Szerelmes vagyok az unokahúgomba. Mit tegyek?
Tudom hogy vérfertőzés..
De mit csináljak hogy ha szeretem?
Nita 19
Köszönöm.
Amugy tényleg nem vele nőttem fel.
Sokan elítélik az ilyen kapcsolatot, ezt nyilván figyelembe kell venni. De, ha már szóba került a vérfertőzés: nos, nem lenne az. Még csak szexuális visszaélést sem követnének el; viszont, még házasságot is köthetnének.
A vérfertőzésről azért is túlzás volt írni, mert szexuális kapcsolatról szót sem ejtett a kérdező.
Büntető Törvénykönyv szerint vérfertőzés:
199. § (1) Aki egyenesági rokonával szexuális cselekményt végez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Aki testvérével közösül, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
A Polgári Törvénykönyv meghatározása szerint:
4:96. § [A rokoni kapcsolat]
(1) Egyenesági a rokonság azok között, akik közül az egyik a másiktól származik.
Mivel nem egyikük a másikuktól származik: nem egyenesági rokonok. És nem is testvérek. Tehát a vérfertőzés kizárt.
Ha 14-18 év közötti személy 14-18 év közötti személlyel szexuális kapcsolatot létesít: egyikük sem büntethető.
Ha 18 év feletti személy 14-18 év közötti személlyel létesít szexuális kapcsolatot, csak akkor büntethető, ha a 18 év feletti visszaél hatalmával vagy befolyásával.
Tehát, mindkettőjük önkéntes beleegyezése esetén szexuális visszaélés sem lenne, tehát ilyen jogi következmény sem lenne.
Sőt! Nincs olyan rokoni kapcsolatuk, ami miatt ne köthetnének házasságot. Annyi korlát van, hogy 18 éves kor alatt gyámhatósági engedélyre lenne szükség.
Polgári Törvénykönyv
4:12. § [Rokoni, hozzátartozói kapcsolat]
(1) Érvénytelen
a) az egyenesági rokonok házassága;
b) a testvérek egymással kötött házassága;
c) a testvérnek testvére vér szerinti leszármazójával kötött házassága; és
d) az örökbefogadónak az örökbefogadottal az örökbefogadás fennállása alatt kötött házassága.
(2) A testvérnek testvére vér szerinti leszármazójával kötött házassága nem érvénytelen, ha a jegyző e házassági akadály alól a házasságkötés előtt vagy a házasság fennállása alatt felmentést ad. Felmentés akkor adható, ha a házassággal létrejövő kapcsolat a születendő gyermekek egészségét nem veszélyezteti.
Nincs kizáró ok, mert az a)-d) pontok egyike sem vonatkozik rájuk.
(Bár rájuk nem vonatkozna, de a (2) bekezdés szerint akár testvér gyermekével is lehetséges a házasságkötés, ha megkapják a jegyzői felmentést.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!