Hogyan oldanád meg ezt a problémát? (vegaként húsimádó, konzervatív rokonok) hosszú, lent leírom részletesen
Ez egy régebb óta fennálló probléma, amire nem találtam idáig megoldást.
A férjem családja húsimádó família, nekik az étel hús nélkül semmit nem ér. Sajnos emellett elég berögzültek, nem fogadják el, ha valaki kicsit is különbözik, saját véleménye van, elég régimódiak, tipikusan az a "csak a fiúgyerek ér valamit is" (pl sógornőm is - nő létére - ezt fújja) felfogású emberek. Nem veszi észre, hogy saját magát is ledegradálja ezzel a sógornőm.
Az a problémám, hogy kb havonta-kéthavonta családi ebédet tartanak (kb 10-12 fős), amire biztos megsértődnének, ha nem mennék el (ez is eszembe jutott már, de volt, hogy betegség miatt nem mentem. Aztán visszahallottam, hogy azért igazán mehettem volna...). Az ő szemükben így is én vagyok a különc, egyetlen vegetáriánusként.
Tehát elmegyek, és előtte visszatérő kérdés, hogy "neked mit főzzünk?" Mindig mondom, hogy nem kell külön semmi. Mindig van húsleves, abból megeszem a zöldséget, mert abból végképp kiakadás lenne, ha szólnék, hogy "túlságosan érezni a hús ízét rajta, köszönöm, nem kérem" De nem akarok még nagyobb feszkót, inkább megeszem. Ezután általában rántott hús a főétel, nekem pedig rántott gombát készítenek, de!!!! mindig kapom a megjegyzéseket, hogy ezt "csak neked, csak miattad, stb" Szóval ilyenkor lesz nagyon kínos a szitu, főleg, hogy nem kedvesen, viccelődve, hanem sóhajtozva, dohogva szokták ezt előadni, hogy ők mekkora áldozatot hoznak ezzel. Ilyenkor én mindig próbálok védekezni, hogy "nem kellett volna, ha nincs más, megeszem a köretet magában, miattam igazán ne..." De addigra már nagyon rosszul érzem magam. És mindig, külön ki vagyok emelve, hogy megint, miattam, külön KELLETT nekik, pedig ők egyébként nem....
Szerintetek mi a megoldás? Ha vinnék magammal ételt, hogy én majd azt eszem, abból aztán kitörne a nyílt háború. :D Az nem opció sajnos...
Szerintem kifejezetten kedves dolog tőled, hogy legalább a zöldségeket megeszed. A mi családunjban is van hasonló helyzet, a nevelt lányom vega. Épp ma lesz nálunk családi ebéd, mert a lányom szülinapja van.
Napok óta törtem a fejem, mi legyen az ebéd, ami mindenkinek jó, és nem szúrom ki az ő szemét se egy rántott sajttal, vagy pestos tésztával.
Volt, aki azt tanácsolta, csináljak brassóit, vagy tepsiben sült zöldségeket hússal, majd a vega kieszi belőle a zöldséget. Szerintem ez hatalmas bunkóság, semmiképpen nem akartam ilyen ételt elé tenni.
Az anyai nagyszülei is folyton csesztetik, szektásnak gondolják, és következetesen húst hússal főznek, ha ott esznek, hogy "kigyógyítsák őket ebből az agymenésből" (az anya is vega).
Nálunk ma töltött cukkini lesz, húsos és vega töltelékkel. Nem fáj megcsinálni, szívesen főzök olyat, amit mindenki örömmel eszik.
Az a durva, hogy a sok proli szerint a család viselkedése normális. Nektek is nehezetekre esne kéthavonta szó nélkül odarakni valami húsmenteset a gyereketek párjának?
Nemhogy örülnétek, mert mennek a gyerekeitek látogatóba. Majd addig b*szogatják őket, hogy nem mennek kéthavonta sem
“Megmondtam, hogy nekem nem kell semmi külön, megeszem a köretet. Ennek ellenére főztél nekem, akkor legalább ne engem hibáztass érte, ok? Legközelebb otthon maradok és akkor nem kell mindenki előtt hisztizned, mekkora áldozatot hoztál. Amúgy meg elég bunkó vendéglátó vagy, ha ilyen megjegyzéseket teszel a vendégedre.”
Úgy látom konfliktuskerülő vagy, úgyhogy inkább szabadkozol és te érzed magad rosszul. Pasid meg végignézi.
Én megértem, hogy ma már az ilyen különleges étkezéseket tiszteletben kell tartani, és lehet onnan nézni, hogy a vendéglátó olyat főzzön, amit a vendég szeret.
DE ott a másik oldal is: hogy csak azt a speciális étkezést KELL figyelembe venni, ami egészségügyi okú. És a vendégnek illik jó arccal megenni azt, amit elé tesznek.
Nekem is tettek az asztalra vendégségben sok olyasmit, amit sose főznék itthon, de eszembe sem jutott volna soha emiatt lamentálni. Az ember megette és megköszönte, és hálás volt a másik fél kedvességéért.
Szóval az, hogy NEM SZERETED a húst, az az én szememben egyéni "probléma".
A te példádból kiindulva simán megennék havi egy olyan menüt a párom kedvéért, amit utálok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!