Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Miért kell kiakadni ilyen miatt?

Miért kell kiakadni ilyen miatt?

Figyelt kérdés

Hétvégén egy szülinapi bulin voltunk régen látott rokonoknál. A kisebbik gyerekem eléggé rossz evő, így a legtöbb esetben szoktam neki kaját vinni. Most is így tettem, viszont az ételek között amiket főztek volt krumplipüré (ez kifejezetten az egyik kedvence).

A házigazda szedte mindenkinek a kaját. Mondtuk, hogy akkor csak egy kicsi krumplipürét kérünk. Oda tett egy nagyobb adagot. Na itt jött a gond mert se állagára se ízre nem volt jó. Evett belőle valamennyit, és én is. De maradt a tányéron. Majd a házigazda kiakadt, hogy nem hagyunk a tányéron semmit. Ami rajta van mindet meg kell enni, ez náluk nem szokás. Hát mondtam neki hamar, hogy ha valami nem ízlik vagy már nem kívánjuk nem tömjük magunkba.

De most azóta se értem. Hogy valaki ilyen miatt kiakad egy kisgyerekre?

ma 08:04
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
90%

Vannak ilyen merevlelkű tuskók, akik képtelen differenciálni az adott helyzetek között. Eleve a vendéget nem illik terrorizálni, ha az meg egy kisgyerek, akkor pláne.

Mindenki más, de én hasonló esetben azt tenném, hogy mondanám:

"Rendben, elfogadom, hogy nálatok ez a szokás és meg is kértem, de kérlek tégy kivételt, mert egy kisgyerek"

ma 08:11
 2/23 anonim ***** válasza:
90%
Biztos nem mennék hozzájuk többet. Nemhogy a gyerekemet, engem se kötelezzen hogy mindet megegyem, ha elég vagy nem ízlik. Idióta.
ma 08:33
 3/23 anonim ***** válasza:
91%

Nálam alap, hogy ÉN szedek, amennyit biztos meg tudok enni meg a gyerek is.

Ebben a helyzetben nem kértem volna a gyereknek külön - mivel eleve problémás evö -, hanem a sajátomból kóstoltattam volna meg vele.

Ennek ellenére a házigazda is bunkó volt, ha egy vendég nem eszik (vagy egyéb viselkedése nem olyan), mint ami náluk megszokott, azt magában tudomásul veheti, de megjegyzést tenni rá nem szabad.

Gyerek esetében meg föleg nem foglalkozom azzal, hogy mit és mennyit eszik, minden gyerek és minden étkezés más.

Mellesleg én sem eszem meg olyasmit, ami nem ízlik vagy nem esik jól, még akkor sem, ha pl egyetlen egy falat marad csak a tányéron.

ma 08:58
 4/23 anonim ***** válasza:
89%

Én is általában keveset szedek a gyerekeknek, és megoldom magamnak.

A gyereket meg még otthon sem terrorizálom sosem kajával, nincs olyan, hogy meg KELL enni. Annyit eszik, amennyi jól esik, ha nem éhes, nem tömöm meg, és ezt másnak sem engedem. Nálunk is megesik, hogy 2 falatot ott hagy, na bumm, nem ettől fogunk csődbe menni...

ma 09:02
 5/23 anonim ***** válasza:
82%

Akinél az a szokás, hogy mindent meg kell enni, az ne szedjen a vendégnek. A vendég meg ránézésre lője be, hogy mennyit tud megenni, vegyen annyit a tányérjára.

Az meg alap kellene, hogy legyen, hogy ha vendéget hívok, akkor úgy készülök, hogy juss-maradjon is és nem kritizálom a vendégeim étkezési szokásait, ahogy elvárható, hogy ők se az enyémet.

Eleve egy kis maradék krumplipürén kiakadni kicsinyesség, megsértődni meg neveletlenség. Mondjuk a nem ízlik, azért nem eszem beszólás se épp jól neveltségre vall. A köszönöm, nem tudok többet enni elegendő lett volna.

ma 09:03
 6/23 anonim ***** válasza:
58%

Megírhattad volna, hány éves a gyereked.

Ettől függetlenül jó nagy bunkó ez a rokonod. Vendég gyerekre rászólni, mert nem eszik meg mindent?

Ugyanakkor én a helyedben másként kezeltem volna a dolgokat. Ezt csak azért mondom, hogy máskor esetleges hasonló konfliktusokat hogyan lehet megelőzni. Először is, a saját gyerekeimnek mindig én veszek, mert én tudom, miből mennyit kérne. Na meg persze én figyelem a reakcióit, amikor veszek. Ismeretlen ételből mindig keveset, azzal a mondással, hogy ha ízlik és kér még, szívesen teszek újra. Másrészt, ha ezen múlik a rokon lelki békéje, inkább átteszem a magam tányérjára és megeszem. Más kérdés, hogy akinél így kell a konfliktust megelőznöm, ahhoz legközelebb kétszer is meggondolom, elmenjek-e vendégségbe.

Probléma persze az is, hogy régen (vagyis: ritkán) látott rokonról van szó, nem ismered a természetét, nem tudtad, hogy ő ilyen helyzetekre így reagál. Nem biztos, hogy jó ötlet kisgyerekkel alig ismert rokonokat/ismerősöket látogatni, mert nem tudhatod, hogy a gyereked bármilyen, gyermeknél természetes viselkedésére hogyan fog reagálni. Pl. azt se értem, hogy ha ritkán találkoztok, akkor miért ünnepeltétek meg a születésnapját. Mi azokkal ünneplünk közösen születésnapot, akik a szűkebb rokonsághoz tartoznak, tehát gyakran találkozunk, tehát tudom, hogyan viselkednek.

ma 09:09
 7/23 anonim ***** válasza:
79%
Persze, sajnos elég sokan ebben élik ki magukat, hogy beleerőszakolják másokba a kaját. Én pl egy ilyen után többé nem megyek az illetőhöz vendégségbe.
ma 09:17
 8/23 A kérdező kommentje:

Igazából lehetőségem se lett volna szedni. Mert az asztal egyik felébe ott voltak a kaják és a tányérok, ő meg ott állt felette és mindenkinek szedett egyesével.

Soha nem láttam még ilyet se.

Egyébként 5 éves a gyerekem.

ma 09:36
 9/23 anonim ***** válasza:
31%
Neki nem kellett volna hisztizni, neked nem azt kellett volna mondani, hogy nem ízlik, hanem pl máshogy szoktátok csinálni, szóltatok, hogy kis adagot kértek, max később megeszitek stb
ma 09:47
 10/23 anonim ***** válasza:
92%
Esetleg már akkor lehetett volna szólni, hogy amit kirakott a gyereknek, lehet, hogy sok lesz, felét tegye vissza, aztán ha a gyerek megette és még kér, majd akkor tegyen neki újra.
ma 09:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!