A gyerekem folyton el akarjàk vinni programokra, hogy engem kíméljenek, hogyan oldjam ezt meg?
2 kicsi gyerekem sokat betegeskedik, folyamatosan igénylik az egyik szülő jelenlétét. Pár órára vagy egy nappalra bármelyikünk be tudja vállalni, de napokra csak az apuka mehet el. Nagyobbik gyerekemet (aki azért szintén kicsi, de már suliba jàr) a rokonaim folyton el akarjàk vinni programokra. Az apukájától elváltam, ezért a nyárnak csak a felét tölti velem.
Már tavaly is elmagyaráztam a rokonoknak, hogy én is szeretnék a gyerekemmel lenni, vele programot szervezni, hogy nekem az nem jó érzés, hogy nálam van egy hetet és abból ők 6 napra elviszik, sőt azt akarják ott aludjon náluk. Valami miatt azt hiszik ez nekem segítség, amolyan egy gyerekkel kevesebb van velem és akkor a kicsikkel könnyebben boldogulok.
Tavasszal már kicsit erélyesebben, de kifejtettem, hogy nem szeretném, ha elvinnék, elcsalnák, elkérnék a nagyobb gyereket, hogy ők menjenek vele wellnesezni, kiràndulni, moziba és így tovább. Elmondtam szükségem van arra, hogy a gyerekemmel legyek, együtt legyünk, hogy inkább vele kettesben is tudjak egy pár órás programot tervezni.
Ennek ellenére már most elkezdték bejelentgetni, hogy ide vinnék, hogy leszervezték, meg amoda és már másokat is odahívtak tarsaságnak.
Hogyan kezeljem ezt le? Ha teljesen nemet mondok, akkor azt fogják híresztelni, nem akarom, hogy vele egykorú rokonaival nyaralhasson és hogy jól érezze magát.
Hogyan tudom ezt teljes besértődés nélkül kezelni?
Valakinek ötlete?
...igen, ha én lennék te az már nem lenne ugyanez :)
#9. vagyok (meg még pár másik).
A 19-es választ is én írtam.
Valóban nem ismerlek, de vádaskodás és elítélés helyett javasoltam, hogy ha ennyire terhelt a kicsik betegsége miatt az életed, akkor fogd be jobban az édesapjukat és a rokonokat is.
Én is anya vagyok, nekem is volt kórházban a gyerekem.
Átérzem, nagyon nehéz- pedig az enyém egészséges, csak baleset (agyrázkódás volt) pár napig.
Az egy dolog, hogy én otthon voltam akkor gyeden a gyerekkel, de bizony ilyen VÉSZHELYZETBEN (és az állandó kórházba járkálás is az sajnos!) bizony munka után jött a kisfiam apja és leváltott. Megtette, mert az egy dolog, hogy másnap dolgozott, tudta, hogy én sem húzom 5 napig a szubintenzíven stokin kucorogva.
Másik építő javaslatom (ez is megérne egy közös családi gondolkodást): a váltva nevelt nagy gyereknek is van apja, remélhetőleg vele is normális a kapcsolat, mint a rokonság többi részével.
Akkor ott is engedd, hogy apuka álljon ki érted és a gyerekeddel töltött időért/ segítséget csak tudsz tőle kérni (főleg, ha az ő ágáról rokonok!).
Az apai félidőben is annyit viszi a nagycsalád a fiadat, mint a te idődben? Mit szól ehhez az apa? Neki OK?
- ha igen, egyezkedhetsz vele arról, hogy esetleg a rokonok akkorra időzîtsenek többet
- ha nem OK, fogjatok össze, egyébként is egy követ kellene fújni a közös gyerekért- add át neki a “férfias feladatot”, hogy ha már magáért kiáll, tegye a te érdekedben is.
Senki nem mondta, hogy
- ismer (mert csak azt és csak úgy, ahogy itt nekünk előadod)
- rossz anya sem vagy: ilyet senki nem is állított, a Mérei-féle példa (ha véletlenül nem ismernéd...) nagyon nem erről szól
- vigasztalásul: szeretnék én “elég jó anya” lenni :)
Elnézést, hogy nem a kérdéshez kapcsolódik..
