Szülők! A gyerekeiteknek lehet beleszólása abba, hogy nézzen ki a szobája?
Nekem a szüleim sosem engedték, hogy pl. én döntsem el, milyen színűre legyen festve a falam, vagy milyen bútorok legyenek a szobámban. A legrosszabb, hogy egyik bútoromat sem újonnan kaptam, amik épp nem a testvéreim ősrégi, leselejtezett, rossz bútoraik voltak (értem ezalatt pl. a rendesen bezáródni nem akaró ajtós szekrényeket, meg a karcos, letörölhetetlen foltos, filctollas-festékes asztalokat), azokat ismerősöktől meg internetről vették/kapták használtan...Volt pl. egy összehajtható szivacsunk, amit az uncsitesóméktól hoztunk el, az viszonylag jó állapotban volt (legalábbis volt rajta egy fekete huzat, szóval ha volt is rajta bármiféle folt vagy ilyesmi, nem látszódott). Szóval pár évig azon aludtam. Aztán egyik nap közölték, hogy anyám meghallotta, ahogy az egyik munkatársa mondta, hogy új ágyat vesznek a gyereke szobájába és a régit megpróbálják eladni, erre egyből lcsapott rá, hogy nekem az kell és el is hozták teljesen ingyen (hurrá) és hiába győzködtem őket, hogy nincs szükségem új ágyra, főleg nem a munkatársa gyerekének a levetett, használt ágyára, le lettem kussoltatva, hogy fogjam már fel, hogy az mennyivel jobb a szivacskámnál, mert legalább rendes ágykerete is van, meg amúgy is, én hogy jövök ahhoz, hogy megmondjam, a saját házukkal mit csinálnak meg mit nem. Szóval így lett egy "vadiúj" ágyam, aminek a közepén ott éktelenkedett egy idegen gyerek sárgás izzadtságfoltja és ezen kellett kb. 5 évig aludnom.
Kiskoromban volt egy legjobb barátnőm, aki pár utcányira lakott tőlünk és kb. 12 körül lehettünk, amikor egyik nyáron átmentem hozzá és láttam, hogy át lett festve a szobája és büszkén újságolta, hogy a rajta lévő levél-mintázatot ő találta ki és az apukájával együtt csinálták, mégpedig úgy, hogy igazi faleveleket belemártották a festékbe és rányomták a falra, így ott maradt a levél-mintázat. Emlékszem, először kb. szétrobbant az agyam, mert nem is gondoltam volna, hogy ilyen létezik, hogy egy gyereknek nem hogy beleszólása lehet a saját szobája kifestésébe, de még segíthet is a szüleinek a festésben.
Aztán az évek során, ahogy ugye idősebbek lettünk, fokozatosan lecserélték a régi "kislány" bútorait "nagylányos" bútorokra és mindig mesélte, hogy pl. a tükrös-kétajtós szekrényét is ő választotta, engem pedig mardosott az irigység, mert még 16 évesen is az akkor már 30-as éveikben járó testvéreim gyerekkori bútoraival volt tele a szobám, amik finoman szólva se voltak már a legjobb állapotban és szerintem amikor anno a '80-as években megvették őket, már akkor se számítottak divatosnak vagy modernnek...
Ez mennyire normális? Vagy lehet, máshol se engedik a szülők a gyerekeiknek megmondani, milyenre szeretnék a saját szobájukat, csak a legjobb barátnőm élt fura családban?
Nálunk a fal mindig fehér volt, mert csak. Felújításnál is.
A bútoraimat még kisgyerek koromban kaptam, a mai napig azok vannak otthon. Illetve közben épült egy galéria, a galériára nem férnek fel, szóval lett pár új szekrényem, amit anyám ár és méret alapján választott, pedig akkoriban már majdnem felnőtt voltam. :)
Egy cucc van, amit én választottam, az ágyam kamaszként, mikor a gyerekkori ágyam tönkrement. De azt is megadott szempontok alapján választhattam ki.
Én sosem éreztem ettől kevesebbbek magam, új bútort sem akartam soha, mármint csak ilyen álmodozás szinten, hogyha új lehetne, akkor ilyen meg olyan meg de jó lenne a galériaágy pl... de soha nem jutott eszembe, hogy nekem miért nem vesznek újat, minek vettek volna, ha a mai napig szuperálnak a 90-es évek beli ifjúsági bútorok?
Igaz, én nem is matrciázhattam, firkálhattam össze semmit soha, maximum plakát celluxszal; ami nem hagy nyomot, pontosan emiatt, hogy felnőttként se legyen ciki. És nem is az, ma sem.
(És pontosan emiatt felnőttként is úgy választok ki mindent, hogy időtálló legyen.)
4 évesen lett saját szobám. (Akkor kezdtük berendezni a kb 6 éve elkészült emeletet) A bútorok színét én választottam. Világos- sötétbarna árnyalatokból válaszhattam.
10 elmúltam, amikor kezdtem megúnni a fehér falat, így következő festéskor halvány narancssárgára festettük. Azóta is azt variáljuk. (Illetve 2 éve nyáron ki akartam dekorálni az egyik ferde falat, meg is vettem a fekete falfesték színezőt, de még mindig nincs kidekorálva. 😅 Kicsit kifutottam akkor az időből, mert az ablakcsere későre sikeredett...)
Kiskoromban a plafont összeragaszgattam csillagokkal. Bár ez a szüleimnek pont nem tetszett...
Illetve jópár éve minden össze van ilyen üvegfestékkel ragasztgatva, mert nincs lelkem leszedni. (drága volt...)
18L
Ésszerű határig hagynám, hogy ő válassza ki a színt. Pl. ragaszkodnék hozzá, hogy pasztell színű legyen, de azt a gyerekem dönthetné el, hogy citromsárga, narancssárga, barackszínű, halványzöld .... vagy éppenséggel hófehér legyen.
A bútoroknál szintúgy. Ha nem drágább az átlagosnál, megfelel a célnak, nem látok benne semmi különös problémát, akkor az lehet, amit ő akar.
Az tényleg elszomorító, hogy pl. szeretted a szivacsmatracodat, szívesen aludtál rajta, és még azt sem hagyták. Itt azért kibukik, hogy nem anyagiakon múlt, hanem a szüleid hozzáállásán.
Amit a barátnődről írtál, hogy levélmintázatot csináltak így a falra, bevallom, eszembe sem jutott, de egy kis falszakaszon alkalomadtán engedném kipróbálni. Ha szép a végeredmény, később akár a saját szobája összes falát engedném így átfesteni. Most adtál egy jó ötletet. :-)
Saját gyerekkoromra visszagondolva: nálunk tapétás volt a szoba, akkoriban ez volt divatos. Volt egy tapétázás kicsi koromban, akkor még meg se tudtam volna mondani, mit akarok. A következő tapétázásnál kb. egyetemista voltam, és emlékszem, én választottam ki a mintáját. Bútorokat kamaszkoromban cseréltünk, és együtt jártuk a bútorboltokat. Nyilván próbáltak meggyőzni arról, hogy mi mutatna jól, és mi nem, de végül teljes konszenzussal döntöttük el.
16. Érdekes, hogy a regisztrációd óta nem jöttél még rá, hogy nem csak a kérdezők pontozgathatnak.
A többi válaszolónak köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!