Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Máshol is szexisták a nagyszülők?

Máshol is szexisták a nagyszülők?

Figyelt kérdés
Nagymamám úgy gondolja, hogy a nő számára a felsőoktatás valami szükséges rossz, ami kell manapság az álláskereséshez, de "illetlennek" tartja, ha egy nőnek komolyabb vagy "férfiasabb" munkája van a tanítónőnél, az ápolónőnél, és a recepciósnál. (a tanár is ide tartozik, mert az 5-6 év felsőoktatásban)
2018. jan. 28. 11:09
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
90%

Anyai nagymamám portás/gyári munkás volt világéletében, papám fizikai munkás, anyámat és nagybátyámat is általános iskolában kivetették az oktatásból mert "az belevisz a rosszba". Anyukámnak emiatt sose volt munkája, nagybátyám alkalmi munkákból élt meg bűnözgetett, szerintem sose volt stabil állása neki se.

Ha szexisták lettek volna akkor legalább csak a lányukkal csesznek ki, nem a fiukkal is. Furcsa lehetett a régi világ.

2018. jan. 28. 12:14
 12/26 anonim ***** válasza:
92%

Nálunk meg az egész családban azt tartják, hogy a nőnek az életcélja a férfi kiszolgálása. Nagyapám lehet még sose vágott le egy szelet kenyeret se. Amíg mindketten dolgoztak, addig nagyim felkelt hajnali 2/3-kor, hogy nagyapám friss ételt tudjon magával cipelni a munkába. Természetesen 3 fogásos, nincs olyan, hogy csak főétel. Ha nem az volt, akkor nagyapám megverte nagyanyám. Szülői minta is ugyanez. A férfiak nem végeznek házimunkát (a feltételezés is nonszensz!), de természetesen dühöngenek, ha a vörösbor folt nem jött ki tökéletesen az ingükből/ha nem ülhetnek a tv előtt/ha nem kérdezel rá naponta többször, hogy tehetek-e valamit érted/ha nem ők szednek először az ételből (úgy tarkón vernek, hogy a tányér széttörik, nem baj, ha forró a leves és megég az arcod).

Folyamatos szélmalomharcot vívok, mert 23 évesen még nem szültem... Teljes kétségbeesés, hogy inkább MSc-t végzek és nem házasodtam össze a barátommal és még jó ideig nem akarok gyereket.

2018. jan. 28. 14:26
 13/26 anonim ***** válasza:
93%
Nem azok, azt szeretnék, hogy szeressem majd a leendő hivatásom, legyek önálló. Én is erre törekszem, szeptembertől egyetemista leszek.
2018. jan. 28. 14:48
 14/26 anonim ***** válasza:
93%

Hát az én nagymamám lassan 80 lesz, mégsem gondolkodik úgy, hogy a nőknek nem illik tanulni, meg hogy a férfi a ház feje. :D

Bár ő maga a gyerekkori rossz életkörülményeinek köszönhetően nem tudott egyetemre járni, de a lánya (anyukám) már igen, és eszébe sem lett volna lebeszélni róla...

Apukám oldaláról a nagymamám pedig egy kifejezetten karakán nő volt, és bár lánya nem volt, de szerintem hasonló megszólalásra biztosan harapott volna.

2018. jan. 28. 16:20
 15/26 A kérdező kommentje:
Az én nagymamám úgy gondolkodik, hogy a férfi a ház feje, akinek meg kell adni a tiszteletet és annyira alázatosnak kell vele lenni, hogy ne vegye észre, hogy azt csinálja, amit a felesége "tanácsol" neki.
2018. jan. 28. 16:55
 16/26 anonim ***** válasza:
23%
Attól függ, hogy nézzük. Mivel mind a ketten a mezőgazdaságban dolgoztak ezért ugyanannyit kapáltak mind a ketten. Viszont reggel és este tombolt a szexizmus mocska! Nagyapám megette a disznókat és a marhákat és gonosz szexista módon az 50+ kilós zsákot át vitte a tyúk udvarba mivel szexista módon feltételezte, hogy nagymamám nem egy erős nő és képtelen apát és keresztanyámat elindítani az iskolába, kávét, reggelit készíteni, és megetetni a baromfikat ha zsákot is át kell vinnie. Hülyeséget félre téve mind a két gyereküket úgy nevelték, hogy mindent tegyenek meg a céljaik érdekében legföljebb majd más felé kanyarodnak az útjukon. Apa a mezőgazdasági vállalkozó, keresztanyám pedig hódolva a szexista trendeknek 2 gyermekes családanya már felnőtt gyerekkel és mérlegképes könyvelő.
2018. jan. 28. 20:32
 17/26 anonim ***** válasza:
94%
Nekem a nagymamám hat általánost végzett és mezőgazdaságban dolgozott, mégis fontosnak tartotta, hogy taníttassa a gyerekeit és az unokái is tanuljanak. 96 éves lenne most.
2018. jan. 28. 21:04
 18/26 anonim ***** válasza:
87%
Én nagymamám abban a rendszerben nem tanulhatott tovább, mégis minden pénzét összekuporgatta, hogy anyámat egy jó egyetemre tudja küldeni és megkönnyítse az életét. Nem kortól, gondolkodásmódtól függ ez.
2018. jan. 29. 07:00
 19/26 A kérdező kommentje:
Azért nem mondja azt, hogy egy nő ne járjon főiskolára vagy egyetemre, csak ne sokáig (3-4 év), és ne "komoly" szakmát válasszon (orvos, mérnök, jogász, közgazdász), mert az "nőietlen".
2018. jan. 29. 08:16
 20/26 HaEv ***** válasza:
33%

Kedves Kérdező!

Az én nagymamám jóval idősebb a tiednél. Hozzáment egy katonatiszthez, akinek úriszabósága volt - ő varrónő volt ott. Amikor a férje meghalt, keresett egy másik férjet, de addig nagyjából 10 év telt el - végül egy másik asszony férjét szerette el.

Nem a tanultság vagy a foglalkozás tesz "szexistává". Hanem a gondolkodásmód. A humanista emberközpontú. A szexista meg szexközpontú?

Egy nőnek illetlen irányítania és manipulálnia az unokáját, mert az igencsak férfias, ugye? Minden tiszteletem, de igen kemény matróna lehet a nagymamád.

Sajnos vannak olyan emberek nemcsak a nagymamád korosztályában, hanem bármelyikben, akik nem bírják elviselni, ha nem úgy gondolkodnak az emberek, ahogy ők akarják. Ugyanis nem biztosak abban, hogy ők jól gondolják, de nincsenek érveik, ezért erőszakkal tartják fenn az igazukat. Ha ez társadalmi szintre emelkedik, diktatúrának hívják.

Érdemes elgondolkodnod, meddig szeretnél a nagymamád véleményétől függeni - és nehéz őt figyelmen kívül hagyni ez biztos. De azért csak vannak szüleid is.

Kitartás!

2018. jan. 29. 23:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!