Hogyan segítsek anyának?
Állandóan fáj a feje, mostanában egyre többször, mert mindenen idegeskedik. Angliában élünk, viszont gyűlöl itt lenni, nagyon hazavágyik, meg azt mondta, hogy élete legrosszabb döntése volt, hogy idejöttünk. Hosszú sztori, hogy hogy kerültünk ide ki, szóval ebbe most nem megyek bele. Amióta itt vagyunk az életünk csak rosszabb lett, semmivel nem lett jobb, sőt. A lelki állapota csak még rosszabb lett, pedig sosem volt lelkileg kiegyensúlyozott, de itt még depressziósabb lett. Apámat nem bírja elviselni, apám viszont nem akar hazamenni, és anyámat fenyegeti, hogy ha hazamegy akkor semmi pénzt nem kap, még gyerektartásra sem (én és öcsém vagyunk). Anya viszont itt nem bírja, neki hiányzik a családja, minden rokonuk, barátunk otthon van, az egész életünk. Nem éltünk otthon sem rosszul, jól megvoltunk, ide is apám erőltette, hogy jöjjünk ki, aztán anyám elhitte, hogy itt még jobb lesz, mert apám beígért mindent, de még annyi dolgunk sincs mint otthon volt, mert apám mindenre sajnálja a pénzt, pedig jól keres. Most a vírus miatt nem tudjuk mikor jutunk haza, nyáron voltunk otthon utoljára, anya már nem bírja itt tovább, de képtelen erről apámmal beszélni, mert akárhányszor próbálta ő megsértődik, meg felnőtt ember létére bevágja a hisztit, képtelen megérteni, hogy anyának itt nem jó, meg rajta kívűl senkinek, és ha ezt normálisan meg merjük jegyezni, hogy mi haza tervezünk menni akkor őrjöng. Ezenkívűl anya csinál mindent itthon, főzés, takarítás, az összes házimunka, azért is állandóan idegeskedik, hogy mit főzzön, meg, hogy még ki kell vasalnia...stb. A takarítást át tudom vállalni én is, sőt a nagyrészét megcsinálnám én, de nem akar engem sem ezzel leterhelni, szóval sokszor nem is szól ha kell takarítani, csak csendben egyedül megcsinálja, de ezzel is leterheli magát. Apám rohadtul idegesíti, de mindenkit irritál, őt is nehezen tudja elviselni. Sose tudja kikapcsolni az agyát, folyton azon jár az agya, hogy mikor jutunk már haza, meg a vírus miatt ki tudja mikor tudunk menni. Meg, hogy a szüleivel minden rendben legyen, aggódik, hogy elveszíti őket a vírus miatt, és akkor még a közelükben sem tudtunk lenni. Hiába mondom neki, hogy kapcsolja ki az agyát és ne aggódjon minden miatt, azt mondja, hogy neki ez nem megy és nem tudja elterelni a gondolatait meg relaxálni, pedig azt kéne neki. Ma már olyan rosszul volt, nem is evett egész nap semmit, hányingere is volt és a feje is nagyon fájt. És sokszor vannak ilyen időszakai amikor lelkileg még rosszabbul van, mint általában. Én nem bírom nézni, hogy ennyire kikészíti magát, még csak azt kéne, hogy valami betegség kialakuljon nála és elveszítsem, lekopogom. Mindenen idegeskedik, és ezzel kikészíti magát. Azt mondja nem tehet róla, hiába mondjuk neki, hogy legyen jó kedve, ez nem ilyen egyszerű, mert amíg itt vagyunk addig nem tud boldog lenni. Amíg otthon éltünk sosem voltak ilyen gondjai, pont ma mondta, hogy milyen jó életünk volt még otthon.
Hogyan tudnék neki segíteni? Vagy van bármi ötletetek, hogy valaki hogyan tudna kikapcsolni és lazítani, aki mindig idegeskedik? Mert hiába akarom, hogy boldog legyen, itt nem tud az lenni, apámmal meg pláne nem, akkor inkább azt szeretném, hogy legalább ne idegeskedjen, már azzal sokra menne.
Kérdés, hány éves vagy. Ha 18+, akkor lépj ki a szituációból, rendezzék el a szüleid.
Ha 18-, akkor jelentkezz be Magyarországon a lakhelyed szerint illetékes gyámhivatalba, hogy segítsenek.
Hogyan segíts? Mondjuk segíthetnél csomagolni. Ha te annyira maradni akarsz (amit nem igazán értek), akkor maradj és fejezd be a sulit. Anyád pedig az öcséddel jöjjön haza - MOST! Te is jobban járnál, ha itthon letennéd az osztályozó vizsgákat és aztán fejeznéd be a sulit itthon, de te tudod.
Anyád meg jöjjön haza, adja be a válópert, meg lesz állapítva a tartásdíj is. Helyetekben nagyon nem húznám még 1,5 évig, nem biztos, hogy anyád kibírja addig.
