Miért ülnek a pénzen és nem segítenek?
Szerencsére/sajnos mind a 4 nagyszülőm él még.
Anyukám szülei olyanok, hogy az utolsót is nekem/nekünk adnák, úgy is, hogy tudják, nem szorulunk rá. Anno anyukámat is támogatták, diplomázás után lakást kapott, később, mikor már én is megvoltam, kipótolták a házunk árát, hogy anya ne vegyen fel hitelt. Mikor nekem nézegettünk lakásokat, mondták, hogy adni szeretnének majd ők is bele, azzal számoljunk. De kisebb dolgokban is ilyenek, ha tudják, hogy megyek nyaralni, utazni, papám mindig ad eurót. Bármikor hazamegyek az egyetemről, mamám egy nagy bevásárlószatyrot televásárol a kedvenceimmel, hogy “legyen mit ennem” és tesz bele 10-20 ezer forintot is.
Ezzel szemben az apám szülei ülnek a pénzen, ingatlanokon, úgy, hogy sem az apám, sem a testvére nem vitte túl sokra… Van a nagyszüleimnek a saját háza, azon felül örökségként még három. 10-15 éve lakatlanok, ott mennek tönkre üresen. Volt, hogy kivitelező kereste meg őket azzal, hogy a házért/telekért cserébe adna két lakást abban a társasházban, amit oda szeretne építeni. Nem, nem akarják eladni, jó lesz az még… Most apám érdeklődött, mondta a kivitelező, hogy változtak a viszonyok, a mai négyzetméterárakkal számítva az a telek nem ér meg két lakást.
A nagyszüleim azt mondták mindig, hogy majd ha meghaltak, milyen jól fognak jönni azok a házak… De azóta az ingatlanárak megkétszereződtek és nem értem, miért nem segítik a saját gyerekeiket.
Tavaly is beszéltek velük apáék, hogy legalább 3 nem használtból az egyiket adják el, hogy neki és a testvérének legyen önereje hitelt felvenni. Á, nem, nem akarják, mert “ki tudja, mire lesz az még jó”. Semmire. Beköltözni senki nem akar, mert milliókat kéne rá költeni, de nyilván ezt egyikőjük sem teszi meg úgy, hogy nem az övé az ingatlan.
Mikor nekem vettünk lakást, akkor is mondta anyukám, hogy kérdezzem meg őket, az egyik házat nem adnák-e el, hogy az ára a lakásba menjen? Mert hárman vagyunk, akiket örökösüknek szeretnének, minek várni… Hát neeem, mert ők úgy szeretnék, hogy ha majd meghaltak, hogy apa, a testvére és én mind a 4 ingatlanból egyenlő részben örököljünk (végrendelet, mielőtt valaki kezdené). Mondtam én is, anyukám is, hogy ez így hülyeség, mert így senki nem tudna semmit kezdeni egyikkel sem, csak ha a másik kettő tulajdonost kifizeti. De ezt sem apám, sem a testvére nem fogja tudni, én is maximum anyám segítségével, de nekem meg nem kell egyik sem.
Ez miért jó nekik? És közben ilyeneket mondanak, hogy nekem milyen jó lesz, hogy kapok egy kész házat majd, berendezve, mindennel. Hol??? 10+ éve mindben csak az egerek laknak, a dédszüleim laktak bennük, tehát százéves bútorok, elavult építészeti megoldások, az egyikben még benti wc sincs.

?:D
Nekem aztán semmi szükségem arra az örökségre.
Van lakásom, ami kb. annyit ér, mint az a három ház összesen. Tavaly diplomáztam, építem az életemet, karrieremet. Elvagyok én az ő pénzük nélkül.
De igen, rossz látni, hogy az apám és a testvére ezt hallgatják 10+ éve, hogy jaj majd milyen jó lesz nekik MAJD, de most nem, mert egyiket sem szabad eladni. Inkább nézik, ahogy mennek tönkre.

