A nagyszülők az állapotuk miatt otthonba kerültek, én vállaltam a gyámságot, mint unoka, megtakaritás, számlaszám felkutatás?
A közjegyzőnek kiadják a bankok. A közjegyző értesít téged.
Postaládát kell ellenőrizni, jön-e banktól számlalevél.
Az honnan van, hogy a "közjegyzőnek kiadják a bankok"?
Mert hagyatéki eljárásban nyugodtan elfelejtheti a bejelentő a bankszámlákat. Bejelent egyet, és annyi. A közjegyző nem törődik vele. Sőt, ő -az ügyintézője- kéri a bejelentőn kívüli más örökösöktől, hogy adják meg a leltárból hiányzó bankszámlák számát.
Vagy a közjegyző ügyintézője akkor rosszul mondta?
Másik kérdésben meg azt írták, hogy csak valamilyen rendőrségi alapon adnak a bankok adatot még hagyatéki eljáráshoz is.
Akkor most mi van?
Amikor Édesanyám elhunyt, a kórházból ment az értesítés a közjegyzőnek, a polgármesteri hivatal hagyatéki eljárásért felelős közjegyző küldte nekem az értesítést a hagyatéki tárgyalásról, az OTP két héten belül zárolta a számláját.
Mivel súlyos beteg volt, nem tudott kimozdulni, hogy egyszerűbb legyen, engem is ráíratott a számlájára, tehát közös tulajdon volt, nem volt jelentősége. A hagyatéki eljárás befejeztével az OTP hamarosan értesített, hogy egyedül maradtam a számla tulajdonosa.
Tehát minden összefut a jegyzőnél.
Akkor ez helyenként különböző.
Mert ahol én tudom, megyei jogú városban, az egyik örökösnek kell bejelenteni a halálesetet, bevinni a akkv-ot a polgármesteri hivatal hagyatéki osztályára, és kiállítani a hagyatéki leltárt. Amibe az kerül, amit beleír, és kész. Mindent elfogadnak, semmit nem néznek meg, beírt értékkel se törődnek, hogy mennyi.
A hagyatéki osztály aztán továbbküldi egy közjegyzőnek, aki állítólag keresi a többi örököst, de az csak hirdetések 2 hétre való hivatalos kitételét jelenti.
Ha másik örökös a hagyatéki leltárt ki akarja egészíttetni, akkor a közjegyző a bankszámla meg a tulajdoni lapok beadását kéri. Mert azt az örökösöknek kell biztosítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!