Mit tegyek, ha a szüleim nem “engedik”, hogy egy másik egyetemi városba költözzek, mint ahova szeretnék?
Sokáig azt mondtam, hogy Grazban szeretnék továbbtanulni, mert minél messzebb akartam kerülni itthonról, habár fontos, hogy nem a családommal volt a baj, hanem egy szituációval, aminek szerencsére már vége. Nos, azóta a testvérem ténylegesen elment oda tanulni és ezért nem gondolkoztam sokáig a dolgon, viszont négy hónapja összejöttem valakivel. A kapcsolat eléggé komoly és szeretnék egy esélyt adni neki, viszont a barátom biztosan Bécsbe fog jelentkezni egyetemre (ami amúgy közelebb is van hozzánk). Nem lenne fair, más kérni tőle, mert a családi szituációja “megkívánja” tőle ez a döntést és egy logikus, praktikus lépés tőle.
Namármost, én nem szeretnék távkapcsolatot. Tudom nagyon jól, hogy nem lennék boldog úgy. Nem csak, mert nekem a közösen töltött idő teszi a kapcsolatot egy tényleges párkapcsolattá, hanem mert tudom, hogy viszonylag “fiatalon” akarok házasodni, családod alapítani. Ha viszont más helyre jelentkezünk, öt évre biztos külön leszünk. És ez így nekem nincs rendben. (Nyilván ha abból indulok ki, hogy együtt maradunk). Magyarul, ha Grazba adom le a jelentkezést, akkor pontot tettem a mondat végére.
Továbbá jobban vonz Bécs. Grazban egyszerűen olyan érzésem van, hogy a “világ végén vagyok”, mert nincsenek a közelben az otthonom, barátaim, barátom. Tetszik az építészet, a nyüzgés, hogy a történések középpontjában vagyok és rengetek a lehetőség. Ott jobb a képzés és több a munkalehetőség.
A szüleim azzal érvelnek, hogy a főváros drágább (ami igaz, viszont a különbség minimális, illetve mindegy, hogy kollégiumra vagy vonatjegyre/benzinre költöm a pénzt), veszélyesebb (megerőszakolás,…) illetve idegen nekik és nem értik. Nyilván befolyásol a jelenlegi helyzet, viszont a barátom soha egy szót nem ejtett a választásommal kapcsolatban, mert ez az én döntésem. Azonban a szüleimmel lehetetlen beszélni. Múltkor majdnem megnézettek velem egy támadást, hogy éreztem a város veszélyét. Alternatívaként felajánlották, hogy kapok egy autót, hogy önálló legyek, viszont ez inkább megvétel. Mégha nyitott is voltam erre a dologra, szeretnék visszatáncolni. Úgy érzem megbánnám, ha nem így tenném és gyomorgörcsöt kapok, ha Grazra gondolok. Mintha egy teher lenne, aminek nem örülhetnék.
Ez az én döntésem nyilván, viszont szülök, hogyan győzhetném meg a szüleimet, hogy tiszteljék a véleményemet?
(Nem tudom mindkét helyet megjelölni, hogy miért, az nem fontos.)
Előre is köszönöm :)

Es ha a baratod gondol egyet es megse megy egyetemre? Mesz utana eszetlenul, igaz?
Amugy mindegy mit mondunk. Penz beszel. Ha kell a tamogatasuk, elfogadod a felteteleket.
Ha megoldod egyedul, akkor meg nem szolhatnak bele.

"négy hónapja összejöttem valakivel. A kapcsolat eléggé komoly"
Ez mit jelent azon túl, hogy már lefeküdtél vele?

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!