Csak, hogy tisztázzuk, mielőtt kapok 3 oldalnyi hasonló kommentet:
Nekem az a fura, hogy ők ennyire nem segítenek, csak hangoztatják. Én is hallgattam évekig, hogy van nekem nyitva egy külön számla, oda van nekem gyűjtve a pénz. Ezt hallgattam minden szülinapkor, karácsonykor, ballagáskor. Hogy jaj azért kapok csak annyi pénzt, mert lett téve a számlámra és majd megkapom “életkezdéskor”.
Azóta már le is érettségiztem, felvettek az egyetemre, lett nekem lakás vásárolva. Le is diplomáztam, dolgozni is kezdtem, mellette szakképzést csinálok. Szóval mondhatjuk, elkezdtem az életem.
Utolsó infónk arról a pénzről az, hogy évekkel ezelőtt kért a nagyanyám számlákat anyától, hogy van-e ismerősünk, aki tudna adni, mert azokkal veheti ki a pénzt (gondolom, valamilyen lakástakarék lehetett). 4 millióról kért, azóta ennek se híre, se hamva. Egyszer kérdeztem, akkor mondta, hogy ja igen, azt már kiutalták neki, de azóta újra lekötötte… Ha nekem lett szánva, akkor miért nem adta ide inkább, hogy én fektessem be, költsem el, vagy akármi?
És akkor megvannak lepődve, hogy ritkán járok hozzájuk, nagybátyám sem ment karácsonyozni.
Közben itt vannak a másik nagyszüleim, akik tényleg MINDENBEN segítenek.
Mikor diploma után még szakképzésre jelentkeztem, a nagyim mondta, hogy jó, természetesen annak a tandíját is ők fizetik, ne is mondjam, hogy nem fogadom el. Megyünk hárman nyaralni, anya, a nagyim és én, mondta a nagyim, hogy akkor a szállást szeretné ő fizetni, majd menjek le és intézzük, ne én fizessem ki előre.
De úgy látom, rossz lett a merítés. :D
Amilyen az első pár válasz, olyan lesz a többi is. A gyalázásra, beszólogatásra meg nem vagyok kíváncsi, úgyhogy sziasztok!

Két beszűkült gondolkodású nyugdíjas.
Covid alatt azt hallgattam, hogy "permetezik ránk a vírust", és Magyarország azért úszta meg jobban, mert Orbán Viktor jóban van a kínaiakkal.
Most azzal jöttek legutóbb, hogy mire fel emelték így meg a pedagógusok bérét, mikor azok semmit nem csinálnak, csak vigyáznak a gyerekekre, nem tudják helyettük megtanulni a tananyagot és bárki elmondja az utcáról, ami a tankönyvben le van nekik írva... De hallgattam már azt is, hogy én minek utazom, ott van az interneten minden, ingyen láthatom az egész világot!!
Bármit kérdeznek és arról beszélek, az úgy biztos nem lesz jó és vérig vannak sértődve. 2 éve kiskutyát kaptam karácsonyra, ott puffogtak nekem, hogy ez semmivel sem jobb, mint egy "korcs" és hogy fizethettünk ilyenért, mikor ingyen bármilyet kaphattam volna.
Ezért nem járok hozzájuk, mert semmiről nem tudunk beszélgetni. Semmi programra nem vevők, az nekik a kimozdulás, hogy elmennek a piacra és az Aldiba. Lehet mondani, hogy öregek, de 20 éve is ugyanilyenek voltak... Míg a másik nagyimmal állandóan strandra jártunk, vittek magukkal nyaralni, elvittek Disneylandbe is, addig velük sehova. Maximum, ha már nagy volt a kánikula, ilyen műanyag ládába engedtek vizet és abban pancsolhattam óvodásként, kisiskolásként. Ha boltba vittek magukkal, és szerettem volna csokit, nasit, akármit, nem lehetett, mert hogy "az nem igazi csoki" (??), meg majd csinálunk otthon chipset (plot twist: az minden volt, ami otthon készült, csak nem chips).
Sosem a pénz miatt mentem, mert, mint mondtam, megvagyok nélküle tökéletesen. De össze sem lehet őket hasonlítani anyukám szüleivel.
"Jellemedről sokat elmond, hogy amint valami neked nem tetszőt hallasz, nem vagy hajlandó tovább hallgatni."
Az itteni válaszolók jelleméről is elmond sok mindent az a stílus, amit megengednek maguknak. :)
És nem, a szidásomat, kioktatásomat nem hallgatom. Mert nem érdekel idegenek véleménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!