Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Mit mondjak az unokatesómnak,...

Mit mondjak az unokatesómnak, hogy ne bántsam meg, de felnyissam a szemét?

Figyelt kérdés

Másodunokatesómmal majdnem egyidősek vagyunk. Testalkatilag nem hasonlítunk. Ő nagyon duci. 2-3 naponta jön hozzánk, mindig sír, panaszkodik hogy problémája van a súlyával, sose lesz így rendes kapcsolata, sátor méretű ruhákat vesz magának stb.

Ennek ellenére lusta mozogni, nem figyel oda az étkezésére, szerintem unalmában is eszik.

Mondtam neki, járjunk el együtt kirándulni, kísérjen el kutyás túrákra. Jajj hát ő azt nem bírná, meg amúgy is uncsi a természetben sétálni.

Tanácsot, segítséget nem fogad el. Viszont idegesít, hogy csesztet,irigy rám. Pedig ő is lehetne csinosabb. Kislány koromban én is duci voltam. Sőt, kb 5 évvel ezelőttig volt rajtam súlyfelesleg.

Egyik reggel úgy keltem fel, hogy nekem kutya kell, mozogni fogok vele, oda fogok figyelni a testemre, az étkezésre mert nem vagyok boldog a bőrömben.

Szépen mondta neki a család, hogy hagyjon fel a zabálással. Semmi változás.

2014. febr. 26. 14:52
 1/10 anonim ***** válasza:
12%
Ezek szerint a szép szóból nem ért, csak sajnáltatja magát. Mondd meg neki kerek perec, hogy ilyen lustán, kövéren a kutyának sem fog kelleni, ha nem kapja össze magát. Biztos megsértődik, de ha eljut odáig, hogy zavarja és elgondolkodik rajta, talán célt érsz. Ha igen, meg fogja köszönni, hogy felnyitottad a szemét. Ha ez sem vezet eredményre, akkor nincs mit tenni. Vannak, akik nem tudnak túllépni az önsajnálaton.
2014. febr. 26. 14:57
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
gondolom ismeri a történetedet az unokatesód, de azért nyugodtan meséld csak el neki, hátha attól észbekap. valahogy úgy, hogy "Emlékszel, rajtam is volt felesleg, de ha az ember elszánja magát, és nekiáll mozogni, akkor meglepően nagy hatást lehet elérni"....és én a helyedben felvetném neki, hogy együtt járjunk el vmi mozgást csinálni. :)
2014. febr. 26. 14:59
 3/10 A kérdező kommentje:

Persze tudja, hogy én min mentem keresztül.

Ajánlottam neki olyan módszereket amivel ingyen lefogyhat.

Nekem nincs pénzem edzőterembe menni vele, csak azért hogy max 1 hét után úgyis feladja.

