Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Igaza van anyámnak? Hogy...

Igaza van anyámnak? Hogy szoktassam le erről?

Figyelt kérdés

A sztori annyi, hogy még nyár végén megvettem életem első karóráját, amire azt hazudtam otthon, hogy 60 ezer volt, de valójában 80. Azért hazudtam, mert ismerem anyámat, mindenen spórolni akar és úgysem érti meg, hogy miért jobb egyes dolgokból a drágább. Mindezt úgy, hogy mindkét szülőmnek jól fizető állásuk van.

A lényeg pedig az, hogy mióta megtudta, hogy "mennyibe került", bármilyen alap dolgot kérek, folyton ez a válasza: "hát van neked pénzed, vedd meg magadnak, ha 60 ezres karórára is tellett". Kezd ebből elegem lenni, mert ezt hallgatom konkrétan több mint 2 hónapja + az órába semmit se adott bele, én vettem a zsebpénzből félretett pénzből, meg idén nyáron voltam dolgozni pár hetet és abból. Nem vertem el erre az összet, de azért érezhetően megcsappant a "vagyonom". Hiába mondom anyámnak, hogy ezután évekig nem veszek semmilyen karórát, folyton azt szajkózza, hogy hülye vagyok, amiért ennyiért vettem és már ígyse kellett volna (hűha, mégha tudná valójában mennyi volt). Azt is mondtam neki, hogy akartam egy jó minőségűt venni, aminek azért neve is van és nagyon tetszik is. Hát ennyiért jött össze, nem tudom mit kell rajta problémázni. Másoknak sokkal több karórájuk van, max kevesebbe kerülnek, de ha összeadom, lazán kijöhet 80 ezer másnak is, nem hogy a 60.

Szerintetek igaza van anyámnak? És ha igen/nem, erről hogyan tudnám leszoktatni?

2019. nov. 7. 18:31
1 2 3 4 5 6
 21/51 anonim ***** válasza:
90%
Nem lehet, hogy itt az értékrendről van szó? Azt írod jól keresnek, de mindig így volt, tehetős családból jöttek? Nem lehet, hogy attól félnek, hogy a te értékrended alapja, az ilyen státuszszimbólum, és anyukád ettől fél? Nekem ezek jutottak eszembe a kérdésed láttán, köszönöm, ha válaszolsz.
2019. nov. 7. 19:32
 22/51 anonim ***** válasza:
67%

De ha anyának kell a pénz, akkor 1) ne adjon zsebpénzt a gyereknek, 2) mondja neki, hogy menjen el dolgozni, mert nem tudják fizetni a számlákat.

(Utóbbi mondjuk szerintem elég gáz, de ilyen is van.)

2019. nov. 7. 19:33
 23/51 anonim ***** válasza:
82%

Itt tényleg ilyen sok ba*romarcú szülő van??

A gyerek megdolgozott azért az órért, nem Anyuci pénzén vette! Ülhetett volna otthon is ölbe tett kézzel és akkor biztos nem veszi meg az órát. Úgy jobb lett volna?

Kérdező, nem kellett volna elmondanod, hogy mennyi volt az óra. Én is vettem egyszer magamnak egy drága holmit, amire azt mondtam, hogy black friday-en nagyon olcsón megkaptam! Sajnos vannak ilyen szülők és ahogy láthatod a válaszadók között is akad jó pár. Az ilyenektől menekülnek majd el a gyerekek jó messzire.

2019. nov. 7. 19:34
 24/51 anonim ***** válasza:
53%

Kommenteket nincs időm elolvasni ha már más is írta amit írni fogok bocs.

Gyerekkorában a spóroláshoz szokott hozzá, a megtakarításhoz, valószínűleg annak köszönheti hogy jó állása van és gondolom jól is álltok anyagilag.

