Keresztszuloseg?

Figyelt kérdés
Egy 10 eves leanyzo keresztanyja vagyok. A szulok 15 ev utan valnak, gyerek total kivan. Mindket szulo maganak akarja a gyereket, gyerek nem tudja kezelni a dolgokat, megy a vita. Ha a leany azt mondja, hogy a keresztanyjaval vagyis velem szeretne elni, el tudom vallalni? Lehet nalam torvenyesen?
2015. máj. 19. 21:36
 1/6 anonim ***** válasza:

Van választott és kötelező gyámság. Utóbbi csak akkor lép életbe ha a gyermek veszélyeztetett.

A gyámság szülői beleegyezéssel történik, magyarán a szülő elveszti a felügyelet jogát.

Ha mindketten maguknak akarják a gyereket akkor nem hiszem, hogy ebbe belemennének.

Nincs rá nagy esélyed.

2015. máj. 19. 21:41
 2/6 anonim ***** válasza:
Nem lehet. Te egy kívülálló vagy. Abban az esetben kerülhetne csak hozzád, ha közeli hozzátartozó vagy (tehát valamelyik szülő testvére vagy szülője) ÉS a hatóság úgy ítéli meg, az anyja és az apja IS alkalmatlan a nevelésére.
2015. máj. 19. 22:19
 3/6 A kérdező kommentje:
Tehat ebben az esetben a gyerek szava nem mervado? O hiaba mondja, hogy vagy mindket szulojevel akar egyutt elni vagy egyikkel sem? Nagyszulohoz is ragaszkodik, de hozzam kotodik legjobban
2015. máj. 19. 22:36
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Mérvadó lehet de nem rád nézve. Nagyszülők esetleg...

A keresztszülőség nem jogi fogalom.

2015. máj. 19. 22:40
 5/6 A kérdező kommentje:
Koszonom!
2015. máj. 19. 22:47
 6/6 anonim ***** válasza:

Én 16 voltam, amikor a szüleim elváltak. Engem akkor pszichológus is vizsgált, pedig akkor már semmi problémám nem volt.

Sőt, örültem is neki, mert 5 éves koromtól azt láttam, hogy marakodnak, utálják egymást, stb.

Miattam maradtak együtt, jobb lett volna, ha nem tették volna.

Én kértem meg őket, hogy legyen ennek vége (12 évesen), mert rám ez kihatott (tanulmányok, akkor szociálisan nem voltam toppon).

Megkérdeztek engem is a válás során, hogy melyik szülőmmel szeretnék maradni (kié legyen a felügyeleti jog)?

Egyiket se választottam, az apai nagymamámat szerettem volna (csak ő maradt az egyetlen rokonom a szüleimen kívül). Ő végül nem lehetett papíron, mert a szüleim éltek. Anyukánál helyeztek el, mivel nem volt semmi "ellene", ami miatt veszélyben lennék.

Végül, a szüleimmel megállapodtam, hogy a nagyihoz költözöm.

Az apukámat lassan 10-12 éve nem láttam. Még a válás után 1 hónappal elköltözött külföldre. Küldte a gyerektartást havonta rendesen a nagyinak, szülinapomra ajándékot (későbbiekben már csak pénzt). Mai napig jön az átutalás a számlámra születésnapomon.

Anyukám pedig újra családot alapított. Utoljára az esküvőmre volt képes eljönni a családjával. Kifogott egy tehetős hapekot, aki a világ legnagyobb tirpákja.

A nagyim pár hónapja meghalt. :(

Nekem családom van (23 éves korom óta). Remélem, hogy a szüleim példáját messziről elkerülöm az életem során.

2015. máj. 20. 14:20

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!