Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyám miért nem látja be...

Anyám miért nem látja be sosem, ha hibázik?

Figyelt kérdés

Sokat agyaltam rajta, hogy jobban megértsem a személyiségét. Épkézláb cikket nem sikerült találnom, szóval hátha Ti tudtok valami értelmes magyarázattal szolgálni.

Röviden: anyám sosem vállalja a felelősséget a hibáiért. Lehetőség szerint vagy konkrét személyre hárítja vissza, vagy benyög egy "biztos fáradt voltam" kibújót, amivel semmire sem megyünk.

Viszonylag nehéz gyerekkora volt, mamám nem mintaanya. Azt mesélte - rengetegszer -, hogy ha az iskolában hármast kapott, már rettegve ment haza. Olvasás tanítása közben, ha valamit nem tudott, kapott. Mamám képtelen volt elfogadni azt, míg ő dolgozott, más - ebben az esetben a gyerekei - aludjanak kicsit tovább, mikor hétvége van. Szóval rengeteg verés - még később felnőttként is -, irányítás, érzelmi terror (öngyilkossággal fenyegette őket).

Arra gondoltam, hogy anya részéről lehet ez egy minta is mamám részéről, hiszen ő is úgy tartja, hogy sosem hibázott és mindent úgy csinálna ugyanúgy, ahogyan csinált. Papám mindig mindenben igazat adott, ha kellett megvédte. Akkor is, ha nem volt igaza. Hasonló elvárásai vannak anyámnak is, amikor konfliktusba kerülök vele. Apámnak felrója, hogy nem védte meg... És rendszerint próbálja ellenem hangolni, mert szoros a kapcsolatom vele. Egyszóval; irigy.

Pl előfordult, hogy elkezdtem sorolni, hogy miben tartom őt és mást hibásnak abban, hogy olyan állapotban vagyok amilyenben vagyok. Többek között mamám is szóba került. Ő pedig kikerülte a saját részét - a felelősségvállalást -, elkezdte a saját gyermekkori sérelmeit mondani (amit ezerszer már hallottam) mamával kapcsolatban, illetve a harmadik személyt betámadni azzal, hogy mindez miatta van. Miatta vagyok szomorú.

De előfordul olyan is, ha negatív emberként állítom be mamámat, elkezdi védeni, hogy én csak a rosszat látom mindenkiben, a jót nem, stb. Ám ha sikerül ráhangoltatnom azokra a cselekedetekre, amit a mama csinált vele, rögtön átvált és egyetért.

Sajnos kellett pár év, mire rájöjjek anyám nem normális, azaz nem egészséges, amit velem csinált régen...

Válaszokat előre is köszönöm! :)

2020. aug. 10. 02:00
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
59%
Egyelek meg Drága Kérdező, hiszen a kérdésedre Te magad adod meg a választ. Örülök h. kiírod magadból.
2020. aug. 10. 08:40
 22/37 anonim ***** válasza:
83%

"Funfact: anyám munkanélküli, mióta megszülettünk... Már vagy 25 éve."

Attól hogy anyukádnak nincs fizetős munkahelye, attól még munkája akadt otthon bőven ─ pláne, hogy írod édesapád külföldön dolgozott.

Anyukád elég talpraesett asszony lehet, ha úgy nevelt benneteket, hogy közben édesapád külföldön dolgozott.

2020. aug. 10. 08:44
 23/37 anonim ***** válasza:
utolsónak: bocs, de ezt hol olvastad??
2020. aug. 10. 08:51
 24/37 A kérdező kommentje:

18: tudom milyen sors vár rám, ha lehet ezt mondani. Mamám ugyanilyen. Ha eddig nem, szerintem később sem fog beindulni nála egy folyamat.

21: kiírtam a kérdést, hátha valaki megerősít, vagy hozzátesz. :DD

22: itt nem arról van szó, hogy ő nem csinált semmit sem. Arról van szó, hogy apámat okolja amiatt, mert nincs még fullos házuk. Mert nem fogadta el X éve - miattunk, a távolság miatt, piciként nagyon keveset láttam - a külföldi munkát. És itthon nem kapott egy időben annyira jól, de fizikailag és kollégák szempontjából megfelelt neki. Szóval ő nem dolgozott szinte soha, de apámra fogja, hogy kereslet hiányában még nem tudtak házat venni. Mert ő nem akarta újra elhagyni évekre a családját.

A nárcisztikus után pedig utánanéztem. Valamiben látok hasonlóságot, de anya máshogyan gyalulta le az önbizalmamat, nem próbálta meg rajtam keresztül azt elérni, amit neki nem sikerült. Egy szívügye volt csak, mégpedig az, hogy néptáncoljak, mert neki régen nem engedték. Ja, és máshogyan próbál irányítani. Gondolom egyfajta családi minta követés. Mama nagyon sokáig megmondta neki felnőtt emberként is, hogy mit tegyen.