Ilyen óra meggyőződésem szerint villantani, egyfajta státusz-szimbólumként kellett, mert van olcsón is pontos karóra, ha a pontosság lett volna a mérvadó. Igazat kell adnom neki. Mindig azért hozza fel e témát, mert fáj neki, hogy nem spórolsz és talán úgy gondolja: felnőttként majd nem fogod tudni beosztani a pénzt, elköltöd mindenre. Szerintem ezen aggódik. Tudom mit gondolsz most kamaszként: "de rosszindulatú, hogy lehet ilyen velem". Később majd meg fogod érteni (különösen akkor, ha gyermeked lesz) aggodalmána jogosságát.

2019. nov. 7. 19:36
 25/51 anonim ***** válasza:
83%
Már az, hogy spórolt rá és dolgozott érte azt mutatja, legalábbis nekem, hogy jobban bánik a pénzzel, mint akik minden szart hitelre vesznek meg, aztán majd lesz valahogy.
2019. nov. 7. 19:43
 26/51 anonim ***** válasza:
61%

Az, hogy megdolgozott érte, dícséretes dolog, de ismerek olyat, aki minden fizetés előtt kinézi, hogy mire fogja elkölteni fizetését (milyen luxus cikkekre), 3 nap alatt nagyrészt el is költi, hónap végén pedig megy ismerősökhöz, hogy adjanak neki valamit enni.

Nem azt mondom, hogy kérdező is ilyen, hanem azt, hogy kialakulhat egy ilyen "jutalmazási ördögi kör". Nem azt jelenti,hogy ki is fog alakulni, mert csak egyetlen alkalom volt.

2019. nov. 7. 19:53
 27/51 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

#21 apum eléggé szegény családból származik, úgyhogy ő mindent meg szeretne adni nekünk, sose azt nézi mi mennyibe kerül. Anyum meg gazdagabb családból jóval, átlagnál simán jobb és mégis ilyen lett, úgyhogy erről ennyit.:/ Azért nem kéne mindenen spórolni, meg valaki írta, hogy biztos mert félhavi kereste. Hát nagyon nem, jóval kevesebb mint félhavi, pontosan én sem tudom mennyire, de tuti nem a fele.

Lényeg hogy a döntésemet nem bántam meg, szerintem 10x rosszabbakra is elkölthettem volna. Évekig tervezem hordani.

2019. nov. 7. 19:56
 28/51 anonim ***** válasza:
67%

80 ezer szerintem realis egy jobb óráért, a milliósnál inkább presztízs kérdése.

Tudom, aki sokallja, meg "minek ilyen egy 17 évesnek" ők mind milliókat keresnek, aztán a Sparba előttem veszik 60 Ft-ért a 2 literes üdítőt, meg véletlenül sem irigyek,...

2019. nov. 7. 20:09
 29/51 anonim ***** válasza:
93%

Most novemberben lesz pont 5 éve, hogy több tiz ezer forintért vettem egy Tommy Hilfiger órát. Azóta is hordom és semmi baja :)

A Kérdező értelmes dologra költötte a SAJÁT pénzét. Nem ritkán látok korabeli lányokat ahogy cigiznek, söröznek stb. Gondolom ez nem vált ki akkora felháborodást bennetek, mint ez a kérdés...

Hihetetlen. Arra tudok gondolni, hogy azok akik az Anyuka pártját fogják: Ti tuti csak az Ázsia centerben vásároltok, többre nem telik, igy az irigységeteket vetititek ki..most is..

Kérdező. Viseld azt az órát büszkén. Akik nem a kinai márkát hordják, tudják, hogy egy jobb óra nem pár száz forint és azt is tudják, hogy még évekig fogod hordani :Ö

2019. nov. 7. 20:22
 30/51 anonim ***** válasza:
87%
Nincs igaza anyádnak. Volt egy vágyad, amire összespóroltad a pénzt, megdolgoztál érte a nyár folyamán. Meg amugy is mit szóljak bele? Nem tőlem kunyizta a pénzt, hanem összespórolta a gyerek. Szülőként én ezt értékelném.
2019. nov. 7. 20:27
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!