Megkérdezhetem, hogy mivel foglalkozol?
Ennél azért egyszerűbb a problémàm most:-).
Van 6 hét nyár. Adott a 3. gyerek, akivel szeretnék nem 3* találkozni egy estére ebből a 6 hétből. A rokonságot nem hatotta meg eddig a kedves magyarázat, a határozott kérés, a kedves kérés, határozott, részletes személyes, kupaktanácsos magyarázat. Elmondtam nem szeretném, ha a 6 hétből 5 héten keresztül elvinnék a gyereket csak mert, most ez a rokongyerek, az a havergyerek van itt vagy mert ők utaznak valahova vagy meglátogatnak valakit és milyen jó lenne, ha az én gyerekem is ott lenne MINDEN EGYES ilyen alkalommal.
Én a barátaimtól kaptam több helyre meghívást nyaralni, programozni (soķ év után most újra), amiket ha tehetünk leegyeztetünk a férjemmel (nem egyszerű a szabadságolás náluk), barátainkkal és remélhetőleg eljutunk oda is. A nehéz járvànyhelyzet után szeretnék a naggyal kettesben is néhány programot, néhány fix rokonos program is van (pl. nagyinàl nyaralás nélkülem) ezek után jöhet minden egyéb sokadik program.
A családom azonban úgy gondolja ha ők kitaláltak valamit, akkor és csak akkor viszik a gyerekem. Nem nem kérdezik meg, hogy én (mi) terveztünk-e vagy terveznénk-e programot akkorra, nem. Egyszerűen én írjam be, adjam oda, engedjem el.
Nem tudom, hogyan kell megfogalmazni mit szeretnék és mi a bajom a folytonos erőszakos programszervezésükkel. Próbàltam elmondani, hogy 6 nap helyett 3-at legyen ott x esetnél, mire sóhajtozva, tragikus hangon előadták, hogy mennyire fog a gyermekem hiányozni onnan, hogy nem vehet részt ezen vagy azon a programon, hogy valakit nem láthat 6 csak 3 napon keresztül és jaj mikor lesz erre legközelebb alkalom. És én ezt nem tudom kezelni. Nem arról van szó, hogy sajnálom tőle az adott programot vagy társaságot és nem akarok semmit se kompenzálni (hónapos kórházi bentléteket úgyse lehetne éveke visszatekintve), de egyszerűen szeretnék én is akkor igenis 3 napot eltölteni a gyerekemmel együtt így vagy úgy, de mit mondjak, hogy ezt megértse valaki. Ha így mondom azt nem értik. (Ezt már megtettem.)
24-es erre ennyire még sose gondoltam. Sajnos lehet igazad van, egy alkalommal jutott ez eszembe, de akkor elhessegettem magamtól, hogy ez részemről rosszindulatú feltételezés lenne.
Rendőrség azért túlzás, azon aztán tényleg hatalmas besértődés lenne :-).
Egyébként mit szól ezekhez a gyereked?
Ha van közvetlen csatorna, amin érintkeznek a gyerekkel, azt elzárnám, és nem engedném, hogy bárhonnan is a gyerek füléve jusson, hogy ki-mit tervezne vele a te határozott kérésed, tiltásod ellenére.
Sokakkal ellentétben én megértem a helyzeted, nálunk is még több időt követelnének egyes rokonok, holott gyakran láthatják a gyerekeket.
Nem tudom, én vagyok-e csak elvált szülőként ufó, de
- megosztott excel és naptárfunció nálam és a gyerek apjánál is (sőt az alsós kütyüjén is)- nyári hónapok heti bontásban: gyerek hol van, szülők mikor szabin, HO-ban, egyéb progamok (pl iskolai tábor stb).
Megosztani ilyesmit a rokonokkal és a szabad helyekkel “garázdálkodhatnak”?
Mondjuk ehhez tudatosnak kell lenni az efféle adminisztrációban, de ha nem megy a konfrontálódás, akkor lehet mutogatni a nagyinak a hűtőre rakott, neon szövegkiemelőkkel kicsicsázott táblázatra, ha bojkottálja az okoskütyüket :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!