Anyukám tényleg rossz anya volt?
Nem tudom más családokban hogy kell viselkedni az anyukáknak. De a rokoni körben anyumra nagyon haragudtak a női rokonok.
Szerintem ő szeretett minket, csak az tény, hogy amint egy dolgot képesek voltunk önállóan elvégezni, onnantól kezdve csak nagyon nyomós okkal végezte el helyettünk.
Pl. én gimnáziumba egyedül mentem beiratkozni, de gondolom ez nem olyan egyedi dolog.
Ritkán főzött, ha enni akartunk meg kellett csinálni magunknak. Ez már általános iskolában is így volt.
Ez a ruhakikészítés ágy mellé mennyire gyakori, mert először egyik barátomnál láttam amikor náluk aludtam 15 évesen.
Reggelire nem hiszem hogy túl sokan megterítenek főleg nem hétköznap, mikor a szülők is rohannak dolgozni, én 3 alkalomra emlékszem 20 éves koromig.
7 évesen tényleg nem megszokott hogy egyedül menjek iskolába? Gyalog 500 méter volt.
Nem vitatom, hogy voltak munkák amiket nők végeztek, mosás-vasalás bélmosás, de dolgoztak napszámosként parasztgazdaságban, később már céhes műhelyben, boltban, gyárban, de CSELÉD az csak lány volt!
És ezzel én kiszálltam az offolásból, bocs' Kérdező!
Na, a két véglet találkozik. A gyerek lássa el önmagát teljesmértékben és a levágom a 15 éves gyerek kenyeréről a héját nehogy megfulladjon.
Amúgy, kérdező. Anyukád nem volt rossz anya. Én is hasonlóképpen lettem nevelve, 10 éves korom óta egyedül járok vérvételre is, nem lett tőle semmi bajom. (Mondjuk a főzés dolgot kicsit furcsállom.)
Az meg, hogy a 15 évesnek kikészítik a ruháját...
Kérdésedet és a hozzá fűzött magyarázatodat olvasva néhány tényt állapítottam meg:
1) Nincs tudomásod arról, hogy más családokban hogyan viselkednek az anyák.
2) Rokoni körben anyukádra nagyon haragudtak a női rokonok.
3) Szerinted anyukád szeretett titeket.
Nos, ahogy az általam kiemelt első pontban is láthatjuk, nem tudod, hogy más anyukák milyenek voltak. Igen, lehet, hogy volt olyan, aki többet tett a gyerekeiért, de azért olyanok is voltak, akik kárt okoztak gyerekeiknek, bajba sodorták őket, elitták a házukat, a gyerekeket éheztették vagy árvaházakba adták, biztosan olyan is volt, aki verte a gyerekeit. Szóval arra célzok, hogy anyukád távolról sem volt a legrosszabb szülő. Sokunknak igazából még fogalma sincs, milyen rossz szülők is léteznek a világon. Anyukád nem sorolható közéjük.
Kettes pont: a rokonok viszonyulása anyukádhoz. Lehet, hogy valamiben igazuk is volt, amikor haragudtak anyukádra, de azért mégsem ők szültek téged. Ha nem is ideális az anyukád, mégis a tied. A rokonok viszonyulását anyukádhoz szerintem neked nem kell a magadévá tenni, nem kell azonosulnod a magatartásukkal.
Hármas pont: Szerinted anyukád szeretett titeket. És én ezen a gondolaton meg is állnék. Nem kell a múltat kutatni abból azért, hogy anyukád hibáit vagy sajátosságait számon tartsad. Sajátosságai és hibái ellenére mégis ő a szülőd, és nem valaki más. Szeresd és tiszteld, és a jó dolgok jussanak eszedbe a gyermekkorból.
Ha meglátásod szerint édesanyád valamit nem jó csinált, amikor nevelt titeket, nos azokat a hibákat ne kövesd el, amikor már te leszel szülő. Mulasztásaiból okulhatsz, s gyermekeid nevelésénél pótolhatod azt, ami hiányzott gyermekkorodból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!