Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyám miért nem látja be...

Anyám miért nem látja be sosem, ha hibázik?

Figyelt kérdés

Sokat agyaltam rajta, hogy jobban megértsem a személyiségét. Épkézláb cikket nem sikerült találnom, szóval hátha Ti tudtok valami értelmes magyarázattal szolgálni.

Röviden: anyám sosem vállalja a felelősséget a hibáiért. Lehetőség szerint vagy konkrét személyre hárítja vissza, vagy benyög egy "biztos fáradt voltam" kibújót, amivel semmire sem megyünk.

Viszonylag nehéz gyerekkora volt, mamám nem mintaanya. Azt mesélte - rengetegszer -, hogy ha az iskolában hármast kapott, már rettegve ment haza. Olvasás tanítása közben, ha valamit nem tudott, kapott. Mamám képtelen volt elfogadni azt, míg ő dolgozott, más - ebben az esetben a gyerekei - aludjanak kicsit tovább, mikor hétvége van. Szóval rengeteg verés - még később felnőttként is -, irányítás, érzelmi terror (öngyilkossággal fenyegette őket).

Arra gondoltam, hogy anya részéről lehet ez egy minta is mamám részéről, hiszen ő is úgy tartja, hogy sosem hibázott és mindent úgy csinálna ugyanúgy, ahogyan csinált. Papám mindig mindenben igazat adott, ha kellett megvédte. Akkor is, ha nem volt igaza. Hasonló elvárásai vannak anyámnak is, amikor konfliktusba kerülök vele. Apámnak felrója, hogy nem védte meg... És rendszerint próbálja ellenem hangolni, mert szoros a kapcsolatom vele. Egyszóval; irigy.

Pl előfordult, hogy elkezdtem sorolni, hogy miben tartom őt és mást hibásnak abban, hogy olyan állapotban vagyok amilyenben vagyok. Többek között mamám is szóba került. Ő pedig kikerülte a saját részét - a felelősségvállalást -, elkezdte a saját gyermekkori sérelmeit mondani (amit ezerszer már hallottam) mamával kapcsolatban, illetve a harmadik személyt betámadni azzal, hogy mindez miatta van. Miatta vagyok szomorú.

De előfordul olyan is, ha negatív emberként állítom be mamámat, elkezdi védeni, hogy én csak a rosszat látom mindenkiben, a jót nem, stb. Ám ha sikerül ráhangoltatnom azokra a cselekedetekre, amit a mama csinált vele, rögtön átvált és egyetért.

Sajnos kellett pár év, mire rájöjjek anyám nem normális, azaz nem egészséges, amit velem csinált régen...

Válaszokat előre is köszönöm! :)

2020. aug. 10. 02:00
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
60%
nem a h.lye szavazásról van szó! Pont ezért van az országban annyi szrul működő, élhetetlen, kibirkatatlan légkörű (gyerekek számára) család, mert ilyen a szülők hozzáállása a gyerekhez. Akit ő a világra pottyantott, az nála okosabb, szebb, jobb nem lehet.Soha.
2020. aug. 10. 06:53
 12/37 anonim ***** válasza:
77%

Szándékosan szembe mész a tényekkel.

(Pl.: Az USA-ban 21 év alatti nem fogyaszthat alkoholt.)

Vannak társadalmi szabályok, amiket illik betartani, ha azoktól lényegesen eltérsz akkor anarchia alakul ki a családban is.

A kiskorú gyereknek lehet véleménye (sőt legyen is véleménye), de annak súlya lényegesen kisebb, mint pl. a 60 éves nagyié.

2020. aug. 10. 07:02
 13/37 anonim ***** válasza:
79%
#12 szerintem ez nem kortól füg, hanem attól mennyire mond értelmeset a gyerek (vagy a nagyi)
2020. aug. 10. 07:06
 14/37 anonim ***** válasza:
77%

"Pl előfordult, hogy elkezdtem sorolni, hogy miben tartom őt és mást hibásnak abban, hogy olyan állapotban vagyok amilyenben vagyok."

Ez az egy mondatod a lényeg. Egészen addig, míg viszed tovább a családod mintáját, és te se vállalsz felelősséget, csak ujjal mutogatsz anyádra, addig ez a szál nem fog elszakadni. Zárd le magadban a sérelmeidet, lépj túl és legyél felelős saját magadért, és soha ne mutass vissza. Ezzel fogod elérni a nagyságot anyáddal szemben.

2020. aug. 10. 07:41
 15/37 A kérdező kommentje:

14: nekem nincs gondom a felelősségvállalással. Legalábbis a környezetem ezt jelzi vissza nekem. Képes vagyok belátni, ha valamit nem jól csináltam. Nyilván nem minden esetben, de ember legyen a talpán, aki mindig...

