Hogyan lehet meggyőzni a gyereket arról, hogy gimi választás során az általa kiválasztott sulit ne kizárólagosnak tekintse, hanem számba véve egyéb megfontolásokat, észre vegye hogy létezhet, létezik a kiszemeltnél jobb iskola is? (A "jobb" ez esetben nem a sulira, hanem a döntésre értendő, figyelembe véve számos körülményt)
Gyaníthatóan a hormonjai által rózsaszín ködbe ázó aggyal látja jövőjét, szemellenzője semmiféle periférikus lehetőséget nem hagy neki észrevenni.
Hogyan nyugtathatom őt meg e felspilázott időszakban (ha csak szóba hozzuk, máris feszül az ideg) hogyan nyithatom fel a szemét, és hogyan segíthetem abban hogy - döntési jogát meghagyva(!!!) - átgondolt, megfontoltan válasszon iskolát?
Miből gondolod kérdező, hogy a gyermeked iránya nem helyes?? Mit akar ő és mit szeretnél te??? Miben tehetséges? Mi az álma?? Ez így kevés infó!!
2021. jan. 20. 10:21
12/30 anonim válasza:
Mi lenne, va a gyerekeddel is elbeszélgetnél?
2021. jan. 20. 10:22
13/30 anonim válasza:
Ha.
2021. jan. 20. 10:22
14/30 anonim válasza:
Kicsit mondhatnál konkrétabbat, hogy mi a baj a gyerek választásával. Nem a saját képességeihez mérten akar választani, vagy olyan szakmát akar, ami szerinted nem neki való? És én is csak annyit tudok mondani, hogy ülj le beszélgetni a tanáraival. NE csak az ofővel. Nekem anno ált. sulis ofőm meg nem mondta volna, hogy egy olyan iskolába fogok bejutni, ahol most is vagyok.
2021. jan. 20. 10:23
15/30 anonim válasza:
Szerintem meg egy tanár sem képes belelátni a gyereked fejébe, lelkébe, szívébe... És hiába mondaná pl. hogy jóeszű, legyen orvos, jogász stb, ha a gyerek kézműveskedni szeret otthon... Érted?!
2021. jan. 20. 10:29
16/30 anonim válasza:
Azért van annyi boldogtalan és felnőtt korában pszichológusra szoruló gyerek, mert nem lehetett az, aki akart. Hanem a szülei, tanárai erőltették, hogy sikeres legyen. Közben ő meg csak boldog akart lenni. Vele beszéld meg, ő a legilletékesebb ez ügyben. Nem hlye, csak gyerek!
2021. jan. 20. 10:33
17/30 anonim válasza:
Én alapban nem értem.
Gimnáziumról van szó, egyik olyan mint a másik - legfeljebb némileg erősebb vagy gyengébb - de hogy aztán a gyerek 18 évesen továbblépve milyen pályát választ, az ő addigi tanulmányaitól, képességeitől és a majdani elképzeléseitől fog függni.
2021. jan. 20. 10:43
18/30 anonim válasza:
Engem óriási viták közepette engedtek el az álom gimibe azzal, hogy “úgyis megbuksz és itt fogsz rinyálni, hogy vegyenek vissza” (egy olyan általánosba jártam, ami közgazdasági szakközép is volt egyben). Mindenáron a közgázt akarták nekem is egy szr színvonalú suliban, úgy, hogy a matek nekem is gyenge volt.
A gimiben az első két év tényleg nagy szenvedés volt, mert a gyenge általánosban egyáltalán nem szoktam hozzá a tanuláshoz, semmire kaptam jó jegyeket. DE nem adtam fel, és az utolsó két évben 4 feletti átlagom volt. Az érettségin csak a matek lett 3-as (ami sajnos végig küzdelmes volt), a többi szín 5-ös.
2021. jan. 20. 10:46
19/30 anonim válasza:
Nem inkább az van, hogy neked nem tetszik az ahova menni akar, és rá akarsz erőltetni más sulit? Normál esetben egy szülő támogatja a gyerekét, bármilyen pályát is választ a gyerek
2021. jan. 20. 10:46
20/30 anonim válasza:
Úgy terelheted az ő képességeinek és vágyainak megfelelő helyes irányba (ami nem feltétlenül a teáltalad helyesnek vélt irány), hogy megmutatod neki kisgyerek korától kezdve a világot, a lehetőségeket. Egyébként meg olyat vársz el tőle, ami az ő lelki, személyiségi fejlődési szintjén nem teljesíthető. Alig ismert még meg valamit a világról és saját magáról, nincsenek tapasztalatai. Tekints rá úgy, mint tőled teljesen független, önálló személyiségre, akinek más tulajdonságai és képességei vannak, mint neked (több vagy kevesebb, ugyanolyan vagy más irányú). Alapvetően tehát a Te feladatod, hogy megismerd a gyerekedet lehetőleg tárgyilagosan, az érzelmektől a lehető legjobban elszakadva. Engedd meg neki, hogy tévedjen, de mindenképpen saját maga tapasztalja meg, hogy mi a helyes és mi a helytelen. Ne akard megóvni a tévedésektől, csalódástól, kudarcoktól, mert csak azokból tanul. Eközben állj ott a háta mögött, hogy puhára essen, ha seggre esik.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!