Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » A nagyszülők és az idősebbek...

A nagyszülők és az idősebbek miért jönnek büszkén a "Bezzeg az én időmben" szöveggel, amikor végighallgatva őket, mai szemmel nézve, rossz lehetett nekik?

Figyelt kérdés
Miért romantizálják például az iskolázatlanságot, a homofóbiát, a rasszizmust, a szegénységet, a kötelező vallásosságot, és a boldogtalan házasságokat?
2018. febr. 1. 09:09
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
94%

Az idő mindent megszépít. Akkoriban a szegénység mindennapos volt, de szegényen is felnőttek az emberek. Munka mindig akadt, főleg falun. Nem volt szükségük az oktatásra a fizikai munka mellé, aki irodai munkát végzett az is inkább betanítottként végezte. Elmentek nyugdíjba és boldogan tekintenek vissza arra mikor kint kapáltak a kertben.

Idegen nekik a mai világ, mindenhol az internet veszi körbe őket, ami valljuk be, falun 10-15 éve tört be igazán, ők akkor még dolgoztak idejük nem volt. 10 éve mindenki okostelefonokkal járkál, pár éve szinte minden okos eszköz elérhető egy modern családba. Nekik ez idegen, nem köti őket hozzá jó élmény mert az unokák azt a sz.rt nyomkodják ahelyett hogy a kertben játszanának.

Valahol meg tudom őket érteni.

2018. febr. 1. 10:14
 12/32 anonim ***** válasza:
93%

Nyilván minden kornak megvan a maga szépsége. Aki akkor nem nyomorban élt, az nem sokat érzett meg az általad felsorolt dolgokból. Az én nagyszüleim száján is kiesik néha a "bezzeg az én időmben..." de nem vallásosak, imádják egymást a mai napig és egyetemet végeztek mindketten (80 felett vannak).

Szóval marhára nem mindegy, hogy ki mondja...

2018. febr. 1. 10:50
 13/32 anonim ***** válasza:
94%

Szerintem a fiatalságukat akarják vissza :)

Nem csak nálunk megy ez, hanem mindenhol a világon, pl Amerikában is elég látványos most. "Make America great again" jelszóval bezárt szénbányákat nyitnak újra, mert milyen jó is volt azokban dolgozni. Támadják Kínát, mert ott van az iphone gyár (többek között). Milyen jó lehet ám abban is dolgozni és emlékeztek a dicsó hatvanas évekre, amikor még a feketéknek nem voltak egyenlő jogaik?

Eközben én dolgoztam egy nyarat olyan szállodában, ahol teljesen jó körülmények között, 0 végzettséggel is minimálbér fölötti fizuval, olcsó és elég jó étkezést ajánlva nem bírták feltölteni a létszámot, csak külföldiekkel, mert senki sem akart ott lenni. Életem egyik legjobb munkahelye volt hozzáállásban és a dolgozókkal való bánásmódban, de mindenki a szénbányát sírja inkább vissza.

Egyszerűen az emberek ostobák. Nem az új lehetőségeket keresik, hanem a régit akarják vissza, mert azt ismerik.

2018. febr. 1. 10:51
 14/32 A kérdező kommentje:
Egyszer utaztam egy idősebb hölggyel a vonaton, aki azt sírta vissza, hogy milyen szép is volt nézni a kaszáló falusiakat.
2018. febr. 1. 11:01
 15/32 A kérdező kommentje:
Én nem a szerencsés, értelmiségi, boldog idős házaspárokról beszélek, hanem akik panaszkodnak, hogy régen milyen rossz és nehéz volt nekik, de amikor azt hallják, hogy a fiatal "nem akarja tönkretenni a húszas éveit családalapítássa", vagy külföldre költözik, vagy nem megy el aprópénzért dolgozik, verik a mellüket, hogy "bezzeg az időmben tisztességes nő húszévesen férjho' ment és egymás után szülte a pulyákat és aljamunkát végzett zsebpénzért, és még el is tűrte, hogy az ura megveri, mégse pusztult bele". Mintha a nyomor erény lenne...
2018. febr. 1. 11:07
 16/32 anonim ***** válasza:
90%

