Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ezek után jogos, ha anyámat...

Td95 kérdése:

Ezek után jogos, ha anyámat kirúgom a házból / eladom felőle a házat?

Figyelt kérdés

Anyám felnőttkorára rászokott az alkoholra. Egy ideig dolgozott rendesen, kb. 2010 körül aztán megváltozott. Egyik munkahelyről ment másikra, amint megkapta a fizut, el is költötte alkoholra, apám fizetéséből tartottuk fent a háztartást. Szegény apám elhunyt közben, tesómmal felesben örököltük a házat, kis része maradt anyámé, haszonélvezettel. Azóta iskola mellett, most pedig iskola után is dolgozom, három műszakban, többször 12 órázással. Én meg a tesóm felesben fizetjük a csekkeket, mert ez a részeg nő egy fillért nem adott még bele, mert "nem az ő neve van a számlán". Szóval anyám hozzáállása azóta sem változott. Egy éve egy végrehajtó az ő házrészét árverés alá tette, mert összesen valami 1,3 millió forintot nem fizetett több bank felé. Most a rokonok segítségével úgy tűnik sikerül "megvennem" a tulajdonrészét, ezáltal az ő része rám kerül, a haszonélvezeti joga elveszett. Ezáltal nincstelenné válna.

Közöltem vele, ha csak hőbörög itthon, menjen az alkesz "haverjaihoz" ahova akar, én látni nem akarom. Persze szerinte övé a ház és nekem kéne elkotródnom a francba. Főleg részegen hajtogatja ezt. Miután meglesz a tulajdoni lap ténylegesen, meg fogom lebegtetni ezt. A lelkiismeretem azt mondja ne csináljam, de így egy lassan 10 éves feszültséget oldana fel ez.

Ha ez nem válna be, akkor meg vagy kérek távolságtartásit vagy eladom a házat és máshol kezdek tesómmal életet, ő meg mehet ahová akar.

2021. ápr. 22. 08:46
1 2 3 4 5
 11/46 anonim ***** válasza:
97%
A haszonélvezeti jog,mimdig erősebb mint a tulajdon jog. Ki vsak akkor rakhatod ha betudod bizonyítani ,hogy nem képes a házat fent tartani,vagy veszélyt jelent az ingatlanra. De ha eladod,akkor lehet hogy az új tulaj nem költözhet be ,a haszonelvezeti jog miatt.
2021. ápr. 22. 09:25
 12/46 anonim ***** válasza:
78%

akkor anyád örökölt egy gyerekrészt

És ez sem stimmel, mert közösen lakott ingatlanból nem örököl, csak haszonálvezetet kap. További ingatlanból (és ingóból) örököl gyermekrészt.

2021. ápr. 22. 09:25
 13/46 anonim ***** válasza:
81%

Te mi a fenét keversz-kavarsz?

Olvasd már el mit írtam!

Nem azt írtam, hogy 100 éve ki-kitől örökölt, vagy az anyjáék kinek az örökrészét vették meg esetleg a lottón nyerték.... eszem megáll!

Az írtam, hogy házasság alatt EGYÜTT vettek (vagy építettek) akkor az anyjáé a fele és az apai részt örökölhetik.

Mi ezen a neked annyira érthetetlen?

Egyébként ha idézel valakitől, akkor azt illik idézőjelbe tenni, mert anélkül úgy tűnik hogy a te szellemi terméked!

(9-es voltam)

2021. ápr. 22. 09:32
 14/46 anonim ***** válasza:
22%

12!

"És ez sem stimmel, mert közösen lakott ingatlanból nem örököl, csak haszonálvezetet kap. További ingatlanból (és ingóból) örököl gyermekrészt."

Ez nettó marhaság!:D

2021. ápr. 22. 09:36
 15/46 anonim ***** válasza:
89%

14, olyan jó, hogy magabiztosan állítod a baromságaidat több kommenten át...

Tessék, ptk. A házastárs NEM örököl a közösen lakott ingatlanból.

"7:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]

(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

a) a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és

b) egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

(2) A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető.

(3) Osztályos egyezségben a házastársnak a gyermekrész helyett az egész hagyatékra kiterjedő holtig tartó haszonélvezeti jog biztosítható."

2021. ápr. 22. 09:46
 16/46 anonim ***** válasza:
0%

"Ki vsak akkor rakhatod ha betudod bizonyítani ,hogy nem képes a házat fent tartani"

írta a kérdező hogy az anyja nem hajlandó fizetni a számlákat. ha mondjuk munkája sincs (ami feltételezhető), az nem elég bizonyíték, hogy nem tudja fenntartani a házat?

2021. ápr. 22. 09:48
 17/46 anonim ***** válasza:
68%

15!

Egy percig ne zavarjon hogy ez (a 14-es) volt az első hozzászólásom!:D

Nem tudom, hogy miből és honnan idéztél, de érdekes módon a Kérdező anyja mégis örökölt! Akkor ez most hogy lehet?

Egyébként meg teljesen mindegy, mert totálisan el vagy térve a tárgytól és a kérdéstől, mert nem ez volt a kérdés.

A lényeg:

A tulajdonos a haszonélvezőt nem rúghatja ki.

Más:

(A számlákat meg annak kell fizetnie, akinek a nevén az óra a szerződés szerint.)

2021. ápr. 22. 09:58
 18/46 anonim ***** válasza:
93%
Ahogy írják, a haszonélvezet nem vész el csak úgy. Szerintem fogadj egy ügyvédet. Megpróbálhatod egyébként anyádat lemondatni a haszonélvezetről, ebben is ügyvéd tud segíteni.
2021. ápr. 22. 10:00
 19/46 anonim ***** válasza:
85%
Ügyvéddel tisztázd, kinek mije van a házon.
2021. ápr. 22. 10:06
 20/46 anonim ***** válasza:
0%

13-14, tök hülye vagy a témához.

Az írtam, hogy házasság alatt EGYÜTT vettek

Az sem biztos, hogy 50-50, mert valamelyik félnek már lehetett tulajdonrésze benne, illetve vehetik más tulajdoni aránnyal.

2021. ápr. 22. 10:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!