2014. febr. 26. 15:26
 4/10 anonim ***** válasza:
Akkor a kutyád kergesse meg...
2014. febr. 26. 15:28
 5/10 A kérdező kommentje:
Hihi, kár hogy ez nem fog megtörténni.
2014. febr. 26. 15:46
 6/10 anonim válasza:
100%
Voltam egyszer egy szemináriumon, ahol azt tanították nekem, hogy ha valakivel nagyon nem tudok egyetérteni, akkor "adjak neki eléggé igazat ahhoz, hogy meggondolja magát". Akkoriban sokat gondolkoztam ezen, hogy mit kell kezdeni egy ilyen mondattal. Mindenesetre próbálgattam, hogy hogyan is kell csinálni azt, hogy igazat adok a másiknak akkor, amikor nyafog, hogy neki milyen rossz. Gondolom, ilyenkor valami olyat kell mondani, hogy igen, én is azt látom, hogy neki nagyon rossz. Amikor azt mondja, hogy neki fárasztó a futás, vagy a túra, akkor azt kell mondani, hogy egy túra, tényleg nagyon fárasztó. Az a helyzet, hogy amikor elkezdtem használni ezt a módszert valakivel kapcsolatban, egy idő után együttműködővé vált velem. Szóval, akit megtámadnak, az védekezik, és önigazolásokat keres. Akinek meg igazat adnak, az elkezd gondolkozni, és megoldásokat keresni. Amikor a fiam beteg volt, azt mondta, hogy nagyon rosszul érzi magát. Erre azt feleltem, hogy látom, hogy valóban nagyon rossz neki, beteg, és tényleg rosszul van, igazából rosszul is néz ki... Aztán megkérdezte, hogy mit tegyen. Erre azt mondtam, hogy hát, feküdj le, és nyögdécselj szépen. Bement a szobájába, és nem volt több panasza. Nem nyögdécselt, de nem is panaszkodott tovább. A másik dolog, ami eszembe jut az a tanács, hogy amikor valakinek valamit nehezére esik megtenni, akkor kérj tőle olyat, amit könnyű megtenni. Például könnyű megtenni azt, hogy lejön a lépcsőn kétszer, meg vissza. Holnap meg háromszor jön le a lépcsőn meg vissza. Talán az erdő túl messze van, De a lépcsőházba kijönni, könnyű. Vagy lehet azt kérni, hogy segítsen neked. Mondjuk unatkozol egyedül, és jobb volna együtt sétálni. Ha azt mondja, hogy neki túl sok a séta, akkor azt mondod, hogy ma rövid sétát teszel. Mész egy kicsi kört a környéken, és haza mész vele. Holnap meg mondjuk két kicsi kört mész vele... Stb. Szerintem a lényeg, hogy olyasmit kell kérni, amit könnyű megtenni, és olyan kicsire kell vinni, hogy az kényelmes legyen. Lehet, hogy ez így hülyeségnek tűnik, de épp tegnap volt egy ilyen eset, hogy egy barátom feldúltan jött hozzám. Megkérdeztem tőle, hogy mi baja. A válasz ez volt: Semmi. Mondtam neki, hogy mindketten tudjuk, hogy ez nem igaz. Miért nem mondja inkább ezt: nem akarok beszélni róla. Ez legalább igaz volna. Erre azt felelte, hogy nem akar beszélni róla. Erre kérdeztem tőle valamit, hogy mikor történt a dolog, amiről nem beszélünk. Erre azt mondta, hogy vasárnap. Vasárnap délután történt? Hát igen. Kivel történt? Elmondta. Mi történt igazából? És mindent elmesélt. A lényeg, az, hogy olyat kérdeztem, amit még hajlandó volt megválaszolni. A mikor történt a dolog pont ilyen volt. Szóval szerintem tud működni, ha igazán akarunk segíteni a másikon.
2014. febr. 26. 16:46
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

A kuzinod lustaságát megértem, én is az vagyok, de én észbekaptam, hogy időben-e, azt csak remélni tudom. 26 éves vagyok 93 kiló, most már "csak" 91. És 150 centi! :( Ezt még soha sehol nem írtam le, csak hogy érezd a traumát. 63 kg voltam, mikor a férjemmel összejöttem, akkor nagyon kövérnek láttam magam, pedig visszanézve a képeket + 30 kilóval, bombázó voltam. Sajnos beteg lettem (PCO), bár ez most derült ki, de a kajálásom is besegített. Eljöttem a suliból, nem mozogtam, irodában ülök, + imádok enni, + a betegség, meg is lett az eredménye. Most ott tartok, hogy undorodom a testemtől, és amiért nem figyeltem magamra, valószínűleg emiatt nőgyógyászati gondom is lett, nagy ritkán tudunk csak együtt lenni a férjemmel. És csak remélni tudom, hogy lehet babám.