Nem volt jobb régen sem, nem volt kevesebb szatír, rabló, stb., aki ezt elhiszi, azt behülyítették a nagyszülők és más idős hozzátartozók. A nagymamám, édesanyám is mesélt szatírokról és más beteg emberekről, akik megtalálták őket fiatal korukban, annyi a különbség, hogy ők nem burokban éltek, mint a mai fiatalok és nem traumatikus élményként élték meg, hogy egy pasi mondjuk elővette előttük a farkát a vonaton, hanem elküldték a kva anyjába és átültek más helyre. A férfiak sem voltak olyan töketlenek, mint sokan manapság. Amikor a faluban jól ismert beteg ember ellopkodta a nagymamám fehérneműit a ruhaszárítóról, a nagyapám fogta magát és úgy elverte a pasit, hogy többet eszébe nem jutott ilyesmit csinálni.

Azért hangoztatják az idősek, hogy "régen minden jobb volt", mert mindenki szívesen gondol vissza a fiatalkorára és az idő megszépíti az emlékeiket. Igazából nem azt élvezték, hogy mondjuk 40 évig verte őket az alkoholista férjük, hanem azt, hogy hasznosnak érezték magukat mert dolgozni jártak, voltak barátaik, emberi kapcsolataik, aktívak, egészségesek voltak.

2018. febr. 1. 11:18
 17/32 anonim ***** válasza:
89%

Ezt én sem értettem soha. Nagyapám mondta egyszer cipővel kapcsolatban (gondolom akkor kaptam újat), hogy bezzeg ők két falu közt levették, hogy addig se kopjon. Meg, hogy azért kapáltak mezítláb, mert cipőből, csak egy volt lábujjból meg 10, inkább azt vágják szét, mint a cipőt. Oké, de akkor most én is mezítláb járjak iskolába, meg szégyelljem, ha nem kapca van a lábamon?

Meg mindig mondják, hogy manapság milyen szörnyű világ van, ki se lehet menni az utcára, stb. Én biztos vagyok benne, hogy régen is történtek szörnyűségek, csak vagy nem beszéltek róla, mert szégyen vagy nem jöttek rá, hogy pl. nem véletlenül halt meg valaki, hanem meggyilkolták. Csak ugye anno dns teszt meg stb. nélkül egy egyszerű paraszt ember honnan tudná, hogy most részegen elesett és rosszul ütötte be a fejét, vagy valaki fejbeverte egy kővel? Ma a média miatt mindenkihez eljut minden és sokkal könnyebb bebizonyítani pl. egy nemi erőszakot, gyilkosságot vagy emberrablást, mert megvannak hozzá az eszközök. (Dns teszt, térfigyelő kamerák, boncolás, stb.) Régen honnan tudták volna, hogy a szomszéd Julcsikát nem molesztálták, vagy hogy a Pisti nem világgá ment, hanem megölték? Állítom, hogy a "nevelő célzatú verésbe" is haltak bele gyerekek. Párom tizenévesen olyat kapott az apjától, hogy eszméletlen lett, pedig ma már komolyan veszik a dolgot. Mi lehetett régen, mikor ez teljesen elfogadott volt akár egy 4 évesnél is? Aztán, ha meghalt akkor azt hazudták, hogy pl. leesett a padlásról és senki nem kezdte el kutatni, hogy tényleg ez történt e. Vagy ha mégis akkor sem tudta bizonyítani, mert mivel? A csecsemőgyilkosságokról nem is beszélve, mikor a bába születés után megölte a babát (mert pl. kislány lett és azt nem akartak) és közölte, hogy halva született. Senki nem tudta bebizonyítani, hogy nem ez történt.

