Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Lakásöröklés. Tényleg hálátlan...

Lakásöröklés. Tényleg hálátlan lennék?

Figyelt kérdés

Örököltem egy lakást Budapest belvárosában, a bulinegyed szívében, aminek természetesen nagyon örülök, hiszen hitel és albérleti díjaktól mentesen tudom elkezdeni az életem. A lakás rettenetes állapotban volt, a félretett pénzemből lassan elkezdtem felújítani és ha kész akkor szeretném eladni. Amikor ezt a családom megtudta nagyon kiakadtak, mert hogy milyen hálátlan vagyok... De egyszerűen képtelen vagyok a belvárosban élni. Mocskos, büdös, zajos és tömegiszonyom van, még nappal sem érzem magam biztonságban. Nem tudom elképzelni, hogy itt neveljek gyereket, sem én sem a párom nem ilyen környéken nőttünk fel. Rokonok szerint csak meg kell szokni, de soha senki nem élt ilyen környéken közülük, és még hozzá teszik, hogy ők megbolondulnának ha ilyen helyen kéne élniük. Nem értem miért hálátlanság az ha eladom és egy, olyan környéken veszek lakást/házat, ahol eltudom képzelni a jövőmet és, ahol szívesen nevelnénk a gyermekünket.

Már sokszor annyira bűntudatom van, hogy azon gondolkozok, hogy inkább egy albérletet választok, mert itt élni utálok, de a lelki terrort is nehezen viselem. Tényleg hálátlan lennék? Hogyan tudnám kezelni ezt a helyzetet? Legyek önző és bántsam meg a rokonaimat azzal, hogy eladom?

2017. dec. 2. 14:35
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:
De egyébként megfordult bennem a kiadás, de ha nem fizet én sem tudnám a hitelt vagy albérletet és nem szeretnék egy ilyen spirálba kerülne.
2017. dec. 2. 15:45
 12/28 anonim ***** válasza:
25%
Főleg ha megtudja, hogy a haszonélvezeti jogát milliókért válthatod csak meg, ha mégsem mond le. Pénz beszél.
2017. dec. 2. 15:45
 13/28 anonim ***** válasza:
26%

Nem vagy hálátlan.

Én ugyanakkor azt tudnám nehezen elképzelni, hogy külvárosból ingázással töltsek annyi időt.

Én a lakást választotam.

2017. dec. 2. 15:50
 14/28 anonim ***** válasza:
95%

1. Ha haszoélvezeti jog van rajta, akkor nem tudod kiadni az engedélye nélkül - ugyanis a haszonélvezö dönti el, ki élhet a lakásban, és akár téged is kizárhat a lakáshasználatból.

2. Eladni csak úgy tudnád, hogy a haszonélvezeti jog megmarad, így meg nem igazán veszi meg senki sem.

3. Ha tényleg el akarnád adni, és az illetö felajánlotta, hogy lemond a haszonélveztröl, akkor elöször ezt a lemondást kellene jogilag rendezni. Lemondhat megváltás ellenében vagy akár ingyen is - de ezt hivatalosan közjegyzövel kell rendezni.

2017. dec. 2. 15:55
 15/28 A kérdező kommentje:

Külvárosban dolgozok (és párom is). :)

Vidékiként éveket ingáztam, hozzászoktam. Igazából napi 1,5-2 óra utazás szerintem bőven belefér egy jó lakókörnyezetért cserébe.

2017. dec. 2. 15:55
 16/28 anonim ***** válasza:
100%

Ez valami magyar stikk, hogy van egy lakásod, ott kell megdöglened, nem szabad eladni.

Ott kell lakni ahol dolgozol. Ha vidéken dolgozol, ott, ha városközpontban, akkor ott.

Kidobott idő az életedből az ingázás.

2017. dec. 2. 16:45
 17/28 anonim ***** válasza:
100%

Felnőtt ember vagy és még mindig azon filozol, hogy más mit gondol. A pénzügyi döntéseidhez senkinek semmi köze. Amelyik rokon ezt nem tudja elfogadni azzal nem kell foglakoznod.

Egyáltalán nem vagy hálátlan.

2017. dec. 2. 17:01
 18/28 anonim ***** válasza:
77%
Napi másfél-két óra ingázás addig oké, amíg nincs gyerek és nem kell időre hozni-vinni oviba, iskolába. Én is ingáztam ennyit, ahogy ovis lett a legnagyobb, váltani kellett. Tehát ha a hosszú távú tervben van gyerek vagy gyerekek, akkor ezt is érdemes megfontolni.
2017. dec. 2. 17:32
 19/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! :)

Sajnos párommal a város két különböző felén dolgozunk, így egyikünknek mindenképp ingáznia kell. Bár ő nem szeretne arra a környékre költözni, ahol dolgozik inkább többet utazik. Azok a környékek, amikben gondolkozunk a munkahelyemhez még közelebb vannak, mint a belváros. Távoli terv még a gyerek, de abban egyetértünk, hogy a belvárosba még egy kutyát sem vennénk nem, hogy még ott neveljünk gyereket.

Jelenleg úgy néz ki, hogy tavasszal meghirdetem a lakást, a haszonélvező pedig lemondd. Talán addigra belátják, hogy nem, azért teszem, mert nekem semmi se jó és, hogy ezzel nem az elhunyt rokon emlékébe szeretnék beletaposni.

2017. dec. 2. 18:01
 20/28 anonim ***** válasza:
97%
Miért nem ajánlod fel az egyik rikácsoló rokonnak, hogy vegyék meg? Vagy esetleg a haszonélvezőnek? Ha nekik fontos a lakás, akkor vegyék meg és kész, neked jogod van ott élni ahol akarsz.
2017. dec. 2. 18:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!