Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Hogyan kérdeznétek rá a...

Hogyan kérdeznétek rá a pénzetekre, ha nem vagytok jóban annyira azzal a rokonnal?

Figyelt kérdés
Az egyik rokonom a szülinapomra nyitott nekem egy lakástakarékot, de semmi konkrét részletet nem tudtunk róla. Ha valóban így történt, akkor mára le kellett járnia a 4 évnek, viszont továbbra sem tudok róla semmit. Lehet nem is foglalkozott vele, nem fizette stb., de lehet igen, fogalmam nincsen. A lényeg az, hogy szeretném kideríteni. Viszont ezzel a rokonnal annyira nem vagyunk már jóban, egy másik családtag tulajdonképpen elmarta tőlünk. Ez a része bonyolult, úgyhogy nem is részletezném. A lényeg az, hogy kellemetlennek érezném, ha csak úgy rákérdeznék, mert amúgy nem beszélünk stb., de közben nyilván érdekel mi van vele, számíthatok-e majd egyáltalán arra a pénzre, létezik-e egyáltalán stb.
2021. júl. 19. 11:55
1 2 3 4 5
 21/46 anonim ***** válasza:
82%
Ezt anyukádnak kell megkérdeznie, hiszen az ő testvére. Feketén-fehéren tényszerűen. "Figyelj, Julcsi, 4 évvel ezelőtt a lányom 18. születésnapjára nyitottál egy lakástakarékot. Azóta nem hallottunk róla. Megvan az még?" Két eset van: vagy létezik és akkor hip-hip-hurrá, vagy nem létezik, és akkor ezt kénytelen lesz közölni, neki kellemetlenebb, mint nektek. Mindenképp meg kell tudni. Hülyeség lenne veszni hagyni egymillió forintot gátlásosságból!
2021. júl. 19. 12:51
 22/46 anonim ***** válasza:
76%
De hogyhogy "veszni hagyni"? Attól függ a pénz megléte, hogy rákérdeznek-e? Szerintem nem.
2021. júl. 19. 12:56
 23/46 anonim ***** válasza:
22%

Kérdező, találj ki valami hivatalosnak tűnő kifogást...

Pl. hogy adóbevallás miatt kéne tudnod, vagy ilyesmi.... :)

2021. júl. 19. 12:58
 24/46 anonim ***** válasza:
81%
Lehet a másik rokonnak adta.
2021. júl. 19. 13:02
 25/46 A kérdező kommentje:

El tudom képzelni, hogy ekkora összeget ajándékozott volna nekem, mert havi bontásban azért ez nem olyan sok. Gyerekkoromtól kezdve rendszeresen kaptam tőle tárgyi ajándékokat vagy pénzt és nyilván ezek külön-külön kisebb értékű ajándékok voltak ehhez az összeghez képest, de összesítve azért az sem kevés. A testvérem és az unokatestvérem szintén kapott tőle ezt-azt, illetve tulajdonképpen az egész családban segített mindig mindenkinek. Ha nem tárgyi ajándékról volt szó, akkor nyaralásról, wellness hétvégéről vagy ilyesmi. Mondjuk úgy, hogy ő a "jólmenő vállalkozó a családban" (azért ez nyilván túlzás, de a családban ilyen helyet tölt be), akinek saját vállalkozása van, dolgozott külföldön stb. és mivel kevés időt tölt a családdal, ezt mindig szerette ilyen formán ellensúlyozni.

Ettől függetlenül azt is elképzelhetőnek tartom, hogy valami miatt nem fizette, de azt egyáltalán nem tudom elképzelni, hogy hazudott volna vagy elsunnyogta volna.

2021. júl. 19. 13:06
 26/46 flora08 ***** válasza:
83%

Korábban leírták, hogy ha (több, mint) négy éve kötötte, akkor még járt az állami támogatás, úgyhogy azzal együtt (négyéves lekötés (4 év, 9 hónap egész pontosan), havi 20 ezer) egymillió-hatszázezer körül kell lennie az összegnek (mi a párommal 2019-ben vettük ki, annyi volt), feltéve, ha rendszeresen fizette. Ha esetleg nem, akkor az állami támogatást biztosan elbukta. Elképzelhető, hogy megnyitotta a számlát, de később nem utalta rá a pénzt (vagy nem állított csoportos beszedést), így alig van rajta valami. Ha fizette, és (mint írtad) megromlott a viszony), lehet megtartotta magának. Három lehetőséged van.

1. Te vagy a szüleid megkérdezitek tőle, hogy mi a helyzet a számlával. Biztosan lejárt már? Nem lehet, hogy még fizeti? (Az utolsó részlet befizetése után 3 hónapot kellett várnunk, hogy kivehessük.)

2. Ha tényleg a te nevedre nyitotta a számlát, a banknál/Fundamentánál is érdeklődhetsz, hogy egyáltalán megvan-e még. Mondjuk nem tudom, mi kell az azonosításhoz (elég-e a te személyes adataid megadása vagy van valami más azonosító).

3. Nem foglalkozol vele.

Sajnos ennyit tudtam segíteni ez ügyben :(

2021. júl. 19. 13:32
 27/46 A kérdező kommentje:
Fogalmam sincs, semmit nem tudok róla (fizette-e, fizeti-e még, hol kötötte stb.). Szóval mindenképpen rá kellene kérdezni csak nem tudom hogyan, mert szerintem ez mindenhogyan kellemetlen. Viszont amíg megvan rá az esély, hogy fizette és abból összejött egy nagyobb összeg, addig nyilván érdekel és nem akarom annyiban hagyni. Csak nem tudom hogyan lenne a legkevésbé gázabb, mert most, ha felhívom csak úgy emiatt vagy egyenesen rákérdezek, akkor még én érezném magam rosszul miatta.
2021. júl. 19. 13:40
 28/46 anonim ***** válasza:
92%
Ha gáz, ha nem gáz, akkor is meg kell csinálni. Én a fogorvost utálom felhívni, de akkor is túl kell esni rajta. Anyukádtól azért illendő lenne, hogy ezt átvállalja tőled. Furcsa, hogy évszámra nem áll szóba a testvérével.
2021. júl. 19. 13:46
 29/46 anonim ***** válasza:
98%

Lakást akarsz venni? Csak mert másra nem költheted a lakástakarékot.

Ha igen, akkor kérdezz rá, mondd meg, hogy lakást szeretnél venni, számíthatsz-e arra lakástakarékra, amit elvileg nyitott neked.

2021. júl. 19. 13:56
 30/46 anonim ***** válasza:
92%

Miért lenne róla bármi? Én az édesanyám nevére kértem, pontosabban ő a kedvezményezett. Egy kanyi papírt nem kapott róla soha. 1x alá kellett írnia aztán csókolom.

Kérdezz rá telibe, nem kell nyuszinak lenni. Mindenki érdek ember, kamu indokkal se keresd meg. Eszedbe jutott és ezért kérded tőle. Ennyi. Hazudni fog vagy igazat mond... Úgyse fogod tudni.

2021. júl. 19. 14:01
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!