Engem zavar, hogy anyám nem képes belátni - és itt nemcsak rólam van szó -, hogy nem tökéletes. Sokáig pedig nem lehet lenyelni a "bölcseleteit", mert azzal még jobban tuningolom a márpedig neki igaza van. Ő így kódolja.

Szeretném megérteni, hogy ez nála miért van, miért védi ennyire a törékeny egoját. Főleg az érdekelne, hogy mi erre a megoldás. Próbáltam megértő lenni, ujjal mutogatás nélkül, megbeszélni vele. Semmi sem működött, mintha nem akarná elfogadni a tényt, hogy ő is emberből van. Most hullámzó a kapcsolatunk. Nem élek már vele, de próbál irányítani messziről és kritizálni. A legszomorúbb az egészben, hogy úgy érzem rám is irigy, nemcsak a világra.

A testvérem elfogadta olyannak amilyen. Nem jó a viszonyuk, kb semmit sem mondd el neki. Éppen a lényeget.

A lényeg, hogy már többre tartom magamat annál, hogy ki tudom mondani, hogy "sajnálom, igazad van"... Üres háttér nélkül. Persze nem ezen rágom magam a nap 24 órájában, mielőtt bárki ilyen szánalmasnak tartana. De elgondolkodtam tegnap rajta, hogy mit tudnék ezzel kezdeni, és ez miért van.

2020. aug. 10. 08:10
 16/37 anonim ***** válasza:
100%
Az embereket megérteni nem könnyű, pláne ha a szülőnkről van szó, de nem is feltétlen megérteni kell őket, hanem elfogadni és tolerálni. Megváltoztatni egy szülő gondolkodásmódját szinte lehetetlen vállalkozás.
2020. aug. 10. 08:20
 17/37 anonymousreview60 ***** válasza:

A muterod nagyon valószínűen nárcisztikus személyiségzavarban szenved. Olvass utána, nézz utána (kezdetnek itt: https://www.youtube.com/watch?v=RdnMzOyVp0k).

Te nem tudod őt megváltoztatni. Csak azt tudod befolyásolni, hogy a nárcisztikussal és az ő bűvkörében élőkkel (apád, stb.), milyen kapcsolatot tartasz fenn, ami számodra elfogadhatóan kevés veszteséggel jár.

2020. aug. 10. 08:21
 18/37 anonim ***** válasza:
100%

Örülök a hozzáállásodnak.

Leírtad " védi törékeny egóját". Azt hiszem nagyon-nagyon sok őszinte beszélgetésre van szükség. Ha szeretnéd megfejteni anyukád miért ilyen és ő elzárkózik nem sokat tehetsz. Elfogadod és éled az életed, szereted tiszteled anyukádat. Ezzel talán rajta is segítesz és talán egyszer megnyílik számodra is és kilép saját "mindennek, mindenkinek megfelelni" akaró világából.

2020. aug. 10. 08:25
 19/37 A kérdező kommentje:

Én úgy gondolom, hogy anya mindig is egy kis senki volt mások szemében. Értem ezalatt azt, hogy mindenhonnan kinézték, és talán a hiányos vagy semmilyen önelégedettségét (vagy minek mondjam) próbálja kompenzálni ezzel a tudattal, hogy ő nem hibázik soha. Vagy be akarja bizonyítani, hogy ő jobban csinálta, mint mama.

Szerintem durván önbizalomhiányos is, amit meg azzal egyenlít ki, hogy előadja, hogy ő milyen jó nő, milyen jó ember.

Pl két telefonszáma van (2 sim kártya), és az egyiken keresték délelőtt. Ő fel volt háborodva délután, hogy milyen megbízhatatlan ember. Erre mondtam neki, hogy hát hívja fel mi a helyzet. Oké. A pasi közölte, hogy ő kereste, de senki nem vette fel. Egyből ment a hárítás apám részére, hogy de hát azt mondta neki a férje, hogy ezen el tudják érni. Letette a telefont, mi is megpróbáltuk felhívni, ki is csörgött. Hát de akkor mégis mi lehetett. Biztos nem hallottad meg. Nem, olyan nincs.

Vagy ami drasztikusabb...

Ingatlanvásárlás közepén állnak. Elmentünk egy kollégához, aki nemrég vett házat és újította fel. Azt tudni kell, hogy apukám régen nagyon sokat dolgozott külföldön. Pár éve ismét kapott ajánlatot, de velünk akart maradni. Erre kb beközölte ismerősök előtt, hogy ha apám kiment volna dolgozni, akkor nekik is lehetne már ilyen házuk. Funfact: anyám munkanélküli, mióta megszülettünk... Már vagy 25 éve.

2020. aug. 10. 08:31
 20/37 A kérdező kommentje:
Amúgy olvasom ám itt a válaszokat, csak telefonról nehéz tartani a lépést :D
2020. aug. 10. 08:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!