Anyám egy gyűjtögető, mit tehetek?
Figyelt kérdés
Olyan 9-10 éve a lakásunk egy rumli! Az ágyamon kívül nincs máshol hely a lakásban. Itt tanulok, itt ulok/fekszek egész nap. A lakás minden pontjában zsákok, kacatok, szatyrok vannak vagy csak simán egymás hegyén hátán a ruhák. A szekrények fullon vannak kiskori ruhákkal. Be se nyúlunk a szekrényekbe mert ugy be vannak rakva a cuccok hogy ha kinyitjuk kiborul. Azt a pár ruhát amim van az egyik széken tárolom ami a szobámban van. Soha semmit nem dob ki, olyan indokokat mond, hogy majd eladjuk vagy jo lesz még az valamire. Mindenkitől próbál begyűjteni dolgokat, kinőtt ruhákat, más levetett göncej is kellenek neki. Nem dob ki szanaszét használódott zoknit, bugyit, hanem elteszi hogy jó az csak meg kell varrni. Vannak dolgok amiket 5 év alatt nem sikerült megvarrnia, kidobnia. Takarítani esélytelen. Már kértem szépen hogy rakjon rendet, szortírozzunk, szelektáljunk. Ami tényleg jó lehet még másnak és esetleg pénzre forsítható abban is segítek neki befotózni, netre feltenni. Mondom neki hogy holnap takarítok, és kidobálom a cuccokat de elkezd ordítani hogy ne nyúljak semmihez és hagyjam majd ő megcsinálja. 10 éve nem csinálja! Legszívesebben megszégyeníteném már valaki előtt, hogy észrevegye magát mit művel! Évek óta nem volt nálunk senki. A tányér levesem az ágyamon kell megennem mert az ézkező asztal teteje fullon van, de az alja is és a 4 szék is tele van cuccokal. Az ajtókat nem lehet becsukni mert rájuk van aggatva vagy 5 fogas egy fogason 4-5 ruha. Mosógépünk olyan régi hogy már semmi ereje, nem is mossa tisztára a ruhákat. Nincs semmi felújítva a lakásban 30 éve. Egy falfestés, parkettacsiszolás vagy új bútordarab vásárlása sem volt. A hűtőnk tönkrement lett helyette egy új de időközben megkavult a régi hűtő így az új a nappalink közepén áll, mikor a nappalinkban már van egy fagyasztó is! Siralmas ez az egész helyzet. Komolyan már én is bolondnak érzem magam sokszor. Nagyon bánt a dolog. Mit tehetnék? Az a baj nem merném megcsinálni hogy tényleg kidobok ruhákat még úgy sem hogy tudo hogy tényleg 10 éve hozzájuk se lett nyúlva.. már annyiszor hallottam hogy “az kell” vagy “jo lesz meg az valamire” hogy ha kidobnék valamit, ezek eszembejutnak és nem merem. Félek hogy olyat dobnék ki ami utólag mégis kellene neki tizen X év után. Pedig ez hülyeség! Képes a kuka mellé kirakott papucsot, tükröt, tv-t behozni a kis lakásba. Annyira kellemetlen a dolog, senkinek nem is merek erről beszélni. Megnyomorítja az életem. 1000szer sírtam neki, kiabáltam, kértem szépen. A legdurvább, hogy jól keres, szerintem pénz alapján átlagosan vagy átlag felettinek számítunk. Mondjuk így nem nehezés hogy filléreskedik meg nem költ semmire. Ezt csak azért írtam, hogy nem arról van itt szó hogy rákényszerülünknilyen dolgokra. Mit tehetnék?2020. júl. 13. 00:23
11/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Tudjátok nagyon nehéz ez nekem. A megszégyenítős dolgot is csak idegességemben írtam, amúgy nem lennék rá képes. Igen ez egy betegség, de ha szólnék bárkinek akkor ez nagyon durván elterjedne a faluban és megbélyegeznék a családom és engem is. Szeretem őt, és nem csinálnék neki rosszat. Sajnos ő mivel beteg, nem látja hogy nekem mit okoz. Megpróbálom ezt az 1-1 zsákos sztorit.
2020. júl. 13. 11:50
12/27 A kérdező kommentje:
Mondjuk az is probléma hogy napi szinten hoz haza dolgokat, fogalmam sincs hogy honnan. Már sunnyogva rakja be mondjuk a szennyestartóba, mert tudja hogy kiakadok. Így meg hogy tarthatnám vele a lépést? A másik dolog ami zavar, hogy ha van mondjuk egy tárgy amit el lehetne adni akkor ő túlárazza. Kerül valami mondjuk 2000-be, de ő 10 ezerert akarja arulni. Így senki nem fogja megvenni. Lehet az a cél? Minden érték neki! Egy plüss állatot nem lehet kidobni/odaadni. Csomó rászurolónak odaadnék ruhákat, játékokat kimosva, igényesen de nem engedi. Sajnálja mindenkitől. De annak nagyon örül ha ő kap és az sem tűnik fel neki hogy más megválik a számára felesleges dolgoktól még ő csak gyűjtöget.
2020. júl. 13. 12:34
13/27 anonim válasza:
A szobádat lomold ki, legalább ott legyen rend, ehhez jogod van. Pakolj át az ő szobájába. Amúgy nagyon sajnállak, mert ez tényleg kényszeres betegség, és ha ő nem kér segítséget nem fog változni. Hány éves vagy? Apukád hol van? Milyen trauma érte anyukádat? Rokonok se mennek hozzátok?
14/27 anonim válasza:
Miert, az nem belyegezne meg a nevetek a faluban, ha kiderulne, a hazatok egy szemettelep?
15/27 anonim válasza:
NE lomolj!
Jelen pillanatban - bármilyen furcsa is - anyádnak ezek a kacatok adják meg a stabilitást. Ez neki a mankó, a támasz.
1-2 zacskóval ugyan óvatosan bepróbálkozhatsz, de attól
1. a helyzet nem fog megváltozni
2. a keletkező űrt azonnal elkezdi betömni
Kérj segítséget. Gyámhivatal, rokonok, háziorvos
16/27 anonim válasza:
Én is a gyámhivatalnak szólnék. A helyzet tarthatatlan, így nem lehet gyereket nevelni.
A tűzoltóságra is szólnék. Ez a kupleráj rettentő tűzveszélyes.
17/27 anonim válasza:
Egyrészt nem a te feladatod a kupit elrámolni, másrészt egyedül ezt lehetetlen is. Egy-egy zsák elvitele nem segít semmit, két nap múlva úgyis hoz helyette újat. Ez a rendetlenségnél sokkal nagyobb probléma, a betegséget messie-szindrómának hívják, olvass csak utána. Hosszantartó terápiát igényel, a siker korántsem garantált. Itt azonnali segítségre van szükséged. Gyámhatóság, aztán pedig anyádat kezeltetni. A lakást meg sok segítséggel kirámoltatni, fertőtleníteni, hogy legyen hova visszamenned.
18/27 anonim válasza:
Elmondták, hogy mit tehetsz. Én mihamarabb elmennék. Bárhol jobb. Ez tönkreteszi az ember életét.
19/27 anonim válasza:
Én dobozokba raknék minden felesleges ruhát, azokat lehet egymásra rakni és kisebb helyen elférnek. Anyád úgyse engedi kidobni a cuccokat, így legalább meglesznek neki a dobozokban.
Amúgy ja, ez egy betegség, magától/tőletek nem fog javulni.
20/27 anonim válasza:
Mondd neki, hogy vagy te vagy sok szar szemét, ha nem változat költözz el valami rokonhoz, ha ez kivitelezhető.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!