Normális dolog, hogy a rokonok csak úgy váratlanul jönnek vendégségbe?
Számtalanszor előfordult, hogy hétvégén csak úgy megjelennek, csengetnek az ajtón, ráérősen beszélgetnek órákig, nem sietnek haza. Akár a vidéki rokonok, akár a Németországban dolgozók, az utóbbiak úgy jönnek, hogy átutazóban vannak és nálunk akarnak aludni. Normális ez?
Engem nagyon zavar, váratlanul megzavarják a nyugalmunkat, nem tudunk pihenni. Vagy pl. elmarad a nagytakarítás, amibe belekezdtem. Le kell ülni velük kávézni, órákig beszélgetni.
Arról nem is beszélve, hogy nem lehet mindig rend és patyolat tiszta a lakásunk, ami miatt kellemetlenül érzem magam, mert azután kibeszélik a rokonoknál.
Nyilván megpróbáltam megbeszélni, hogy előtte telefonon egyeztessünk, kérdezzék meg otthon leszünk-e, alkalmas-e. Mintha a falnak beszélnék!
Nem egy családról van szó. Vidéken talán ez normális, nem tudom.
Itt Budapesten akkor megyünk vendégségbe, amikor hívnak. Édesanyám erre tanított.
Kivétel a nővérem, aki ugyanazt csinálja, amit a rokonok. Beállít a két kis gyermekével, erőszakos, nem érdekli, hogy nem érek rá. Ráadásul gyakran úgy hozza a gyerekeket, hogy éhesek, mert előtte sokat sétáltak. Így váratlanul nem könnyű ételt készíteni.
Ez 100 évvel ezelőtt is rohadt idegesítő volt, csak nem volt rá megoldás. Most van, ott a telefon.
Nyilván napi kapcsolatban álló közeli rokonoknál elfogadható dolog, ha oda-vissza alapon rendszeresen beállítanak egymáshoz. Mert olyankor megérti az ember, ha épp nem tudják semmivel megkínálni, csak egy csomag ropit bontanak nekik. Ilyenkor abszolút nincsenek elvárások a vendég részéről, és a vendéglátó részéről is öröm látni a családtagot.
Viszont ilyen kapcsolatban is előfordulhatnak esetek, mikor tényleg nagyon alkalmatlan a látogatás. És ezt egy telefonnal el lehet intézni, hogy most ne gyertek, mert beteg az egész család, felváltva hányunk és fosunk.
Mi 50 évvel ezelőtt falun éltünk, még vezetékes telefon se volt, de a távoli rokonok akkor se állítottak be váratlanul. Levél akkor is létezett, megkérdezték, jó-e, ha jövő vasárnap megyünk. Mi meg visszaírtunk, hogy gyertek.
Váratlan látogatás csak akkor volt esetleg, ha hirtelen jött nekik az ötlet, hogy ha már itt járnak a faluban egy másik (nekik közelebbi) rokonnál, akkor beköszönnek hozzánk is. De még ilyenkor is általában a vendéglátó családtól elbiciklizett valaki azzal, hogy jönnek X-ék, és majd hozzánk is benéznek. (Nyilván a hírhozó látogatása is váratlan volt, de illett leültetni, és az illetőnek is illett leülni, de ha nem volt nagyon közeli rokon, akkor 5-10 percen belül illett elmenni, egy kis beszélgetést követően, bokros teendőkre hivatkozva.)
6-os
Ezt így nem állítanám,hogy régen ez volt a normális.Kinek volt normális? Anyám nem nyomkodott mobiltelefont,sokáig vonalasunk sem volt,és emlékszem,nem egyszer agyf4szt kapott,hogy "Ezek már megint itt vannak,krv4ra örülök neki"
Ma meg már pont azért kellene előtte telefonálni,mert van mindenkinek telefonja,és ezzel megelőzhetőek a kellemetlen helyzetek.
6!
Ez akkora hülyeség!
Régen azért sem tudtak szólni egymásnak, ha valami közbejött, és nem tudtak elmenni egy megbeszélt találkozóra, manapság pedig ez is orbitális bunkóságnak számít.
Lehet azon filozofálgatni, hogy mennyire rohanó világban élünk, de ettől függetlenül igenis illik hagyni a másikat tervezni.
Arról nem is beszélve, hogy akkor mi van, ha két család pont egyszerre állít be megbeszélés nélkül, hogy jöttünk vendégeskedni (meg aludni)...
Szerintem nem normális, legalábbis nem így, ahogy írod.
Persze láttam már olyan családi kapcsolatokat, ahol természetes, de szerintem a lényeg az, hogy akkor mindkét félnek az. Pl. a párom bármikor mehetne bejelentés nélkül a szülői házba, nekik ez normális. Egyébként ilyen esetben tudnám még elképzelni, de ebben is vannak biztosan kivételek.
Szerintem meg nyiss ajtót, és közöld, hogy borzalmas hajtós 2,5-3 hét van mögötted,és ezt a gyenge 2 hetet az első januári munkanapodig te bizony nem azzal akarod tölteni, hogy vendégségeknek tartasz traktát, hanem pihenni akarsz.
Pont.
Persze cserébe akkor ne várd, hogy a közelgő (már mindjárt itt van...pikk-pakk elmúlik ez a 4 nap) ünnepekben majd ők tegyék eléd a vadsültet, a halászlét, a karácsonyi pulykát, a kocsonyát és társait.
De ennyi.
Váratlanul beeső vendéget szerintem senki nem köteles fogadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!