól, hogy a haszonélvezet tárgyára olyan behatást gyakoroljon, amely a haszonélvezetből folyó jogok gyakorlását akadályozza vagy veszélyezteti. Ez a negatív kötelezettség terheli magát a tulajdonost is, így ő is köteles tűrni, hogy a haszonélvező az ő dolgán gyakorolja jogait. Tehát ez konkrét esetben azt jelenti, hogy a tulajdonos tűrni köteles, hogy a haszonélvező az ingatlant használja, abban lakik, vagy azt egyéb módon hasznosítja. A birtoklásra, a használatra és a hasznok szedésére a haszonélvezet fennállásának teljes időtartama alatt a haszonélvező jogosult. A tulajdonos e jogokat csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező nem él velük. Fontos kiemelni, hogy az a körülmény, hogy a haszonélvező a haszonélvezet gyakorlásával átmenetileg – ideiglenesen – felhagy, a haszonélvezeti jogot nem szünteti meg."
2021. ápr. 23. 22:07
 37/46 anonim ***** válasza:
49%
"Ez a részeg nő" az anyád, és amíg övé a haszonélvezeti jog, valójában ő jogosult bérleti díjat szedni tőletek. Azt megértem, hogy anyád viselkedése nem tetszik, de jelen esetben a jogszabályok akkor is őt védik. Ha távolságtartásit kérsz, akkor is neked kell elköltöznöd, mert őt nem rakhatod ki. Lehet lepontozni 🤠
2021. ápr. 23. 22:13
 38/46 anonim ***** válasza:
74%

Tudatlan, buta, de hozzá nagyképű, arrogáns seggfej vagy, aki azt gondolja, övé a világ.

"Közöltem vele, ha csak hőbörög itthon, menjen az alkesz "haverjaihoz" ahova akar, én látni nem akarom. Persze szerinte övé a ház és nekem kéne elkotródnom a francba." Igen, ha olyan nagymenő vagy, akkor egyszerűen hagyd ott a francba, de mi az, hogy kirakod, hát haszonélvezeti joga van, nem? De! Tehát nincs miről beszélni! Szedd a sátorfádat, mindenkinek könnyebb lesz, meglátod, neked is!

2021. ápr. 24. 14:55
 39/46 anonim ***** válasza:
43%
De most úgy őszintén... Te egy kicsit se sajnálod az anyádat, aki belekerült egy gödörbe, és nem próbálsz meg rajta segíteni? "Jó, persze, nem kötelességed, kit érdekel", de basszus, ha úgy vesszük, ez nála már betegségnek számít. Hát nekem megszakadna a szívem, ha így látnám az anyámat, és minden energiámat meg pénzemet abba fektetném, hogy meggyógyuljon. Nemhogy még lesz*rjam azt is, hogy hová kerül ezek után.
2021. ápr. 26. 17:29
 40/46 anonim ***** válasza:
61%
#39 aki nem kéri, annak nem lehet segíteni. erőszakkal nem dughatják be az elvonóra, ott nem tarthatják
2021. ápr. 26. 18:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!