2020. aug. 10. 09:10
 25/37 anonymousreview60 ***** válasza:

#24:

"18: tudom milyen sors vár rám, ha lehet ezt mondani. Mamám ugyanilyen. ..." Jól látod. Ha nárcisztikus, akkor az őszinte beszélgetés nem segít vele. HA ő terápiára megy és ott dolgozik magán, akkor van egy halvány esély.

"A nárcisztikus után pedig utánanéztem." Még nem eleget.

"Valamiben látok hasonlóságot, de anya máshogyan gyalulta le az önbizalmamat" Nem mindegyik ugyanolyan.

"nem próbálta meg rajtam keresztül azt elérni, amit neki nem sikerült. Egy szívügye volt csak, mégpedig az, hogy néptáncoljak, mert neki régen nem engedték." Nem mindegyik nárcisztikus ajnározza az egy szem gyerekét (ún. aranygyermek), van, amelyik csak tapossa.

Írtad, hogy anyádat kirekesztették valahonnan. A kisgyereknél ekkor alakul ki védekezésképpen a tökéletes, grandiózus én védekezésképpen.

2020. aug. 10. 09:57
 26/37 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a gyerekkora miatt nem " mer" hibázni most sem. Akkor verest kapott az rögzült, nyilván tudja hogy nem veri meg most senki, de nem tud mit kezdeni a helyzettel, talan fel sem ismeri. A lelki sérelmeit fel kellene dolgozni, pszichológus kell neki. Bar manapsag meg sokan a fiatalabb korosztályból is ott tartanak h az egyenlo azhal h gyagyas vagy. Pedig nem ,csak nincs elotte a példa hogy ha hibázunk ( mindenki hibazik) mit kell tenni, hogy kell reagálni . A te allapotoddal ha gondok vannak akkor nem anyad hibaival kellene elsosorban foglalkozni ,a megoldas magadban van. Utana ha mar jobb a te helyzeted segíthetsz anyadnak h meg tudja oldani. De az hogy telibe mondjuk a masik hibait meg sose segített.
2020. aug. 10. 12:31
 27/37 A kérdező kommentje:

#25: Akkor csak valamiért nem akarom belelátni a személyiségzavar jellemzőit. Habár a webbetegen olvasható információ erről a betegségről, 80%-ban hajaz anyámra. Igazság szerint belegondolva valóban nem tudja mások érzelmi szükségleteit kielégíteni, mert az övéi sincsenek. Általános harmadikos koromig vannak szép és kellemes emlékeim. Ahogy elköltöztünk, mintha akkor indult volna be igazán. De apa szerint mindig is ilyen volt. A lényeg, hogy folyton bekapcsol az énvédő mechanizmusa, amikor valamilyen negatívum érinti. Egyszer annyira összevesztünk még tinédzserkoromban, hogy megemlítettem neki az apámmal lévő házasságát. Nem reagálta le rögtön, hanem X idő elteltével azt hallottam, hogy a zuhany alatt mondja a magáét. Volt ott minden... hülye kis p.csától minden.

A testvéremet nagyon ajnározta, ha ez számít. Úgymond nálunk ő a kedvenc anya részéről. Főképp azért, mert ő fiú.

Emlékeim szerint általános iskolában sem volt populáris, de később se, középiskolában. Inkább az utóbbiról beszélt, hogy ott piszkálták.

#26: dolgozom a sajátomon. Csak idegesít, hogy van ez az egy állandó probléma. Már azzal is beérném, ha önzetlenül néha próbálna támogatni és megérteni. Elfogadni. Már tudom, s nemcsak ebben a helyzetben, hogy a Te kommunikáció nem működik, legtöbbször veszekedés a vége.

Egyszer párom megmondta neki, hogy rohadtul nem ismer engem, mint ahogyan ő beállítja. Énvédés: rögtön visszavezette rám, hogy én nem voltam nyitott vele szemben. Jelentem alássan: próbálkoztam.

Vagy nagy probléma szokott lenni az ajándék... Nem tudja mit vegyen nekem, pedig sokszor - és nem azért, hogy vegye meg nekem - pont elhintettem előtte, hogy jaj ez tök jó lenne, jaj ezt szeretem. Csak figyelnie kellett volna. Illetve ha netán mégis meghallott valamit, az drága. Sosem áldozott rám, lerongyolt ruhákban, cipőkben jártam. Iszonyatosan garasos.

2020. aug. 10. 15:45
 28/37 anonymousreview60 ***** válasza:

#25: "Akkor csak valamiért nem akarom belelátni a személyiségzavar jellemzőit." A POsitive Change YouTube csatorna egyik részében fenn van a 9 személyiségjegy. Ha abból 5 vagy több mindig fennáll, akkor beszének személyiségzavarról.

