Unokatestvéreimmel bérlünk lakást az egyetem alatt. Hogyan lenne tisztességes fizetni, milyen arányban?
Szüleink fizetik a lakást, mi dolgozunk a költőpénzért, kajáért. Két unokatestvérem és én. Most kitört a balhé amiatt, hogy a nagynéném kitalálta, hogy fele-fele arányban kéne fizetni a lakást, mert ahogy Anyámnak mondta a felét mi fizetjük, a felét ti, két család nem három. Eddig 3 felé voltak osztva a költségek mert hárman vagyunk.
Szerintetek melyik az igazságos, kinek van igaza? Ha vadidegenekkel bérelnénk szobát, akkor is per fő kellene fizetni!
Per fo az igazsagos.
Bar nem artana ha leirnad hogy laktok, mert ha te egyedul, ok meg ketten egy szobaba, akkor mas a helyzet.
2 harmadát ők 1harmadát ti.
2 család. De ők többen vannak, több a fogyasztás, több helyet foglalnak el.
Ez mindenhol így van.
Egyértelműen 3 felé kell osztani a költségeket. A lakást 3 fő használja. Ők ketten 2x annyi vizet használnak, mint te. Minden albiban per/fő megy a költségek elosztása.
Nekem is 3 bérlőm van: egy testvérpár és egy ismerősük. Automatikusan 3 felé osszák a költségeket.
Ha a privát tered kényegesen nagyobb (saját szobád van, ők meg alig nagyobb szobában laknak 2-en), akkor illik úgy számolni, hogy a felét harmadoljátok (közösen használt helyiségekre), a másik felét meg a külön használatú lakótér nagysága, egyéni komfort értéke alapján súlyozzátok.
Legyen a példa egy havi 150 ezerbe kerülő bérelt lakás. Neked van egy 10 négyzetméteres szobád, ők ketten egy 15 négyzetméteresben laknak. Ez esetben a felébe egyszer mindenki bead 25 ezret, a másik felébe viszont illendő, hogy olyan 32 ezret adjál (elismerve hogy nem csak a négyzetméter szerinti súlyozás, hanem a nagyobb privát szféra szerint is illik súlyozni).
Azaz rád jutna havi 57 ezer, rájuk 46,5 ezer.
Ha van három unokatestvér egy lakásban, akik Kovács K., Takács T. és Szabó Sz., akko kérdem tőled kedves Kovács, mennyit fizetsz te, és mennyit a nem Kovácsok, és az köztük hogyan oszlik el? ... Na ugye!
A nagynénédnek tévképzetei vannak. Fel kell világosítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!