Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ezek után jogos, ha anyámat...

Td95 kérdése:

Ezek után jogos, ha anyámat kirúgom a házból / eladom felőle a házat?

Figyelt kérdés

Anyám felnőttkorára rászokott az alkoholra. Egy ideig dolgozott rendesen, kb. 2010 körül aztán megváltozott. Egyik munkahelyről ment másikra, amint megkapta a fizut, el is költötte alkoholra, apám fizetéséből tartottuk fent a háztartást. Szegény apám elhunyt közben, tesómmal felesben örököltük a házat, kis része maradt anyámé, haszonélvezettel. Azóta iskola mellett, most pedig iskola után is dolgozom, három műszakban, többször 12 órázással. Én meg a tesóm felesben fizetjük a csekkeket, mert ez a részeg nő egy fillért nem adott még bele, mert "nem az ő neve van a számlán". Szóval anyám hozzáállása azóta sem változott. Egy éve egy végrehajtó az ő házrészét árverés alá tette, mert összesen valami 1,3 millió forintot nem fizetett több bank felé. Most a rokonok segítségével úgy tűnik sikerül "megvennem" a tulajdonrészét, ezáltal az ő része rám kerül, a haszonélvezeti joga elveszett. Ezáltal nincstelenné válna.

Közöltem vele, ha csak hőbörög itthon, menjen az alkesz "haverjaihoz" ahova akar, én látni nem akarom. Persze szerinte övé a ház és nekem kéne elkotródnom a francba. Főleg részegen hajtogatja ezt. Miután meglesz a tulajdoni lap ténylegesen, meg fogom lebegtetni ezt. A lelkiismeretem azt mondja ne csináljam, de így egy lassan 10 éves feszültséget oldana fel ez.

Ha ez nem válna be, akkor meg vagy kérek távolságtartásit vagy eladom a házat és máshol kezdek tesómmal életet, ő meg mehet ahová akar.

2021. ápr. 22. 08:46
1 2 3 4 5
 21/46 anonim ***** válasza:
80%
Tölts le egy tulajdoni lapot. Azon rajta van minden.
2021. ápr. 22. 10:27
 22/46 anonim ***** válasza:
37%
Gond nélkül utcára raknád anyádat, csak ezek a fránya jogszabályok ezt nem teszik lehetővé? Pontosan az ilyen esetekre lett kitalálva a haszonélvezeti jog- már több ezer éve- hogy ne lehessen a magukra maradt özvegyeket kisemmizni, és ez remélem neked se sikerül. A haszonélvezetről max. önként lemondhat az anyád, az nem veszik el csak úgy attól, hogy neked nem tetszik.
2021. ápr. 22. 10:27
 23/46 anonim ***** válasza:
88%
Elvileg jogos, gyakorlatilag a kutya nem fog olyan házat megvenni amin haszonélvezet van.
2021. ápr. 22. 10:41
 24/46 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy attól hogy nem tulajdonos, a haszonélvezeti joga még nem veszett el.
2021. ápr. 22. 10:43
 25/46 anonim ***** válasza:
11%
Add el a házat és kezdj egy új életet nélküle
2021. ápr. 22. 10:48
 26/46 anonim ***** válasza:
100%

A haszonélvezeti jog erősebb, mint a tulajdonjog. Ergo, ti eladhatjátok a házat (már ha lesz olyan, aki haszonélvezettel megveszi), de anyádat nem teheted ki.

Értem, hogy haragszol, jogosnak is tartom, de ez sajnos nem így működik. Azt sem értem, hogy "elvesztette a haszonélvezetet", ilyen nincs.Amíg ő él, maradhat a házban, ez ennyi.

2021. ápr. 22. 11:13
 27/46 anonim ***** válasza:
56%
Egy alapfokú ismeretekkel nem rendelkező ember összedobált, hevenyészett kamuja! De időtöltésnek elmegy.
2021. ápr. 22. 11:18
 28/46 A kérdező kommentje:

Tisztázom a helyzetet:

apámnak volt 6/8-ad a házon, tesói lemondtak a részére; 2/8-ad az anyué, amit eljegyzéskor kapott.

Apu halála után nekem meg tesómnak lett 3/8, 3/8, anyunak 2/8-ad (+haszonélvezet), ami most végrehajtói zár alatt van a tulajdoni lap szerint.

Jártam az illetékes övb-nél, ő mondta, hogy a haszonélvezet elveszik így anyutól, benne van az árverési papíron is. Ha sikeres lesz az árverés, nekem lesz 5/8, tesómnak 3/8, anyunak 0.

2021. ápr. 22. 21:18
 29/46 A kérdező kommentje:

22#

anyám egy 44 éves alkesz munkakerülő, remélem Ön soha nem kerül ilyen helyzetbe!

2021. ápr. 22. 21:20
 30/46 anonim ***** válasza:
70%
na akkor happy end lesz a vége :)
2021. ápr. 22. 21:37
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!