Extrém túlsúlyos és sértődős családtagot hogyan kezelitek?
Tapasztalatokat kérek, ha lehet. Kívülről könnyű rávágni, hogy mi helyes, de a szituációban benne már nem úgy működik... és nem kajatippek, hanem a viselkedés kezelése kellene, de az nagyon.
Szóval adott a családtag, akinek sürgősen fogynia kellene, mert majdnem ugyanannyi kiló, mint ahány centi (nem, nem írtam el). És belátja ő is, hogy tennie kell valamit, hurrá. De időről-időre elborul az agya, édességet és/vagy gyorskaját követel, mi úgy vagyunk vele, hogy jó, minimális mennyiség mindig van itthon, hogy ne legyen az, hogy mindent megvonunk tőle. Csakhogy időként kifakad, hogy hol marad az ő méltósága, meg mindenért könyörögnie kell, és akkor megsértődik... és olyan nehéz nem csokival dobálni őt, hogy nesze akkor, fordulj fel, ha az édesség fontosabb, mint a várható életkorod kitolása. Tényleg nehéz vele ilyenkor. Ki hogy őrzi meg a nyugalmát, és ha sikerül, akkor hogy csitítja le az “elvonási tünetek” miatt vergődő másik felet? Segítsetek...
Ha megsértődik, akkor megsértődik, ő dolga.
Otthonról meg az összes rágcsát, édességet, sütit stb. kidobni. Ha éhes, egyen zellert!!!
Én nem értem miért rugóztok annyira rajta, hogy a kérdezőnek kijéről van szó. Lényeg hogy egy háztartásban élnek.
És igen, egy ilyen súlyú embert valamilyen szinten el kell látni. Ezen kéne változtatni elsősorban. Nekem is van ilyen rokonom és ő sem fogyott le. Mert nem tud, a család nem segít azzal, hogy sajnálják. Így csak egy öngerjesztő folyamatban vesztek részt.
Le kéne állni ezzel a kiszolgálósdival első körben. És szakszerű segítséget kérni.
Azért csak nem mindegy kije, nem?
Amúgy meg nem kell egy háztartásban élni, nem tudja magát ellátni? Oldja meg. Mivel nem csecsemő, kiskorú, hanem felnőtt.
Pontosan , lehet segíteni,ha valakinél megvan az elhatározás ,lehet otthon mindenkinek egészségesebben enni ,ezzel is bíztatva . De kiszámolni kimérni meg megetetni az illetőt ,úgy ,hogy ő hisztizik,azt csinálná a rosseb. Vagy mentálisan sérült az illető ? Mert akkor megértem,hogy etetni kell .
Amúgy elmondom neked ,hogy aki le akar fogyni az nem várja meg amig 200 kilóra felhízik ,hanem 20-30 ,rosszabb esetben 40-50 kilónál kapcsol és begombolja a száját ,nem nyafog a családjának,hogy etessék meg .
Az ilyen ember reménytelen,rá kell hagyni mert úgysem tudtok semmit tenni . Meg harcolna vele akinek két anyja van .
Ti nem akartok segíteni.
AZt mondod felnőtt ember. DOlgozik? Vagy ti tartjátok el???
Én simán kiiktatnék minden egészségtelent a házból. Csak az lenne otthon fellelhető, amit nyugodtan ehet. Semmi csoki, semmi süti.
Kizárólag egészséges ételeket főznék, ha ez nem tettszik, neki lehet állni főzni. De ugye az alapanyag adott, semmi cukor fehér liszt nincs otthon...
Ha nekiáll hisztizni, akkor otthagyom, és elmegyek otthonról. Úgysem mozdul ki, nem???
Tehát itt az a baj, hogy TI nem vagytok következetesek. Gyerekként kezelitek, de mégsem. Én pl nem engedem az 5 éves gyerekemnek, hogy ebéd előtt fagyizzon/sütizzen, vagy hogy este 11-kor is fent legyen.
Ha valamire allergiás lenne, nem adnám, csak mert hisztizik érte.
Szóval ha annyira ti akartok felügyelőt játszani, meg megszabni neki mindent, akkor nőjetek fel a feladathoz, ne csak játsszátok a börtönőrt...
Biztosan fontos neked az illető, és segíteni szeretnél, de hiába fogyasztjátok le külső kényszerrel, ha ő maga nem motivált, vissza fogja hízni a leadott kilókat.
Az említett tv műsorban is csak azután csinál a doki gyomorszűkítő műtétet, hogy a páciens magától lefogy x kilót, különben semmi értelme, vissza fog esni - amúgy a gyomorszűkítést is ki lehet játszani folyékonyabb cukros vackokkal.
A családtagodnak nem diétáznia kell, hanem életmódot váltania. Elképzelhető, hogy máris cukorbeteg, de minimum inzulinrezisztenciája van.
Tényleg szükség lenne orvosi segítségre. Vigyétek el endokrinológushoz, dietetikushoz. Tüntessetek el otthonról mindent, ami cukor/cukros, fehérlisztes. Mostantól olvassátok az összetevőket, mert az elnevezések megtévesztőek.
Ha tőle változást vártok, nektek is változtatnotok kell. Az nem nagyon fog menni, hogy ti eszitek az általa hőn áhított finomságokat, neki meg a saláta jut csak.
Alapanyag változtatással minden megoldható, nem kell nagyon szenvedni.
Édesség utáni vágy egyébként annak is lehet a tünete, hogy C vitamin hiánya van.
Meg persze teljesen fel van borulva a szénhidrát anyagcseréje.
Valamilyen oknál fogva nem akarod leírni, ki ez a családtag neked...anyád, apád, férjed, feleséged, testvéred? Egy kérdésem lenne, ha az illető olyan nagyon szeretett családtag, hogy a francba hagytátok idáig fajulni a dolgokat. Közel 200 kg nem egyik napról a másikra lesz valaki. Nem most kellene elkezdeni vergődni.
De tudod mit, ne válaszolj rendesen, oldjátok meg ahogy akarjátok. Vegyél 1 kg disznózsírt meg 2 kg fehérkenyeret, add oda neki. Naponta. Már úgyis mindegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!