Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért nem értik meg, hogy nem...

Miért nem értik meg, hogy nem bolti eladó, kocsmáros vagy gyári munkás akarok lenni életem végéig, hanem többre vágyom?

Figyelt kérdés

21 éves vagyok, ebben az évben fogok végezni az egyetemen (nyelvi alapszak). Még eldől, hogy konkrétan mit és hol, de abban egészen biztos vagyok, hogy tovább szeretnék tanulni és alapvetően azt gondolom, hogy kell is. Eddig egy vidéki egyetemen tanultam és tanulok, amit sok szempontból szeretek (pl. kisebb, barátságos és hangulatos város, jó a közösség, nagyon szeretem a tanáraimat is, akik nagyon segítőkészek és támogatóak), viszont itt kevesebb lehetőséget látok (pl. diákmunka, gyakorlat, kapcsolatok, szakmai fejlődés) és emiatt szívesen mennék Budapestre is.

Erről már többször beszéltem otthon is, viszont a szüleim csak abban gondolkoznak, hogy én itt most majd lediplomázom, hazaköltözök és akkor ott élek, dolgozom... Na most egyelőre még nem döntöttem el, hogy a főváros vagy a jelenlegi egyetemi városom, de az tuti, hogy én nem otthon képzelem el az életemet. Az egy pici kisváros, ahol nekem nulla lehetőségem van és nincsen semmi, ami engem haza tudna csábítani. Nincsenek a korosztályomnak való szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek, eleve nem is nagyon van korombeli lakos, van egy-két bolt, egy-két étterem és ennyi. Számomra semmi picikét is szakmai munkalehetőség nincsen, és hangozzék bárhogyan is, én nem azért tanultam és tanulok, hogy ezt feladva beálljak a kiskocsmába vagy a sarki boltba, esetleg elmenjek egy gyárba dolgozni. Nem nézem le ezeket a munkákat és embereket sem, nincsen velük semmi baj és én azzal is tisztában vagyok, hogy az én végzettségem nem egy orvosi vagy egy mérnöki diploma, de én még fiatal vagyok, szeretnék még tanulni, fejlődni és erre úgy semmi lehetőségem nem lenne. A szüleim viszont csak a magukéval példálóznak, hogy az xy mennyit keres a közeli gyárban végzettség nélkül, három műszakban és az milyen jó, mert nem is nehéz az a munka vagy, hogy a nemtudomkicsoda is ott végzett mint te és most ott dolgozik a boltban (mert elvárták a felsőfokú nyelvtudást, csak soha nem használja, mert nincsen rá szükség) vagy a nemtudomhogyhívják is milyen jól el van az önkormányzatnál, nem kell csinálnia szinte semmit és mégis kifizetik... ha pedig megjegyzem, hogy én nem nyolc általánossal rendelkezem, mint az xy vagy pályakezdő fiatalként nem olyan munkát szeretnék, ami abból áll, hogy a bokámat vakarom napi 8 órában, vagy hasonló, akkor én vagyok a hülye, mit képzelek magamról, ez van, itt ilyen az élet, ezt kell csinálni stb. (hozzáteszem, hogy ők sem ilyen munkahelyen dolgoznak). Pontosan tudom, hogy ott ilyen az élet és én pont ezért nem akarok visszamenni.

2020. jan. 6. 14:35
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 11/83 anonim ***** válasza:
80%
Ha nem akarsz gyári munkás lenni miért nem olyan szakot végzel ami ér is valamit?
2020. jan. 6. 16:28
 12/83 anonim ***** válasza:
92%

Diploma + nyelvtudás már egy jó belépő rengeteg multis irodai pozíció

Nem fog vele kiemelkedően sokat keresni, de azért egy kényelmes irodában szellemi munkát végezni nagyon más mint egy gyári, eladói vagy kocsmárosi munka.

2020. jan. 6. 16:51
 13/83 A kérdező kommentje:

Hát dirigálhatnak, csak azzal pont nem érnek el semmit vagy éppenséggel nem azt, amit szeretnének... Bár megmondom őszintén, hogy nem is értem, hogy konkrétan mit szeretnének és talán még ők sem tudják. Nem azért mondom, de ha nekik ez a jó és a szép élet, egy poros kis városban kell élni, vegetálni, amíg meg nem halsz és ezt szánják nekem vagy az anyagiakon van a hangsúly, akkor nem tudom, hogy miért érte meg nekik egyáltalán gimnáziumba és egyetemre járatni, mikor ennyiből általános iskola elvégzése után is elküldhettek volna szemetet szedni vagy mosogatni és akkor most örülhetnének.

