Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyám miért nem látja be...

Anyám miért nem látja be sosem, ha hibázik?

Figyelt kérdés

Sokat agyaltam rajta, hogy jobban megértsem a személyiségét. Épkézláb cikket nem sikerült találnom, szóval hátha Ti tudtok valami értelmes magyarázattal szolgálni.

Röviden: anyám sosem vállalja a felelősséget a hibáiért. Lehetőség szerint vagy konkrét személyre hárítja vissza, vagy benyög egy "biztos fáradt voltam" kibújót, amivel semmire sem megyünk.

Viszonylag nehéz gyerekkora volt, mamám nem mintaanya. Azt mesélte - rengetegszer -, hogy ha az iskolában hármast kapott, már rettegve ment haza. Olvasás tanítása közben, ha valamit nem tudott, kapott. Mamám képtelen volt elfogadni azt, míg ő dolgozott, más - ebben az esetben a gyerekei - aludjanak kicsit tovább, mikor hétvége van. Szóval rengeteg verés - még később felnőttként is -, irányítás, érzelmi terror (öngyilkossággal fenyegette őket).

Arra gondoltam, hogy anya részéről lehet ez egy minta is mamám részéről, hiszen ő is úgy tartja, hogy sosem hibázott és mindent úgy csinálna ugyanúgy, ahogyan csinált. Papám mindig mindenben igazat adott, ha kellett megvédte. Akkor is, ha nem volt igaza. Hasonló elvárásai vannak anyámnak is, amikor konfliktusba kerülök vele. Apámnak felrója, hogy nem védte meg... És rendszerint próbálja ellenem hangolni, mert szoros a kapcsolatom vele. Egyszóval; irigy.

Pl előfordult, hogy elkezdtem sorolni, hogy miben tartom őt és mást hibásnak abban, hogy olyan állapotban vagyok amilyenben vagyok. Többek között mamám is szóba került. Ő pedig kikerülte a saját részét - a felelősségvállalást -, elkezdte a saját gyermekkori sérelmeit mondani (amit ezerszer már hallottam) mamával kapcsolatban, illetve a harmadik személyt betámadni azzal, hogy mindez miatta van. Miatta vagyok szomorú.

De előfordul olyan is, ha negatív emberként állítom be mamámat, elkezdi védeni, hogy én csak a rosszat látom mindenkiben, a jót nem, stb. Ám ha sikerül ráhangoltatnom azokra a cselekedetekre, amit a mama csinált vele, rögtön átvált és egyetért.

Sajnos kellett pár év, mire rájöjjek anyám nem normális, azaz nem egészséges, amit velem csinált régen...

Válaszokat előre is köszönöm! :)

2020. aug. 10. 02:00
1 2 3 4
 1/37 anonim ***** válasza:
18%

Hát ilyen, sokat verték kiskorába a fejét ezek szerint.

Gondolom már nem kisgyerek vagy, szóval ne nagyon foglalkozz vele ezen a téren.

Nem lehet megváltoztatni az ilyet.

Nem igazán tudom elképzelni a helyzeted

De próbálj rávilágítani azért xD

2020. aug. 10. 02:39
 2/37 anonim válasza:
40%
Apukám detto, csak ő fel is háborodik, ha valaki megemlíti a hibáit.
2020. aug. 10. 02:46
 3/37 anonim ***** válasza:
20%

Nem a gyerek feladata, hogy a szülei hibáira rámutasson.

Próbálkozni lehet, de nem nagyon érdemes.

Nézz magadba, szerintem te sem örülnél ha a gyerekeid vagy az unokáid a hibáidat firtatná.

2020. aug. 10. 05:50
 4/37 anonim ***** válasza:
91%
Igazából ebben az országban az emberek elsöprő többsége gyerekkortól függetlenül nem hajlandó magába nézni, a saját hibáit (f)elismerni és azért vállalni a felelősséget.
2020. aug. 10. 05:52
 5/37 anonim ***** válasza:
69%

De akkor miért nem mondja az anyja neki?

Az hogy nem ismeri el az nem azt jelenti hogy nincs hiba...

Egyébként ha lenne gyerekem, egyeztetnék vele hogy szerinte hogy jó...

Kommunikáció nem árt.

Egyeseknél nem nagyon hat, de ha értelmes az illető akkor csodákra képes :D

2020. aug. 10. 05:54
 6/37 anonim ***** válasza:
43%

azt hiszem ez a kórképe [link]

ha érdekel olvasd végig , bemásolom az elejét

A nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, amely a beteg önmaga iránt érzett erőteljes szégyen- és elégedetlenségérzetéből táplálkozik - olvasható a Medbroadcast internetes portálon. Annak érdekében, hogy a betegek megbirkózzanak szégyenérzetükkel, védekezésként saját érzéseik másokra való kivetítését, az ellentámadást, mások okolását használják, illetve mindent elkövetnek, hogy bebizonyítsák maguknak különleges mivoltukat. A nárcisztikus embereket általában kora gyermekkorukban éri a sérülés, mely az egészséges énkép kialakulását gátolja. Valószínűleg azt éreztették velük, bármit is tesznek, nem elég jók, alkalmatlanok.

2020. aug. 10. 06:13
 7/37 anonim ***** válasza:
31%

A jól működő családokban nincs demokrácia.

Képzeld el, ha az 5 éves gyereknek ugyanolyan mértékű beleszólási joga lenne a család életébe mint a 30 éves anyjának/apjának vagy a 60 éves nagyinak.

2020. aug. 10. 06:33
 8/37 anonim ***** válasza:
86%
előzőnek- szerintem a JÓL működőben pont hogy VAN demokrácia. Nyilván nem a pici gyerekekre vonatkoztatva, de 10 -12 éves kortól az ő szavuknak is számitania kellene. Önálló , gondolkodó lény, miért ne lehetne értelmes elgondolása bármiről egy gyereknek is?? egyébként a történetben nem szerepel 5 éves gyerek.
2020. aug. 10. 06:40
 9/37 anonim ***** válasza:
70%
Milyen család az amelyiknek nem számít a gyerek véleménye? Szerintem az a lényeg.
2020. aug. 10. 06:41
 10/37 anonim ***** válasza:
16%
Tudod miért 18 életév a szavazásra jogosultság korhatára?
2020. aug. 10. 06:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!