Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ezek után jogos, ha anyámat...

Td95 kérdése:

Ezek után jogos, ha anyámat kirúgom a házból / eladom felőle a házat?

Figyelt kérdés

Anyám felnőttkorára rászokott az alkoholra. Egy ideig dolgozott rendesen, kb. 2010 körül aztán megváltozott. Egyik munkahelyről ment másikra, amint megkapta a fizut, el is költötte alkoholra, apám fizetéséből tartottuk fent a háztartást. Szegény apám elhunyt közben, tesómmal felesben örököltük a házat, kis része maradt anyámé, haszonélvezettel. Azóta iskola mellett, most pedig iskola után is dolgozom, három műszakban, többször 12 órázással. Én meg a tesóm felesben fizetjük a csekkeket, mert ez a részeg nő egy fillért nem adott még bele, mert "nem az ő neve van a számlán". Szóval anyám hozzáállása azóta sem változott. Egy éve egy végrehajtó az ő házrészét árverés alá tette, mert összesen valami 1,3 millió forintot nem fizetett több bank felé. Most a rokonok segítségével úgy tűnik sikerül "megvennem" a tulajdonrészét, ezáltal az ő része rám kerül, a haszonélvezeti joga elveszett. Ezáltal nincstelenné válna.

Közöltem vele, ha csak hőbörög itthon, menjen az alkesz "haverjaihoz" ahova akar, én látni nem akarom. Persze szerinte övé a ház és nekem kéne elkotródnom a francba. Főleg részegen hajtogatja ezt. Miután meglesz a tulajdoni lap ténylegesen, meg fogom lebegtetni ezt. A lelkiismeretem azt mondja ne csináljam, de így egy lassan 10 éves feszültséget oldana fel ez.

Ha ez nem válna be, akkor meg vagy kérek távolságtartásit vagy eladom a házat és máshol kezdek tesómmal életet, ő meg mehet ahová akar.

2021. ápr. 22. 08:46
1 2 3 4 5
 1/46 anonim ***** válasza:
78%
jogos, tedd ezt
2021. ápr. 22. 08:49
 2/46 anonim ***** válasza:
98%

Ez a történet sajnos több sebből vérzik.

- Anyádnak nem a saját tulajdonán van haszonélvezete, hanem a tiéteken. (Tulajdonos nem lehet haszonélvező is egyben)

- A tulajdonrész eladásával, vagy elárverezésével nem szűnik meg automatikusan a többi tulajdonrészen a haszonélvezet.

Tehát - amellett, hogy mindenkit sajnálok, akinek alkoholista a szülője, mert nekem is az volt - anyádat nem teheted ki, legfeljebb ő téged.

Ha nekem nem hiszel, kérdezz ügyvédet!

2021. ápr. 22. 08:55
 3/46 anonim ***** válasza:
71%
Lehet sokan azt mondanák, hogy mégis csak az anyád, hogy rúghatnád ki a házból, de éveken át rátok hárult minden, és cseszett felelősséget vállalni, szóval szerintem nyugodtan tedd ezt.
2021. ápr. 22. 08:59
 4/46 anonim ***** válasza:
100%

Most a rokonok segítségével úgy tűnik sikerül "megvennem" a tulajdonrészét, ezáltal az ő része rám kerül, a haszonélvezeti joga elveszett.

A haszonélvezet azon van, ami a ti tulajdonotok a tesóval. Az nem fog eltűnni attól, hogy az ő részét megveszed.

2021. ápr. 22. 09:03
 5/46 anonim ***** válasza:
98%
Kérdezd le a tulajdoni lapot, azon rajta lesz, hogy tényleg haszonélvező-e. Ha igen, akkor nem tudod kitenni.
2021. ápr. 22. 09:05
 6/46 anonim ***** válasza:
35%

Tedd ezt.

Ha kivásárolod akkor szerintem semmi köze nem lesz hozzá de majd ügyvéd megmondja.

A kapott pénzből húzzon albérletbe vagy ahova akar.

Mikor elmegy akkor a cuccait összepakolni , kapun ajtón a zárat lecserélni és 2 tanuval hivatalosan kijelenteni a lakcímről.

Bárcsak én is már régebben eltüntettem volna az életemből a " családom" annyi fájdalmat megspóroltam volna.

2021. ápr. 22. 09:06
 7/46 anonim ***** válasza:
100%
A második válaszadóknak igaza van.
2021. ápr. 22. 09:09
 8/46 anonim ***** válasza:
37%

Miért nem adjátok el a házat és mindenki kapna belőle, hogy boldoguljon?

Megértem hogy már eleged van az anyádból, de probáltál egyáltalán segíteni rajta? Vannak olyan intézmények, ahol alkoholistákat szoktatnak le.

2021. ápr. 22. 09:13
 9/46 anonim ***** válasza:
92%

1)

Ha házasok voltak a szüleid és együtt vették a házat, akkor anyádé a fele és ti az apai részt örökölhettétek felesben a testvéreddel, ami az ingatlan negyede fejenként.

Ezen, a ti feleteken van anyádnak haszonélvezete, a másik felének tulajdonlásával.

2)

Ha nem a házasságuk alatt lett a ház vásárolva, hanem apádé volt eredetileg, akkor anyád örökölt egy gyerekrészt és a maradékon a haszonélvezetet. Tehát 1/3-1/3-1/3 részben vagytok örökösök és anyádnak 2/3 részen van haszonélvezete.

Gyakorlatilag ő a "főnök", ha nem tetszik neki valami, simán kitehet és míg él oda be nem teheted a lábad.

2021. ápr. 22. 09:21
 10/46 anonim ***** válasza:
73%

Ha házasok voltak a szüleid és együtt vették a házat, akkor anyádé a fele és ti az apai részt örökölhettétek felesben

Nem biztos, nálunk anyué a ház nagyobb része, mert örökölte a felét, majd a másik felét felesben megvették a testvérétől apuval. Szóval egyáltalán nem biztos az 50-50, ne jelentsd ki tényként.

2021. ápr. 22. 09:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!