Azt nem gondolnám, hogy féltenek vagy maguk mellett szeretnének tartani, hogy otthon legyek velük stb., mert, ha nem vagyok otthon, akkor konkrétan nem is keresnek.

A semmit érő nyelvi alapszakom szerintem egyáltalán nem olyan rossz. A lakóhelyemben nyilván nem ér semmit és semmire sem tudom hasznosítani, de éppen ezért én nem is ott tervezem el az életemet. Valamint tovább szeretnék tanulni és nem más területen, nem akarom kiegészíteni gazdasági képzéssel stb., stb., hanem ugyanúgy a nyelvészet érdekel még mindig. Vagy tovább folytatnám mesteren, vagy elmennék fordító-tolmács mesterre (plusz egy másik nyelvszak is felmerült, de erre látok a legkevesebb esélyt) és ezt még nem döntöttem el magamban. Viszont nem érzem azt, hogy el lennék vele késve vagy rossz úton járnék. 21 éves vagyok, szerintem nagyon fiatal és még rengeteg időm van tulajdonképpen mindenre. Nem gondolnám azt sem, hogy jobban jártam volna azzal, ha pl. elmegyek pultosnak a helyi köpködőbe vagy beülök pár évre a helyi szakiskolába, hogy én legyek a kismilliomodik műkörmös/bolti eladó/postás és a többi vagy éppen végzettség nélkül csinálnék valami betanított munkát.

Az anyagiakra pedig ugyanúgy azt tudom mondani, hogy aki tehernek érzi a gyerekének a támogatását, akkor az nyissa ki a száját és mondja meg kerek perec.... Én úgy nőttem fel, hogy azt mondták és ígérték, hogy ők támogatnak minket egészen addig amíg el nem kezdünk főállásban dolgozni. Már korábban is leírtam, hogy ezt többször is átbeszéltük, mindig ugyanezt mondták és soha egyetlen egy olyan megjegyzést nem tettek, hogy ez túl drága, nincsen rá pénz vagy valami okán nem kívánják tovább finanszírozni. Ráadásul azért én nem az a kategória vagyok, aki már az 5000. képzésbe kezd bele, félbehagyja, újat kezd és még 30+ vagy 40+ évesen sem tudja, hogy mit akar csinálni. Én érettségi után elkezdtem egy 3 éves alapszakot, ezt idén fogom befejezni és utána még tovább szeretnék tanulni egy másik képzésen, most 21 éves vagyok... nem érzem túlzásnak, mert ez nem az. Ugyanakkor, ha ők azt gondolják, hogy nekik ez már nem fér bele, nekik ez nem tetszik, nem tudják vagy nem akarják támogatni, akkor azt úgy gondolom, hogy meg lehet beszélni normálisan is.

2020. jan. 6. 16:57
 14/83 anonim ***** válasza:
30%

" Ő még a régi képzésben tanult, tehát 5 évig járt egyetemre és végig támogatták őt, amíg el nem tudott helyezkedni. Erről többször is beszéltünk már, én is rákérdeztem, ők is elmondták már többször, hogy ugyanúgy támogatnak, amíg tanulok és én emiatt sosem kérdőjeleztem meg azóta..."

Csakhogy ez az ígéret nyilván nem 40 éves korodig szól, ha addig "nem találod az utadat"!

Normálisan nézve, 23-24 éves korig, illetve az azt követő álláskeresésig, ahogy azt az öcséddel is tették.

Nem is értem, hogy te ezt hogy képzeled?

Állj a lábadra diploma után, kezdj el dolgozni és saját kenyereden "önmegvalósíts", amennyi abba belefér.

Ott, ahol akarod és akkor nem kell hazamenned, de szüleid fejését fejezd be!

2020. jan. 6. 16:59
 15/83 anonim ***** válasza:
42%

“Normálisan nézve, 23-24 éves korig,”

Most 21 éves, jövőre befejezi az alapszakot, az 22, utána egy másik 3 éves alapszak az 25, és nem pedig 30-40.

Mellesleg meg nem a szüleit “pumpolja”, hanem a szülei támogatják, hogy tanulni tudjon! Nem otthon vakargatja a tökeit, nem munkát keres, nem egész héten bulizni jár és nem a negyedik képzését kezdi meg!

24-25 éves korig tanulni nem egy annyira rendkívüli dolog.