Nálunk történt olyan eset, hogy egy néni részegen arccal beleesett a patakba (ami max bokáig ér és nagyon messze van az úttól és a házától is), nem tudott kimászni és megfulladt. Ezt így el is fogadta mindenki, nem is feltételeztek mást, pedig lehet nem ez történt. (Nekem mondjuk elég fura, hogy egy idős néni olyan részeg, hogy nem bírja kiemelni a fejét a bokáig érő vízből, de azért több száz métert gyalogol a patakhoz, hogy arcot mosson, mikor 2 közkút mellett is elment és ezt senki nem vette észre. Tudom, hogy ez nem a CSI, hogy egy letaposott fűszálból megmondják, hogy mi történt, de ez nekem akkor is fura.) Egyszerűen valaki felvetette ezt az elméletet a falu meg elfogadta és ez kb 10 éve volt, nem is olyan régen. Ugyan ebben az évben egy másik néni ugyan így fulladt bele a tóba, ami szintén messze van. Nem mondom, hogy nem fordulhat ilyen elő, de ha 10 éve ilyen simán elfogadták, hogy baleset volt akkor szerintem 100 éve is.

Szóval kétlem, hogy annyival jobb lett volna régen. Biztos volt, ami jobb volt, mint most, de sokan túlzásba esnek és úgy csinálnak, mintha csak napjainkban történnének tragédiák régen meg egy rossz szót nem mondott volna senki a másikra.

2018. febr. 1. 11:51
 18/32 anonim ***** válasza:
83%

Nem volt erőszak, ja

Nagymamám 11éves húgát halálra erőszakolták a németek.

2018. febr. 1. 12:28
 19/32 anonim ***** válasza:
92%

Nem volt az semmivel sem jobb vagy erkölcsösebb világ. A különbség annyi, hogy a média most kitereget mindent, ami kattintásvadász. Régen meg azt mondták, hogy megütötte a guta, kötört rajta a nyovolya, meg hasonló. Nem volt rendőrségi nyomozás, boncolás semmi. Amikor nagyapám váratlanul meghalt otthon 15 éve, akkor meg rendőrségi szakértő vizsgálta meg, hogy tényleg agyvérzés-e vagy megölték.

Olvastam egy alföldi faluról, ahol "divat" lett megmérgezni az agresszív, iszákos férjeket. Akkor fogtak gyanút, amikor már a férfiak fele majdnem meghalt, hogy mi történik. Évekkel később derült csak fény arra, hogy az asszonyok egymás között adták körbe a mérget.

A nagyszüleim, dédszüleim még meséltek az "angyalkacsinálásról" magyarán abortuszról. Ment az létráról leugrással és kötőtűvel is. Na ja, ezekről nem szól a fáma.

Gondoljátok, hogy nem volt ennyi nemi erőszak, meg gyerekmolesztálás? Szerintem sokkal több volt, mert úgyis titokban maradt. A faluról városba került cselédlányokat, nem látogatta meg éjszaka egy uraság sem ugye?

Olvassatok kicsit utána, hogy 80-100 éve hogyan éltek a művészek, államférfiak. Meglepődnétek. Prostitúció, droghasználat, zabigyerek tönkelege. Ezekről nem illik említést tenni a történelem vagy irodalomkönyvekben sem.

Nekem a dédimamám mindig azt mondta, hogy ilyen jó világ még soha nem volt. Nem sírta vissza a szegénységet.

2018. febr. 1. 12:58
 20/32 anonim ***** válasza:
84%

Sokan nagyon fekete-fehéren látnak mindent, és azt hiszik, ha megtapasztaltak egy bizonyos utat, és túlélték, akkor csak az lehet jó. És ha bármilyen problémával találkoznak, inkább rámondják, hogy a régebbi jobb volt, nem hogy esetleg új megoldást keressenek rá.

Pl. múltkor volt egy másik kategóriában egy nő, aki amellett kardoskodott, hogy igenis milllllyen remek dolog volt, hogy az anyja felpofozta azért, mert miniszoknyában akart kimenni márciusban az utcára, mert hát felnőtt és nem lett belőle rossz ember. Ezért a gyerekeket verni kell ilyen piszlicsáré dolgok miatt.

Meg ugye sok embernek, még ha nem is vallja be, megvan a saját gyerekével szemben is a "ha nekem nem volt jó, másnak se legyen az". Pl. ez a "nem kell okostelefon a gyereknek, mert az én szüleim még cipőt sem vettek nekem, és mégis ember lett belőlem".

2018. febr. 1. 14:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!