12-es, egyáltalán nem akarok maradni, nálam jobban csak anyám utál itt lenni. De itt annyira más dolgokat tanulok mint otthon, hogy az itteni letett osztályaim nem elegek, hogy a kortársaimmal berakjanak egy osztályba. Rengeteget kéne tanulnom, 7.osztály, 8.osztály, 9.osztály, 10.osztály, 11.osztály. Minden tantárgyból le kéne tennem a vizsgát, ennyi tanévből. Szerintetek ez mennyi idő, mire mindent megtanulok? Addigra már 18 leszek, mire ezeket megtanulom, nem hiszem, hogy szeptemberig minden otthon kimaradt tanévem minden tantárgyából vizsgázni tudnék. Már pedig ezt kéne tennem, mert én a középiskolát otthon kezdtem volna, de az otthoni igazgatóm azt mondta, hogy teljesen felesleges lenne, inkább járjam ki itt, és akkor a kezembe lesz egy értettségi bizonyítvány amivel otthon egyetemre tudok menni, ahelyett, hogy 16 évesen 9.osztályos legyek és 20 éves koromig járjam a gimit. Mert 16 évesen akartam volna gimibe menni otthon. De ez nem volt megoldható, a vírus miatt vizsgázni sem tudtam, mert nem vállalta az otthoni iskolám, mert mint ahogy mindenkinek, nekik is volt más problémájuk a vírus miatt. Szóval maradtam itt. És akkor érdeklődtem, hogy mi van, ha egyszer csak hazamegyünk és otthon kéne gimibe járnom. Akkor mondták, hogy ez esetben MINDEN tantárgyból az összes eddigi kimaradott évemből vizsgáznom kéne, köztük az általános iskolai éveket. Én most már ennyi idősen nem akarok bajlódni az általános iskolai tananyaggal, mert ha még kivárom ezt a 1,5 évet, akkor az már fenét se fog érdekelni, hogy nem végeztem el az általános sulit otthon, mert amit itt kapok érettségiként az egyenlő értékű lesz a magyarral, mert honosíthatom, ellenben ha átakarnék innen iratkozni magyar gimibe akkor az nem menne csak úgy, mert az itt tanultakkal kitörölhetem kb. semmit nem ér, és nem fogadják el egy otthoni gimiben, pláne most, hogy nagyobb bajuk is van az iskoláknak, meg sok dolguk van a digitális oktatás miatt. Okosabb, ha megvárom, hogy itt kapjak egy érettségit amit otthon honosítok és egyből 18 évesen mehetek is egyetemre.
Mondom, a fő probléma az, hogy lehetetlen 5 év minden tantárgyából levizsgázni szeptemberig. Még ha meg is tanulnék mindent ennyi idő alatt (ami még a legokosabbaknak sem menne, nemhogy nekem), hogyan jutok haza innen, hogy vizsgázhassak? Meg hol vizsgáznék egyáltalán?
Szóval ne mondd, hogy én itt akarok maradni, mert én aztán végképp nem.
Meg akárhányszor előhozza a témát apámnak, hogy mi nem maradunk itt, és haza készülünk apám úgy tesz mintha nem is hallaná, meg nem hiszi el, csak legyint egyet, hogy jól van, úgyse gondoljuk komolyan, nem fogja fel, hogy de, komolyan gondoljuk. Sajnos mindig ő veszi a repjegyet, anyám egyáltalán nem ért az ilyen dolgokhoz, de még én sem. Apám többet keres, mint anya, ezért ő fizeti mindig, mert anyámnak nincs rá pénze, meg az egész családi kassza apám kezében van. Szóval még ha megtanulnám, hogy kell foglalni, kifizetni akkor sem tudnánk, vagy nem tudom, de ez nagyon rizikós lenne, hogy csak úgy szó nélkül lelépnénk. Apám nem egy agresszív ember, de félek, hogy teljesen kiborulna, ha ezt meg mernénk lépni, foggalmam sincs mit tenne, de semmi jót az tuti.
Az apád "nem egy agresszív ember", "csak" egy nárcisztikus bántalmazó. Az anyád folyamatos ellenőrzése, szekírozása, az összes házimunka rásrófolása, a család gazdasági függésben tartása - mind bántalmazás. A hisztériái, az empátia és érzelmi intelligencia teljes hiánya pedig a narcizmus velejárói.
Megértem, hogy nyomaszt, hogy tulajdonképpen Te magad vagy az akadálya a megoldásnak, mert így a suli, meg úgy a suli.
Közben annyira pontosan és helyesen fogalmazol, hogy eléggé nehezen hihető, hogy ne tudnád elintézni az egész iskolaproblémát akár tanulással, akár utánajárással (lehetőségek feltérképezése, kérvények írása, más iskolák keresése stb.). Csak nem mersz kockáztatni, inkább az anyádat "mentenéd" meg valahogy, hogy kibírja érted.
Viszont édesanyádnak ketyeg az idő. Lehet, hogy "kibírja" a másfél évet, de nem lesz ugyanaz az ember, hiszen már most sem az. Lehet, hogy végzetes lesz számára a tűrés és az neked se jó, ha ő akár lelkileg, akár fizikailag az ereje végére ér, úgyhogy komolyabban kéne mérlegelned ezt az iskolás dolgot.
Függetlenül attól, hogy hazajöttök vagy nem, neki mindenképp pszichoterápiát kellene kezdenie (az anyanyelvén lehetőleg, sok pszichológus elérhető mostanában online). Valószínűleg az apád ezt is személyes sértésnek venné és elgáncsolná, ha előtte zajlana.
Tapasztalatból mondom, hogy ilyen satu szituációkból akkor is megéri kiugrani, ha csak a következő városig tudsz jegyet váltani vagy fogalmad sincs, hogy hol alszol este. És bármilyen fura, ha a biztos rosszból lépsz a kilátástalan ismeretlenbe, a dolgok hajlamosak jól alakulni. Valahogy jönnek a megoldások, ötletek, ismeretlenek segítenek, az ember kap pénzt, váratlan lehetőségeket...
Elmegy könyvtárba, netkávézóba arra az időre.
Remélem, nincsen 24 órára bezárva, követve, figyelve, mindig, mindenhol, mindenütt...
Apa dolgozik, addig el tudna menni, vagy saját eszközről bonyolítani a dolgot, előzményeket meg törölni.
Most olvasom.
Találjon ki valamit: elmegy vásárolni, vagy ha nem vásárolni akkor nem tudom, legyen kreatív, valahogy oldja meg a kapcsolatfelvételt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!