Most ott tartok, hogy hetente kétszer járok edzésre, illetve még csak most kezdtem el, most megyek 5. alkalommal, és alig várom, hogy mehessek, mert jobban érzem magam tőle. Remélem fog használni. A végső csapás egyébként az volt, mikor a villamoson beszólt valaki, hogy mi van dagadék? :( Majdnem síró görcsöt kaptam! :(

A férjem így is imád, de nálam telt be a pohár, az egészségem a tét. A mozgás mellett reggel 1 szendvicset eszek teljes kiörlésű rozskenyérből, ebédre nagyon kevés főtt kaja, a többi étkezés gyümölcs, zöldség, kevesebb zsíros étel, olaj nélkül, kevesebb cukor. 2 hét alatt másfél kg és nem halok bele. Ezt ő is megpróbálhatná.

Ha a kuzinod így akar élni, undorodva magától, akkor ne szólj neki. De ha gondolod, az én válaszomat is mutasd meg neki nyugodtan. Vagy mondd neki, hogy ha azt mondja, hogy ő nem bírja, hogy igen, látom, hogy fulladsz a hájtól. Durva, de lehet, hogy ez így hatásos lenne. Nálam is csak ez vált be sajnos :(

Tudom, most sokan le fognak hurrogni, de gondoltam leírom.

2014. febr. 26. 16:58
 8/10 A kérdező kommentje:

A m.unokatesóm is szeret enni. Bocs, zabálni.

Egyszer náluk töltöttük a hétvégét a párommal. (Szüleivel él együtt) Reggel 6 után felkelt, elment kocsival a boltba, ami egyébként gyalog 5 perc. Vett reggelit az egész családnak, ami azt jelenti, hogy kb 20 zsemlével állított haza és rengeteg felvágottal. Megcsinált magának 4 zsemléból szendvicset, és megette. Elkezdett előkészülni az ebédhez. 9-10 körül ismét megéhezett, megint megevett 4 zsemlét plusz egy tábla csokoládét. Ebéd 13 órakor volt, kétszer annyi ételt evett, mint a párom. CSak ámultunk, hogy fér bele ennyi étel. Délután elmentünk 3an cukrászdába, több mint 3000 ft-t hagytunk ott, mi a párommal 2-2 krémest ettünk (ami kb 1000 ft volt). A többit a m.unokatesóm ette.

Este elmentünk moziba, a legnagyobb adag popcorn, kóla stb. Mozi után ő még megáll a mekinél, és egy hatalmas papírszatyorral jött ki.

És ez csak egy nap. Ha nem látom a saját szememmel el sem hiszem. Értem, hogy neki nagyobb a gyomra, több kajára van szüksége... na de ennyit zabálni?!

Nem merem megkérdezni mennyit költ benzinre, mert autó nélkül nem tud élni.

2014. febr. 26. 18:43
 9/10 anonim ***** válasza:

ez rengeteg kaja :O

hát, legközelebb mondd meg neki, hogy

- jaajj olyan kövér vagyok :(

- igen, tényleg az vagy...

- senkinek nem fogok kelleni.... :(((

- szerintem se, mert az igényes nőket szeretik a férfiak

stb... vagy hogy ha nem akar változtatni akkor legyen ilyen élete végéig és siránkozzon...

2014. febr. 26. 18:59
 10/10 anonim ***** válasza:

A leírásod alapján (hogy mennyit eszik egy nap) szerintem az a gond, hogy az érzelmeit, feszültségét evéssel vezeti le. Ha boldog, eszik. Ha izgatott, eszik. Ha szomorú, eszik. Stb stb, és ez egy nagyon ördögi kör, amiből nagyon nehéz kiszabadulni. Egy idő után pont ez a kör okozza az ételfüggőséget, ami egy súlyos pszichológiai betegség. Ha segíteni szeretnél neki, akkor mindig minden nap egy kicsit többet. Pl "Ma teszünk egy kört a ház körül" "holnap 2-t" stb...ha meg éhes, akkor zöldségek, gyümölcsök.

Esetleg konditerem is szóba jöhet, az is megoldás.

2014. febr. 26. 20:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!