Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Ti, hogy vélekedtek erről? Pá...

Ti, hogy vélekedtek erről? Párom elment segiteni unokatestvérének és az apjának ház épitésben segiteni, mert megkérték. Volt amit csak ő tudott megcsinálni.

Figyelt kérdés

Kb 10 órán keresztül tartott. Szegény dolgozott a legtöbbet. Csak szerintem furcsa, hogy semmi pénzt nem adtak neki?. Értem én, hogy szívességként kérték meg. De én ugy nevelkedtem, hogy ha rokon is, de adok neki valamennyit, hisz a saját idejét áldozta arra a dologra amiből neki nincs haszna.

És utána meg kérdezték még, hogy másnap is menne e.. szegény párom arra nemet mondott. Mert igy is sokat dolgozik nincs semmi szabad ideje kb. Azt mondta már sokat volt dolgozni a házon régebben és sosem kapott semmit. Pedig tehetős emberekről van szó.

2021. ápr. 6. 08:02
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
84%
Nem szeretem az ilyen szívességet teszek dolgot. Én is azt pártolom, hogy akkor adok valamit. Vagy pénzt vagy kaját. Rohanó világban élünk velem is történhet bármi, vagy lehet nem érek rá. Ha pedig akkor, amikor segítséget kaptam legalább később nem hozhatják fel, hogy ez az illető csak elvár. Én is amikor a panelt újítottam kijött apám. Akartam neki pénzt adni, mert csak sokat segített. Azt mondta fiam nem kell. Akkor leültettem úgy rendeltünk kaját hogy jól is laktunk a maradékot meg elcsomagoltam neki, amit nem ettünk meg. Más kérdés, hogy a viszonyunk sem a legjobb, de én így szeretem intézni a dolgaimat. A korábbi autószerelőm is kapcsolatba volt apámmal odavissza alapon mentek a dolgok. Ha baj volt az öreg lakásának egy részével amihez apám értett anyag áron megcsinálta apám. Ha az öreg csinálta a kocsinkat akkor ő is anyag áron + kedvezménnyel dolgozott. Viszont ugye nem közvetlen velem volt kapcsolatban az öreg más kérdés hogy én is ott voltam apám mellett és segítettem, amikor munka volt, de megmondtam az öregnek hogy bátran mondja meg mennyi a munkadíj.
2021. ápr. 6. 08:39
 12/42 anonim ***** válasza:
87%
Nálunk (Jászság) szinte az egész rokonság építkezése családi,rokoni kölcsönös segítséggel épült fel. Ha valaki pénzt akarna adni a rokonság megsértődne. De a kérdésedben leírtad: Elment SEGÍTENI!
2021. ápr. 6. 08:57
 13/42 anonim ***** válasza:
41%
12-es: csak ez az Elment SEGÍTENI! annyit jelentett, hogy ö dolgoozott, a többi esetleg picit besegített - én ez más a sokadik alkalom, viszonzás NÉLKÜL!
2021. ápr. 6. 08:59
 14/42 anonim ***** válasza:
100%
Ez esetben már nem segítségről hanem rendszeres munkáról van szó, előre meg kell egyezni a részletekben.
2021. ápr. 6. 09:07
 15/42 anonim ***** válasza:
77%

Vállalná a fene, pláne 10 óra kemény munkát ingyért.

Oldják meg akkor, főleg, hogyha visszafelé nem működik a segítségnyújtás.

2021. ápr. 6. 12:35
 16/42 A kérdező kommentje:
Mint írtam van pénzük, ennyi erővel bérelhettek volna munkást, de hát jobb dolgoztatni ingyen a másikat..
2021. ápr. 6. 12:40
 17/42 anonim ***** válasza:
95%
Azt írod, rendszeresen előfordul, nem kölcsönös a dolog, így az a véleményem, hogy a párod a madár. Rokonsg ide vagy oda, ha nem kölcsönös a dolog, és nem is honorálják az ember erőfeszítését már formában, akkor durva kihasználás. Menne a fene! De mondjuk, aki így képes a másikat kihasznélni, hogy 10-en órát dolgoztatja, semmit nem ad, és még van pofája megkérdezni, hogy holnap is megy-e, annak én pénzért se csinálnám. Az ilyen haszonleső tipikusan az a fajta, aki 10 fillérért is palotát vár, meg élethosszig tartó garanciát, javításokat, és még köszönd meg, hogy téged kért meg és neked fizet, különben kígyót-békát kiabál. Jobb a békesség: nem ér rá, kész.
2021. ápr. 6. 12:43
 18/42 anonim ***** válasza:
31%
Nem, ezért nem szoktak penzt kapni, adni!!!
2021. ápr. 6. 12:47
 19/42 anonim ***** válasza:
91%
Én a rokonai helyében adtam volna neki pénzt ha tudnám hogy pénz szűkében vagytok vagy rendeltem volna neki kaját ha nincs anyagi gondja de valamivel honoráltam volna a segítséget rokonság ide vagy oda.Én nem is szeretek senki adósa maradni
2021. ápr. 6. 12:54
 20/42 anonim ***** válasza:
100%

Mi itt hőböröghetünk pro és kontra, de a megoldás már megszületett: párod kihasználásként élte meg a helyzetet,ezért nemet mondott.

Általános értékítéletet szerintem nem lehet mondani, mert minden család máshogy működik. Van, ahol az a szokás, hogy kifizetik egymást, mintha idegen szaki dolgozott volna, van ahol kevesebbért, "rokoni alapon" dolgozik valaki, van, ahol nem fizetnek egymásnak, sőt ez sértésnek számítana, és van, ahol kölcsönös a segítség.

Mindenki döntse el maga, mi az ő személyes felfogása a dologról: aki segít, az jó szívvel segítsen, és ne várjon viszonzást, mert van olyan nagylelkű, hogy ez neki belefér. Aki már nem tud teljesen önzetlen lenni, az pedig egyezzen meg a viszonzásban előre, hogy mindenkinek tiszta legyen a helyzet: oké. elmegyek, de ne haragudj, kérnem kell érte pénzt. (vagy "ne haragudj" és magyarázkodás nélkül.) Esetleg mehegyeznek abban, hogy oké, de jövő héten meg te segítesz ebben meg ebben.

Családon belül talán még fontosabb az egyenes kommunikáció és a tiszta helyzet, mint más közösségen belül.

2021. ápr. 6. 12:55
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!