Tényleg rossz ember lennék azért, mert nem járok ki a temetőbe?
Sziasztok! Távolabbi rokonságon belül alakult ki vitám emiatt, ugyanis én halottak napjakor nem járok ki a temetőbe. Itthon szoktam gyertyát gyújtani. Nagymamám halt meg 5 éve, Ő maga is azt vallotta és hangoztatta, nem holtában kell szeretni, megbecsülni valakit és a maradványai fölött hajbókolni. Néha, ha úgy érzem-dátumtól függetlenül-, kimegyek, viszek virágot, de sokkal fontosabbnak tartom, hogy nap mint nap gondolok Rá, mesélek Róla, őrzöm az emlékét és viszem tovább azokat az értékeket, amelyeket Tőle kaptam. Rokonságban van, aki nem is szerette Őt, de sokszor kimegy, szerintem ez borzasztó álszent.
26n
Ez az egész temető dolog szerintem egy lehúzás. Míg élt a nagypapám, addig vele kijártam, mert neki fontos volt. De egyedüli fiatalként a családban, én biztos nem fogok sírhelyeket fizetni minden felmenőmnek. Hülyeség az egész. Szüleim is mondták, hogy őket hamvasszák és szórják szét, ők sem élvezik, hogy százezreket kidobnak az ablakon a sírhelyek bérlésére. Csak még nem merik meglépni, hogy lemondják őket. Na majd én.
Nem ezen múlik, hogy ki milyen ember. Nagyon szerettem a nagypapám, ott a fényképe a nappali szekrény közepén, napi szinten gondolok rá, gyújtok neki gyertyát, néha beszélek is hozzá. De ahhoz a sírkőhöz neki semmi köze.
Egyáltalán nem vagy rossz ember még ettől, pláne hogy írtad, hogy időnként még ki is jársz. De ha nem járnál, azt sem lehetne sérelmezni, elvégre sokkal többet ér az, hogy elhunyt szeretteinkre sokat gondolunk magunktól is, és szeretettel beszélünk róluk, és a velük történt közös emlékeinkről.
Azt sem mondanám ugyanakkor, hogy a temető már csak az üzletről szólna, ill. a képmutatásról. Van, akit az nyugtat meg (vagy az is), hogy minél többször kilátogat, és tényleg lélekből jön neki.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!