Hogyan terelhetem helyes irányba a gyermekemet?
Hogyan lehet meggyőzni a gyereket arról, hogy gimi választás során az általa kiválasztott sulit ne kizárólagosnak tekintse, hanem számba véve egyéb megfontolásokat, észre vegye hogy létezhet, létezik a kiszemeltnél jobb iskola is? (A "jobb" ez esetben nem a sulira, hanem a döntésre értendő, figyelembe véve számos körülményt)
Gyaníthatóan a hormonjai által rózsaszín ködbe ázó aggyal látja jövőjét, szemellenzője semmiféle periférikus lehetőséget nem hagy neki észrevenni.
Hogyan nyugtathatom őt meg e felspilázott időszakban (ha csak szóba hozzuk, máris feszül az ideg) hogyan nyithatom fel a szemét, és hogyan segíthetem abban hogy - döntési jogát meghagyva(!!!) - átgondolt, megfontoltan válasszon iskolát?
Először is, ha érdemi választ akarsz, akkor írj konkrétumokat. Mit akar a fiad/lányod? Miért azt akarja? A rószaszín köd azt jelenti, hogy az imádottja is oda jelentkezett? Nem rébuszokban kéne fogalmazni, hanem konkrétumokat írni. És neked mi bajod van azzal az iskolával? "Észre vegye hogy létezhet, létezik a kiszemeltnél jobb iskola is" - és ki dönti el, melyik a jobb? Szerinted egy konkrét másik iskola jobb döntés lenne, szerinte meg nem.
Amikor itt a gyk-n panaszkodnak fiatalok, hogy a szüleik kényszerítik valamelyik iskolába, amit ő nagyon nem akar (ott általában felsőfokúról van szó), mindig azt szoktam tanácsolni, hogy először döntse el, mi akar lenni, és ne azzal menjen a szüleihez, hogy ezt nem akarja, hanem azzal, hogy ehelyett ő azt a másikat akarja. A gyerekednek eszerint van határozott elképzelése arról, hogy hová akar menni. Nagyon szélsőséges eseteket leszámítva, én azt gondolom: fogadd el, és támogasd a döntését. És megértem, ha ideges lesz attól, hogy csak azért, hogy a "jó" gimnázium helyett a "még kicsit jobbat" válassza, el lenne választva a szerelmétől. Még akkor is, ha szinte 100%, hogy mire leérettségiznek, rég nem lesznek együtt. Viszont aki okos és tanul, az egy középszerű gimnáziumban is tisztességesen fel tud készülni az egyetemre. Aki meg nem, az meg egyikben sem. A közhiedelemmel ellentétben nem múlik annyi az iskolán. És a legjobb iskolában is vannak rossz tanárok. És ha valamilyen pályához nem ad elég jó alapokat az iskola, lehet járni utolsó 1-2 évben magántanárhoz. Vagy csak egyszerűen jó szakkönyveket kézbe venni.
Te írod alá a papírokat ,így az első helyre teheti az ő kedvencét,második harmadik hely még tiéd legyen azt kész .
Amúgy meg sok gyerek van aki rájön novembere hogy kedvenc vágyott középsulija nem is olyan jó neki.
Nálunk oda jelentkeztek a gyerekek ahová akartak. Szerencsére jó a kapcsolatunk,ha kértek tanácsot elmondtam a véleményem,de ennyi .
Lassan meg kell tanulni fellelősséget vállalni a döntéseiért az embernek 14-15 évesen. Egyébként ha nagyon erőltetsz valamit ,annak úgysem lesz jó vége,ha meg tudná csinálni sem lesz motivált , és még téged is megutál mert rákényszerítetted az akaratod .
Amikor nekem kellett középiskolát választani nem volt rá lehetőségem. Anyámék eldöntötték helyettem, hogy a helyi gimnáziumba megyek és kész. Fel is vettek, nem is volt vele gond teljesen 11. osztályig amikoris rájöttem, hogy csak az érettségivel majdhogynem semmire sem megyek, ezért nem foglalkoztam vele és megbuktam. Átiratkoztam egy nekem megfelelő szakközépiskolába ahol minden új és régi tárgyból 4-5 átlagot hoztam az addigi 1-2-3 helyett majd dicsérettel érettségiztem ott és még szakmát is kaptam azzal együtt. 1 éve végeztem el pluszban egy kereskedelmi iskolát amit amúgy tanulni szerettem volna mindigis.
22/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!