Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Megmondjátok a gyerekeiteknek...

Megmondjátok a gyerekeiteknek azt, ha szerintetek hülyeséget csinál?

Figyelt kérdés
Pl. Tanulással kapcsolatban vagy párválasztás során.
2018. febr. 14. 11:08
 1/10 anonim ***** válasza:
90%

VELEMENYT el lehet, sot el is kell szerintem mondani, mert az formalja a masik ember nezeteit, de arra mindig figyelni kell, hogy az valoban velemeny legyen, es NE beleszolas, vagy foleg NE manipulalas. nem szabad megharagudni akkor sem,ha a gyereked " nem hallgat a szep szora", es nem szabad kesobb azzal hencegni, ha esetleg belebukik a sajat elkepzelesebe, hogy " te bezzeg megmondtad elore".

terelgetni szabad, iranyitani tilos.

2018. febr. 14. 11:16
 2/10 anonim ***** válasza:
96%

Igen, elmondom a véleményemet, de nem így, hogy "hülyeséget csinál", hanem ahogy egy felnöttnek mondanám, hogy szerintem nem feltétlen jó ötlet.

De ennyi lenne, ha ö továbbra is kitart az elhatározása mellett, akkor tuodmásul veszem és elfogadom - és ha netán félresikerül a dolog, akkor mellette állok és segítek kilábalni ebböl a helyzetböl.

2018. febr. 14. 11:17
 3/10 anonim ***** válasza:
83%

Én azt mondanám el, hogy SZERINTEM (!!!) miért rossz az a döntés és a helyében én mit tennék.

Tanulás: itt gondolom továbbtanulásra, pályaválasztásra gondolsz. Elmondanám, melyik szakma/hivatás szerintem mivel jár (jó és rossz oldala), képességeihez, habitusához szerintem illik-e vagy sem. De még ha nagyon szívnám a fogam a döntése miatt (mondjuk színésznő akarna lenni), akkor is tudomásul venném.

A párválasztásnál csupán arra szorítkoznék, hogy elmondanám, milyen embernek tartom a párját. Lásson egy másik nézőpontot. Kedvenc mondásomat emlegetném, hogy "ki milyen rózsát szakít, olyat szagol".

Mindegyik esetben hangsúlyoznám, hogy az ő felelőssége a döntés, és ő fogja viselni a következményeit.

2018. febr. 14. 11:35
 4/10 Bubuka508 ***** válasza:
10%
De meg ám! Piszok kölyök, amíg az én házamban vagy és én tartalak, azt csinálod, amit én mondok! És a szádat enni használd, mert nem érdemled meg, amit megeszel! Nézze meg az antalimre!
2018. febr. 14. 12:35
 5/10 Mansour ***** válasza:
85%

Persze, többet árthatsz azzal, ha nem szólsz.

"terelgetni szabad, iranyitani tilos"

Valahogy így. A manipulációt, különösen az érzelmi zsarolást mindenképpen kerülni kell, bár ez nem mindig ilyen egyszerű, ugyanis az érzelmi zsaroló általában nincs tudatában annak, hogy mit csinál. Szóval mondjuk nem árt, ha a szülők egymásra is figyelnek...

Azért az se mindegy, hogy mit értünk irányítás alatt. Ha nem kényszerítést vagy manipulálást, akkor szerintem a szeretetteljes irányítás nem gond, bizonyos határokon belül. Minden lépését nyilván nem kell meghatározni a gyereknek, de szerintem a főbb kérdésekben jó ha kap iránymutatást, vagy akár irányítást. Van aki ezt konkrétan igényli is. Ha viszont mindenképp a saját feje után akar menni, akkor nem nagyon lehet mit csinálni, marad a jó tanács és az aggodalmas tekintet... :)

2018. febr. 14. 13:19
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Gyakran beszélgetnék vele, mindent meghallgatnék, amit szeretne megosztani velem, bármilyen téren. Ha tanácsot vagy véleményt kérne, elmondanám, hogy látom a helyzetét, mit gondolok, de utána mindenképp kérném, hogy ne tagadja le az érzéseit, merjen őszinte lenni. Ha látnám, hogy valami olyat szeretne tenni, ami nekem nem tetszik, de a józan eszem azt mondaná, hogy ez nincsen vagy nem lesz rá rossz hatással és tényleg tudnám, hogy ezt akarja, akkor mindenben támogatnám, legyen szó akár továbbtanulásról vagy párválasztásról. Mert nem én fogom azt a munkát végezni évtizedeken át, vagy nem én fogok együtt élni a párjával. Hagynám, hogy döntéseket hozzon, tudja meg, mi az a felelősség, érezze annak a súlyát, hogy milyen felelni a saját életéért. És persze tanulni a hibákból, amiket közben elkövet, mert csak így találhatja meg azt, ami igazán neki való és amit/akit igazán szeret.
2018. febr. 14. 14:51
 7/10 anonim ***** válasza:
96%
Igen, de csak egyszer. Ha nem ért velem egyet, akkor nem ismételgetem neki folyamatosan, hogy szerintem másképp kéne stb. A többi válaszolóval nagyjából egyetértek, tehát az is fontos, hogy ha a végén bajba kerül, akkor mellette állok, attól függetlenül, hogy előzőleg nem értettem egyet vele abban, amit döntött.
2018. febr. 14. 15:02
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Igen. Mi szoktunk beszélgetni a családban és elmondhatjuk egymásnak a véleményünket bármiről. Oda-vissza. Nemcsak a szülő a gyereknek. De egyébként fontos döntésekben ki is szoktuk kérni egymás tanácsát. Pl. munka, tanulás.

Párválasztásban nem, ott inkább az érzelmek számítanak.

2018. febr. 14. 15:22
 9/10 anonim ***** válasza:
58%
Nem szabad folyton elesni a gyerek helyet az később megbosszulja magát..
2018. febr. 14. 15:22
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

"Megmondjátok a gyerekeiteknek azt, ha szerintetek hülyeséget csinál?"

Mint a huzat! Ez szülőként a kötelességem is.

Aztán, hogy mit kezd vele, az már az ő döntése, nem élhetem helyette az életét.

2018. febr. 14. 19:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!