Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Hogyan lehetne segíteni a...

Hogyan lehetne segíteni a szüleimen?

Figyelt kérdés

A nagyszüleim közel száz évesek. Anyum nem szeretné intézetbe adni a szüleit, a fizetett segítségek meg annyira sok pénzt emésztenek fel, hogy nem akarja kifizetni (ilyen havi 400-500 ezer forintos ajánlatokat kaptunk, ami olcsó volt). Főállás mellett nyugdíjasként és szintén tartós és elég komoly betegségekkel, rengeteget túlórázva, viszont a szüleim is belebetegszenek a nagyszüleim ápolásába.

És nem csak a szüleim, a tesóm és a férje, magunkon is érzem, évek óta rettegésben él az egész család - főleg anyum miatt -, hogy mikor halnak meg a nagyszülők, vagy mikor betegszik bele valaki más az ápolásukba.

Néha feneketlen lyuknak tűnik, napi 1-4 órát ott van velük valaki a családból, és ha nem megyünk, akkor nagypapám pl. rögtön meg akar halni és depressziós lesz. Vagy ha túl sokszor csak egy órára nézünk be, akkor is. Ha valami baj történik a világban (pl. Ukrán háború kitörése), akkor meg aztán mehetsz amennyit akarsz, hetekig depressziós, nem szedi be a gyógyszereit és csak fél-egy órás könyörgésre hajlandó felkelni.

Elvinni már nem lehet őket nagyon sehova, mert nem tudnak ismeretlen wc-t használni (elesnek, összepisilik magukat), viszont így egyszerűen nem tudsz te sem töltődni. Heti szinten 4-20 órái mennek el családtagoknak azzal, hogy bevásárolunk nekik, kórházba visszük őket és szórakoztató beszélgetést folytatunk velük (ami rettenetesen lehangoló neked), ahelyett, hogy kirándulnánk, családi rendezvényeket csinálnánk, egymással olyan témákról beszélgetnénk, amiket érdekesnek tartunk stb.

Most ráadásul én kiesek, mert terhes lettem, még fél év és kb. semmi időm nem lesz hozzájuk járni baba mellett.

Egyszerűen nem tudom, hogy hogyan kellene megoldani ezt a helyzetet. Van olyan szakember, aki gyakorlati tanácsot tud adni ilyen esetben? Nem pszichológus segítsége érdekelne, mert azt hiszem esetünkben azt a pénzt jobb ötlet egy gondozóra fordítani, mégha csak heti 2-3 órát tud is minket tehermentesíteni ezért az összegért, hanem valami olyan szakember, mint a jogász, hogyha jogi problémád van, akkor hozzá fordulsz alapon, aki kitalálna valami tervet, hogy hogyan lehetne ezt menedzselni?

2023. jún. 17. 23:59
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
77%

Az ilyet azért nem értem. Mit hittetek, meddig fognak élni egészségesen, épp elmével? Nem értem ezt a belebetegedést. Egyszer mi is meghalunk, nem fogom én az én gyerekeimet, unokáimat ezzel stresszelni, sőt tudatosan azt fogom beléjük táplálni, hogy az élet megy tovább, leéltük az életünket és kész pk pedig éljék a sajátjukat, amíg tehetik.

Nem veszi be a gyógyszerét, depressziós, fenyegetőzik? Hadd tegye. Az ő élete. Ha így akar meghalni, haljon meg így. Nem kell közbe avatkozni.

2023. jún. 18. 08:52
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
Szenvedésnyomás. Ha majd anyukád végképp nem bírja, mégiscsak keres egy otthont. (Nem "intézetet!") Te maradj ki. Már most. Maximum mondogasd az öregek otthonát anyukádnak, hogy szokjon a gondolathoz. Nem működik máról holnapra, hosszú várólista van, el kell kezdeni keresni és bejelentkezni.
2023. jún. 18. 09:10
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, pedig csak 3 megoldás van.

1. mennek az idősek egy otthonba, ti pedig mentek látogatni

2. előteremtitek a 4-500 ezreket, és vesztek fel melléjük gondozónőt

3. anyád belegöbbed a gondozásba. Joga van ehhez. Ő döntött így, noha dönthetne másképp is (idősek otthona)

Ahhoz viszont nincs joga anyádnak, hogy ebbe a mártírszerepbe a családtagjait (férj, gyerek, vej) is belerángassa.

És egyáltalán nem kell a 100 éves öregapád gyerekes viselkedését senkinek eltűrni. Fentebb írta valaki: ha nem akar felkelni, és bevenni a gyógyszereit, akkor maradjon fekve és ne vegye be. És igaza volt.

2023. jún. 18. 09:27
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Én 18 voltam, amikor megmondtam apámnak, úgy élje az életét, hogyha lerobban, akkor megy idősek otthonába mert én nem áldozom fel a saját életemet az ő ápolásáért, mint őt tette nagyapámért.

Nem vicces, sőt... gyakorlatilag 15 éves koromtól kezdve míg papa meg nem halt, suli után nála lenni, etetni, itatni, szórakoztatni, stb.stb. Apa pelenkázta, de papa pl leszedte magáról és mindent összekent szrral, éjjelente rombolt, egy idő után agresszívvá vált.

Na, ezután mondtam apának hogy ezt még egyszer nem.

2023. jún. 18. 09:59
 15/18 A kérdező kommentje:

#6 Sajnos másik nagypapámat így vesztettük el. Először házi ápolást kapott, de nem jött be.

Nem “szerették” a nagypapámat folyamatosan panaszkodtak rá, pelenkát adtak neki, hogy kevesebb dolguk legyen stb.

Pedig nem volt vele annyira sok dolog, egy hónappal előtte napi 3x1 óra alatt még mi meg másik ismerősök megoldottuk (csak az egyikük eltörte a lábát, és akkor kerestünk bentlakásos segítőt). El is tűntek holmik, míg ott voltak és nagypapám 3-4 hónapon belül kórházba is került.

Utána idősek otthonába, ahol egyik nap teljesen jól volt, másnap meg félkábán feküdt egész nap az ágyban és felrázni nem lehetett néha (gondolom nyugtatót vagy altatót kapott). Egy hónapon belül meghalt.

2023. jún. 18. 10:27
 16/18 anonim ***** válasza:
88%

OK, kérdező, és te miben látod a megoldást? Ha a nagyszülők meghalnak - és ez 100 éves kor körül meg szokott történni -, aztán anyád esik ágynak, mit fogsz csinálni?

Gondozónő nem jó - fentebb írtad -, otthon nem jó - fentebb írtad -, neked hamarosan kicsid születik...szóval...?

Valahol meg kéne alkudni és elfogadni, hogy se az otthon, se a gondozónő nem olyan jó, mint az otthonápolás - és valóban -, de aki most ápol és gondoz, az ő fizikai és mentális egészsége nem számít..?

Ő beáldozható? És utána te leszel az, aki beáldozza magát? És ha majd téged szed le az anyád az életről, téged majd a gyereked fog ápolni?

2023. jún. 18. 10:37
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó jól írja, benne vagytok egy ördögi körben.

Rossz otthonba adtátok, járjatok utána, hol milyen lehetőségek vannak. Az én mamám is otthonban van, tűntek is el dolgok, jeleztük, kiderült ki volt, és kirúgták. És nem fél évre esel ki a gyerek miatt, hanem többre. És nem is a te dolgot ezt rendezni.

2023. jún. 18. 11:01
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
Közel 100 éves korban nem tragédia, ha fizikailag is meghal. Lelkileg már most is meghaltak.
2023. jún. 18. 11:23
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!