2020. jan. 6. 17:03
 16/83 anonim ***** válasza:
96%
Miért nem állsz oda, és kérdezed meg, honnan fúj a szél? Mi nem tudhatjuk, mi jár a szüleid fejében. Lókukit se tudunk rólatok. Ahogy a tesódról sem. Lehet ő a rossz példa nekik valamiért... Passz. Lehet csak nem tartanak képesnek arra, hogy emberi időben befejezd a képzésed. Akármi lehet, de csak két ember tud erre válaszolni, és őket abban az álmos kisvárosban találod odahaza.
2020. jan. 6. 17:06
 17/83 anonim ***** válasza:
80%
"Hát dirigálhatnak, csak azzal pont nem érnek el semmit vagy éppenséggel nem azt, amit szeretnének... " Kezdem sejteni mi baja a szüleidnek.. Hogy rohadt arrogáns vagy, realitásérzék nélkül.
2020. jan. 6. 17:07
 18/83 A kérdező kommentje:

Úristen 14-es... Hogy lennék már 40 éves vagy mégis hogyan lehetne olyan öcsém, aki velem ellentétben még a régi rendszerben tanult? Nem tudom, hogy miért válaszol olyan, aki nem tudja elolvasni és értelmezni a kérdést. A 15-ös már szépen leírta, hogy miről van szó, de tényleg nem értem, hogy hogyan lehetett ezt ennyire félreértelmezni.

Hát már beszéltem velük többször, de nem jutottunk vele semmire sem.

Szerintem pedig ez a normális. Nem gondolnám, hogy úgy működik az élet, hogy mások döntik el, hogy mit kezdesz saját magaddal. Ha én nem szeretnék oda költözni, ha nem szeretném ott leélni a hátralévő életemet, ha nem poharakat akarok mosogatni, csomagolni vagy leveleket söprögetni, akkor én nyugodtan mondhatok rá nemet és ettől nem leszek arrogáns vagy realitás érzék nélküli.

2020. jan. 6. 17:15
 19/83 anonim ***** válasza:
30%

Rokon tetszik lenni, vagy egy kotnyeles szomszéd, hogy ennyire képben tetszik lenni? Mert arra gondolni sem merünk, hogy a kérdező egy másik regisztrációról!:) Nem az a lényeg, hogy te mit gondolsz, hanem a kérdező elváró és követelő, arrogáns stílusa, miszerint ameddig tanul a szülei igenis támogassák. Hát nem, nem kötelesek! Finanszíroznak neki egy szakmát, amit maga választott, többre nem kötelezhetőek még törvényileg sem.

"Akkor miért nem mondják meg?" Ennél nyilvánvalóbban nem lehet a kérdező tudtára adni és meg is mondanák, akkor mi lenne? Elmenne a kérdező dolgozni? Ugyan már!

Ne lovagolj azon kérdező, hogy öcsédet írtam, nyilván elírás, mert nekem öcsém van és testvérre nálam az ugrik be! A lényegen, hogy a testvéredről beszélünk semmit nem változtat.

De felőlem azt csinálsz amit akarsz, de akkor ne kérj véleményeket, illetve ami a tiéddel nem egyezik legyél képes elfogadni!

2020. jan. 6. 17:21
 20/83 A kérdező kommentje:
El tudom fogadni azt a véleményt is, ami nem egyezik az én meglátásaimmal, csak azzal nem tudok mit kezdeni, ha úgy kezdek egy leírást, hogy "21 éves vagyok...", majd valaki erre leírja, hogy "Csakhogy ez az ígéret nyilván nem 40 éves korodig szól, ha addig "nem találod az utadat"!" és a többi... A 15-ös hozzászólást sem én írtam, nem is rokon vagy kotnyeles szomszéd, ahogyan nagyon kis humorosan megfogalmaztad, hanem szimplán egy olyan válaszoló, aki képes volt végigolvasni és értelmezni egy kérdést. Másrészt pedig egyáltalán nem vagyok "elváró és követelő", hiszen nem kértem, követeltem vagy vártam el semmit sem, hanem kaptam. Ha valakivel megbeszélsz valamit, valaki felajánl valamit, valaki megígér valamit és azt te elfogadod, akkor úgy gondolom, hogy utána nem lehet ezt felróni, hogy te mégis hogy voltál képes azt elfogadni... Azzal sem lenne semmi problémám, ha ők megmondanák nekem, hogy ők ezért és ezért ezt követően már nem tudnak/nem akarnak tovább támogatni, mert úgy gondolom, hogy ezt is meg lehet normálisan beszélni. Viszont ez, amit ők csinálnak, szerintem egyáltalán nem normális.
2020. jan. 6. 17:31
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!