Hogyan oldanád meg ezt a problémát? (vegaként húsimádó, konzervatív rokonok) hosszú, lent leírom részletesen
Ez egy régebb óta fennálló probléma, amire nem találtam idáig megoldást.
A férjem családja húsimádó família, nekik az étel hús nélkül semmit nem ér. Sajnos emellett elég berögzültek, nem fogadják el, ha valaki kicsit is különbözik, saját véleménye van, elég régimódiak, tipikusan az a "csak a fiúgyerek ér valamit is" (pl sógornőm is - nő létére - ezt fújja) felfogású emberek. Nem veszi észre, hogy saját magát is ledegradálja ezzel a sógornőm.
Az a problémám, hogy kb havonta-kéthavonta családi ebédet tartanak (kb 10-12 fős), amire biztos megsértődnének, ha nem mennék el (ez is eszembe jutott már, de volt, hogy betegség miatt nem mentem. Aztán visszahallottam, hogy azért igazán mehettem volna...). Az ő szemükben így is én vagyok a különc, egyetlen vegetáriánusként.
Tehát elmegyek, és előtte visszatérő kérdés, hogy "neked mit főzzünk?" Mindig mondom, hogy nem kell külön semmi. Mindig van húsleves, abból megeszem a zöldséget, mert abból végképp kiakadás lenne, ha szólnék, hogy "túlságosan érezni a hús ízét rajta, köszönöm, nem kérem" De nem akarok még nagyobb feszkót, inkább megeszem. Ezután általában rántott hús a főétel, nekem pedig rántott gombát készítenek, de!!!! mindig kapom a megjegyzéseket, hogy ezt "csak neked, csak miattad, stb" Szóval ilyenkor lesz nagyon kínos a szitu, főleg, hogy nem kedvesen, viccelődve, hanem sóhajtozva, dohogva szokták ezt előadni, hogy ők mekkora áldozatot hoznak ezzel. Ilyenkor én mindig próbálok védekezni, hogy "nem kellett volna, ha nincs más, megeszem a köretet magában, miattam igazán ne..." De addigra már nagyon rosszul érzem magam. És mindig, külön ki vagyok emelve, hogy megint, miattam, külön KELLETT nekik, pedig ők egyébként nem....
Szerintetek mi a megoldás? Ha vinnék magammal ételt, hogy én majd azt eszem, abból aztán kitörne a nyílt háború. :D Az nem opció sajnos...
"DE ott a másik oldal is: hogy csak azt a speciális étkezést KELL figyelembe venni, ami egészségügyi okú. És a vendégnek illik jó arccal megenni azt, amit elé tesznek."
Ne haragudj, de ez kinek a véleménye, a tiéd?
Szerintem normális emberek nem keltik a balhét ilsen dolgok miatt a gyerekük párjával, meg nem is agonizálnak ilyesmin. Ez, hogy illene bármit megenni, amit nem akarsz, meg egy oltári hülyeség. A szolgalelkű emberek hiszik ezt
Kicsit talán át kellene keretezni a fejedben ezt a helyzetet. Ha holnap mész, akkor nagyon köszönd meg a gombát (vagy amit neked csináltak külön), nyugodtan mondhatod, hogy kár szabadkozni a külön kaja miatt, mert azt nem tudod, hogy húsosban milyen a főztjük, de a vega koszt amit ott eszel, isteni.
Nyugodtan tedd hozzá, ha valaha mégis húsevésre adnád a fejed, az csakis náluk történhetne meg.
Ha ezek után is bunkók, akkor úgyis mindegy, ne menj oda többet.
46, tehát bennem legyen empátia, hogy megeszem azt, amit nem szeretek, miközben a vendéglátóban mincs annyi empátia, hogy valami mást csináljon, miközben még tudja is, hogy nem szeretem.
Szóval tudja, de lesz*rja, szeretem-e, csakazértis azt csinálja és még akkor én vagyok a nem empatikus, ha nem nyomom le a torkomon, amit nem szeretek. Oké, megeszem, de ha az undortól visszahányom, nem baj?
46, tehát ha valaki elmegy hozzád vendégségbe, és kiderül, hogy nem szereti az X kaját, akkor elvárod, hogy illendőségből egye meg?
Ez okoz valami örömet neked, ha undorral is, de lenyeli valaki azt az ennivalót nálad? Ha nem eszi meg, mert nem szereti, akkor rosszul érzed magad? Úgy érzed, a másiknak nincs joga ahhoz, hogy ne szeressen bizonyos ételeket?
Nem vagy normális ezekkel az érzésekkel.
Te szívesen mgzed azt, amit nem szeretsz, csak mert úgy illik? Arra emlékeztetsz, mikor gyerek voltam, és muszáj volt mindent megenni, mert csak, nem szerettem a karfiollevest, de erőltették, és vissza is hánytam a tányérba, mert rosszul esett.
Ezt kéne csinálni felnőtt embereknek? 2022-ben még ott tartunk, hogy egy felnőtt ember nem tudja elfogadni, hogy egy másik felnőtt ember esetleg nem szeret valamit?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!