Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Hogyan kérdeznétek rá a...

Hogyan kérdeznétek rá a pénzetekre, ha nem vagytok jóban annyira azzal a rokonnal?

Figyelt kérdés
Az egyik rokonom a szülinapomra nyitott nekem egy lakástakarékot, de semmi konkrét részletet nem tudtunk róla. Ha valóban így történt, akkor mára le kellett járnia a 4 évnek, viszont továbbra sem tudok róla semmit. Lehet nem is foglalkozott vele, nem fizette stb., de lehet igen, fogalmam nincsen. A lényeg az, hogy szeretném kideríteni. Viszont ezzel a rokonnal annyira nem vagyunk már jóban, egy másik családtag tulajdonképpen elmarta tőlünk. Ez a része bonyolult, úgyhogy nem is részletezném. A lényeg az, hogy kellemetlennek érezném, ha csak úgy rákérdeznék, mert amúgy nem beszélünk stb., de közben nyilván érdekel mi van vele, számíthatok-e majd egyáltalán arra a pénzre, létezik-e egyáltalán stb.
2021. júl. 19. 11:55
1 2 3 4 5
 31/46 A kérdező kommentje:
Nekem csak a pénz kellene majd, ha van. Egyelőre nem szeretnék lakást vásárolni és igazából a jövőbeli terveimben sem igazán szerepel egyelőre. Viszont úgy tudom, hogy nem csak lakásvásárlásra lehet felhasználni, hanem pl. felújításra is és azt vissza tudná nekem fizetni a család. Bár nyilván nem kötelező kivenni sem, de igazából nem látnám értelmét tovább fizetni. Ha egyáltalán van mit persze, ehhez ezt előbb ki kell deríteni.
2021. júl. 19. 14:04
 32/46 anonim ***** válasza:
97%

Simán lehet, hogy megkötötte, de mivel nem rózsás a helyzet köztetek, azóta fel is mondhatta a szerződést.

Bátyám járt hasonlóan, összejött egy csajjal, nagy szerelem, eljegyzés, közös tervek. Tesómnak volt egy lakása, de gondolták le kellene lassan cserélni egy nagyobbra, ha majd egyszer gyerekeket vállalnának. Akkor még volt állami támogatás lakástakarékra, úgyhogy a tesóm kötött egyet a saját nevére, meg egyet a csajéra is, de úgy, hogy a tesóm volt a szerződő, a csaj a kedvezményezett. Még esküvő előtt kiderült, hogy a csaj többször félrelépett (szegény unatkozott otthon, a tesóm tartotta el, dolgozni nem nagyon akart, mindig várt a nagy lehetőségre). Szóval szétmentek, a lakástakarék szerződést pedig, amin a csaj volt a kedvezményezett, a tesóm felmondta. Így visszakapta a már befizetett pénzt, meg rá egy csöpp kamatot, az állami támogatás ebben az esetben persze nem jár.

Szóval hiába kötötte a rokon úgy, hogy te vagy a kedvezményezett, már régen kiszállhatott belőle, és erről nem küldenek neked (a kedvezményezettnek) még egy sajtpapírt sem.

Én amondó vagyok, hogy jobb ha úgy veszed, hogy az a pénz nincs. Ha mégis van, és neked szánja, akkor arról tudni fogsz időben.

2021. júl. 19. 14:10
 33/46 anonim ***** válasza:
98%
Felújításra akkor költheted, ha legalább részben a neveden van az ingatlan.
2021. júl. 19. 14:10
 34/46 anonim ***** válasza:
99%

"ha felhívom csak úgy emiatt vagy egyenesen rákérdezek, akkor még én érezném magam rosszul miatta"

Akkor ne emiatt hívd fel, hanem ettől függetlenül vedd fel vele a kapcsolatot, és csak később kérdezz majd rá, ha addig nem derül ki magától.

2021. júl. 19. 14:14
 35/46 A kérdező kommentje:
Nem az van, hogy közeli hozzátartózó is felhasználhatja saját ingatlanra? Én mintha ezt olvastam volna. Ezt leszámítva amúgy gyakorlatilag semmi haszna nem lenne számomra, tehát nem értem akkor mi értelme lett volna megkötni, ha úgysem tudom felhasználni semmire. Azért várható volt, hogy huszonévesen nem lesz saját ingatlanom és nem fogok lakást venni, amihez a mai világban egy ekkora összeg gyakorlatilag eleve nulla.
2021. júl. 19. 14:15
 36/46 anonim ***** válasza:
99%

"elújításra is és azt vissza tudná nekem fizetni a család."

Van a neveden ingatlan, amit fel kell újítani?

2021. júl. 19. 14:16
 37/46 anonim ***** válasza:
93%

"Egyelőre nem szeretnék lakást vásárolni és igazából a jövőbeli terveimben sem igazán szerepel egyelőre. Viszont úgy tudom, hogy nem csak lakásvásárlásra lehet felhasználni, hanem pl. felújításra is és azt vissza tudná nekem fizetni a család. Bár nyilván nem kötelező kivenni sem, de igazából nem látnám értelmét tovább fizetni."

Szerintem nézz utána, hogy egyáltalán hogyan is működnek az ilyen lakástakarékok, mire jók, mitől népszerűek, mert lehet, hogy igenis látnád értelmét tovább fizetni, addig, amíg tényleg nem akarsz majd lakást venni.

2021. júl. 19. 14:18
 38/46 A kérdező kommentje:
Én nem tudnám miből fizetni, tehát én tuti nem tartanám fenn tovább.
2021. júl. 19. 14:19
 39/46 anonim ***** válasza:
94%

Én is úgy tudom, hogy tulajdonrésszel kell benne rendelkezned.

De miért baj, ha csak évek múlva használnád fel? Addig ott áll, kamatozik. Igen, egy lakás vételárában csak kis tétel ez, de ha pont ez hiányzik, akkor meg jól jön.

2021. júl. 19. 16:09
 40/46 anonim ***** válasza:
89%
Kérdező, én nem kérdeznék rá, nem járatnám le magam. 90 százalék, hogy nincs semmi, én nem gazsulálnék a helyedben.
2021. júl. 19. 16:40
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!