"A testvéremet nagyon ajnározta," Akkor ő lehet az aranygyermek. Hasonlítgat téged hozzá? Szokta őt ellened hangolni?

"Emlékeim szerint általános iskolában sem volt populáris, de később se, középiskolában. Inkább az utóbbiról beszélt, hogy ott piszkálták." A személyiségzavar kisgyerekkorban alakul ki. Jellemzően, de nem feltélenül kizárólagosan.

"Vagy nagy probléma szokott lenni az ajándék... Nem tudja mit vegyen nekem, pedig sokszor - és nem azért, hogy vegye meg nekem - pont elhintettem előtte" Nem ér ré veled foglalkozni, annyira leköti az énvédelem.

A párodról beszélsz, talán vele is élsz. Ebben az esetben is hasznos lenne, ha egy pszichoterápia keretében letisztáznád, és megértenéd, hogy az anyádnak való megfelelésre törekvés hiábavaló energipazarlás, és csak azzal foglalkozz, ami téged épít, és esetleg neki még nem okoz kárt.

2020. aug. 10. 16:09
 29/37 A kérdező kommentje:

Előfordult, hogy hasonlítgat hozzá. Gyermekkoromban nagyon rosszul esett, amikor azt mondta nekem, hogy "amikor a testvéred még alsós volt, neki nem kellett segítség a tanulásban". És éreztem rajta egyfajta büszkeséget a fiú irányába.

A testvéremmel nem jó a kapcsolatom. Mondhatjuk azt, hogy semmilyen, mert egymás ellen hangolt minket. Ő sem tud rólam semmit, én se róla. Meg nem tudnám mondani, hogy pontosan mit csinál a munkahelyén. Egy időben én többre vágytam, egy jó testvéri kapcsolatra. Kicsiként még nem voltak ilyesmi problémáink, együtt hülyültünk, a szivatások ellenére éreztem, hogy ettől még szeret. Ott is már kezdett előjönni, de nem úgy, mint amikor elkezdett kamaszodni, és elköltöztünk. Onnantól kezdve ő is gyalulta az önképemet. Persze anyám előadta, hogy mennyire elszomorítja az, hogy nem jövünk ki, szinte utáljuk egymást. Én gyerekként nyilván nem tudtam elfogadni, hogy ő a kedvenc gyerek. Ugyanazt a szeretetet akartam, mint amit bátyám megkapott. Helyette inkább nem is az, hogy teljesíthetetlen elvárásokat kaptam, de kaptam dögivel... Mégpedig amiatt, mert lány vagyok. Még az a mondat nagyon megmaradt bennem, amikor kértem valamit a boltból és neki az volt a válasza, hogy nem tudja megérdemlem-e. Ha bátyámmal veszett össze, vagy ordenáré csúnyán beszélt vele, valamikor szólt érte, valamikor elnézte. Ha még szólt is, nem rótta fel később neki. Pl mióta mindenki külön van jobban el van nézve, hogy bátyám mennyire keresi őt, mint én anyát. Mintha nekem lányként kötelességem lenne az érzelmi szükségleteit kielégítenem. Mert mi lányok érzünk, kimutatjuk az érzelmeinket.

Hozzáteszem, hogy bátyám tisztában van azzal, hogy anya miatt olyan a kapcsolatunk amilyen. Azt nem tudom, hogy ennek tudatosításával miért nem akar ezen változtatni. Teljesen kizárta a szűk családi kört.

Nagyon nagy civódásaink voltak. Hol én mentem neki, hol ő. A vége az lett, hogy inkább kerülni kezdtem. Ha kint volt a konyhában, nem mentem ki. Megvártam, míg befejezi az ebédet.

Sajnálom, hogy energiapazarlás... És dühít, hogy a környezetében mindenki ezt kapja meg. Húgával sem fényes a kapcsolata. Az ő családja csúnyán szólva meg van rohadva. Folyamatos dráma, veszekedés. De az utóbbi időben azt vettem észre, hogy nem szívesen mesél róluk, mert kifejtettem neki a véleményemet. Márpedig ha szembesül azzal, hogy a családja trágya, akkor lehet ő is az. (Már bocs a hasonlatért. :D)

2020. aug. 10. 16:31
 30/37 anonim ***** válasza:
12%

Te az édesanyádat és a családját trágyának nevezed?

Hát tudod mit, én finom leszek és nőies: Aki az édesanyját trágyának nevezi az az én szememben egy mélyen jellemtelen alak.

Lehet, hogy édesanyád és a családja alulszocializáltak, lecsúszott egzisztenciák és/vagy sérült személyiségek, de hogy trágyák lennének az nagyon durva.

Én a helyedben nagyon összeszégyellném magam.

2020. aug. 10. 16:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!