Extrém túlsúlyos és sértődős családtagot hogyan kezelitek?
Tapasztalatokat kérek, ha lehet. Kívülről könnyű rávágni, hogy mi helyes, de a szituációban benne már nem úgy működik... és nem kajatippek, hanem a viselkedés kezelése kellene, de az nagyon.
Szóval adott a családtag, akinek sürgősen fogynia kellene, mert majdnem ugyanannyi kiló, mint ahány centi (nem, nem írtam el). És belátja ő is, hogy tennie kell valamit, hurrá. De időről-időre elborul az agya, édességet és/vagy gyorskaját követel, mi úgy vagyunk vele, hogy jó, minimális mennyiség mindig van itthon, hogy ne legyen az, hogy mindent megvonunk tőle. Csakhogy időként kifakad, hogy hol marad az ő méltósága, meg mindenért könyörögnie kell, és akkor megsértődik... és olyan nehéz nem csokival dobálni őt, hogy nesze akkor, fordulj fel, ha az édesség fontosabb, mint a várható életkorod kitolása. Tényleg nehéz vele ilyenkor. Ki hogy őrzi meg a nyugalmát, és ha sikerül, akkor hogy csitítja le az “elvonási tünetek” miatt vergődő másik felet? Segítsetek...
Hát, a kérdező is ugyanezen a szinten van. Öröklődik a sértődősség.
Amúgy ezt az egészet el sem tudom képzelni. Adott egy felnőtt disznó, akit etetni kell? Ételt kell elé rakni? Hát miért nem csinál/vesz magának???
Ha majd valami nagy baj lesz akkor majd elkezd fogyózni.
Férjem 130 kg volt és elkezdett fájni a mellkasa, megijedt, elment kardiológushoz. Ott közölték fogyni kell. Első nap lázadozott de aztán belátta muszáj. A hütő ajtajára felraktam a gyereknek egy fotóját, hogy akárhányszor kinyitná gondolkodjon el rajta meddig akar vele lenni. Nem tudom mennyire hatásos, mert én se veszem észre minden nyitásnál a fotót, de pár napja mondta hogy szeretné látni felnőni. Közben kiderült hogy nincs szívbaja, minden értéke jó, terheléses ekg és többi vizsgálat sem talált semmit és valószínűleg reflux, mert étkezések után szokott fájni a mellkasa, de a fogyókúrát tartja :)
Nála azt találtuk ki hogy ehet akármit, mert tudom ha sokmindent megvonnánk akkor nem bírná sokáig. Ehet akármit reggelire, ebédre de a vacsorát kihagyja és olyankor max zöldséget eszik vagy müzliszeletet és a cukros dolgokat elhagyjuk. Hetente-kéthetent szoktam sütni valami sütit, de nem eszik belőle sokat. Reggelinél is csökkent azért az adagja de eszik mellé sok zöldséget ezért annyira nem éli meg szenvedésként. Esténként szokta néha mondani de betudna zabálni de ő is elosmeri hogy mióta nem eszik annyit azóta sokkal jobban érzi magát, energikusabb, jobban alszik. Egy hónap alatt fogyott 5 kilót. A mozgással nála nincs gond, mert sokat megy meg nehéz fizikai munkát végez, így én nem várnám el tőle, hogy még külön elmenjen tekerni :)
Nálatok is az lenne nagyon fontos, hogy az illető belássa hogy muszáj fogynia. Amíg nem fogadja el a tényt addig hisztik lesznek.
Na mi történt, már meg is halt az illető?
Ha él még, elárulhatnád, hogy ki ő neked. Így névtelenül miért nem lehet leírni?
Én ha jót akarnék egy elhízott családtagomnak, aki önállóan nem megy el vásárolni, nem vásárolnék semmilyen hízlaló kaját. Vegyél almát, répát, salátát, párolt csirkemellet is csak heti 1-szer készítenék. Nyers répa, uborka, alma - ezek nem hízlalnak. Üdítőt, teát soha ne igyon, csak csapvizet igyon és kezdjen el mozogni. Ha csak ülni tud egyelőre, akkor keress neki a youtube-on valamilyen gyógytornát és azt lehet otthon csinálni a szobában. A nulla mozgással csak ront a helyzetén.
Sok sikert nektek! Persze ha még életben van..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!