Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A gyereknek kötelessége...

A gyereknek kötelessége magához venni a szüleit, ha már idősek?

Figyelt kérdés
2020. júl. 21. 14:41
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
89%
Nem .
2020. júl. 21. 15:55
 12/23 anonim ***** válasza:
65%
Nem. Se magához venni, se gondozni, se egyáltalán kapcsolatot tartani se köteles. Rokontartast viszont fizetnie kell, amennyiben a szülő vagy az állam pert indit érte és még is nyeri.
2020. júl. 21. 15:56
 13/23 anonim ***** válasza:
97%
Ha vki szereti a szüleit, az nyilván gondoskodik vmilyen módon róluk. Nem azért, mert kötelező.
2020. júl. 21. 16:31
 14/23 anonim ***** válasza:
87%
Ha a szülö azt megérdemli,akkor nem is kérdés,ha szeretö tàmogató szülök mellett nöttem volna fel,akkor természetesen én is gondoskodnék róluk,de amilyenek sajnos nekem jutottak,így egy büdös garast nem làtnak majd tölem,nemhogy àpolgassam öket...
2020. júl. 21. 16:36
 15/23 anonim ***** válasza:
92%

Kedves 9-es!

"Pár éve már van ún. szülőtartás, amiért perelhető a gyerek, tehát jogi értelemben hozzá kell járulnia valamennyire,..."

Nem pár éve van, hanem már a Kádár rezsimben is volt, csak leporolták a törvényt. Nagyon kevesen tudtak róla, mert akkoriban még nem volt kérdés, hogy a gyerek támogatja a szülőt, ha az rászorul.

Tudom, mert közel 70 éves vagyok és az alkoholista anyám próbálkozott ezzel anno.

2020. júl. 21. 16:44
 16/23 anonim ***** válasza:
71%
15: valóban pontatlan voltam, igazad van, és pont ez az, hogy eddig senki nem próbálkozott vele. Viszont most már foglalkoznak vele pár éve, ez tapasztalat, bár a behajtási hatékonyságot nem ismerem.
2020. júl. 21. 16:51
 17/23 anonim ***** válasza:
93%
A jó szülők gyermeke nem kötelességnek érzi, hogy gondoskodjon róluk, hanem természetes életfeladatnak, a rossz szülők meg tudjanak, hogy csak megcsinálni tudták a gyereket, de normálisan felnevelni nem.
2020. júl. 21. 16:53
 18/23 anonim ***** válasza:
77%
16: csak nagyon speciális esetekben kérhető. És pont olyanok kérik, akik nem jogosultak rá. Hiszen akik jóban vannak, ott fel se merül, hogy egy családi ügyet pereskedéssel kéne megoldani.
2020. júl. 21. 16:54
 19/23 anonim ***** válasza:
89%

"A 70 éves anyám napi szinten ment és tőrődött a 90 éven felül lévő nagymamámmal. Főzőtt neki, takarított, orvos stb. Minden áldott nap ment reggel, és jött délután-amig élt.

1+És nem adta idős otthonba a nagymamámat. Ha pedig kórházba került, akkor minden nap bent volt nála. Minden nap vitte az ebédet neki, mosdatta stb."

Ez nagyon dicséretes anyukádtól, de a mai világban ezt nagyon kevesen tudnák megtenni. Egyrészt ritkán élnek az emberek 90+ éves korukig, másrészt ha élnek is, egy 70 éves ember (mint gyerek) akkor is lehet simán olyan egészségügyi állapotban, hogy ezt nem teheti meg. Mivel a szülési kor egyre inkább tolódik, már inkább szülnek a nők 30 és nem 20 körül, ezért a valóságban az van, hogy a 70-80+ mamáról/papáról a 40-50 éves, bőven aktív korú, dolgozó, háztartást vezető, esetleg kisgyerekeket nevelő szülőnek kéne gondoskodnia. Nyilván ez nem bevállalható minden napos programként, ezért kell igénybe venni más megoldásokat. A 70 éves anyukád valószínűleg nagyon ráért ide-oda kísérgetni az anyukáját, de ez az élethelyzet eléggé ritka... most ezzel nem azt mondom, hogy le kell xarni a szülőket, mert nyilván egy szeretett szülődért mindent megteszel, amit tudsz, de a te példád teljesen irreális.

2020. júl. 21. 16:57
 20/23 anonim ***** válasza:
95%
18: személyes tapasztalat, de szocotthonok bizony utána mennek a dolognak már. Mi most várjuk, hogy hagyatékin benyújtják-e a párszázezres "tartozásra" az igény.
2020. júl. 21. 17:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!