Most komolyan, nem ő a világ legjobbfej nagymamája? Miért nem tudja minden idős így kezelni a generációs különbségeket?
A nővérem a vasárnapi ebédnél sírva kifakadt, hogy a barátja hátráltatja őt a PhD-jában, leépíti az önbizalmát, és folyton felhozza a házasságot és a családot, mondván az ő anyja már 25 évesen anya volt.
A nagymamám meg erre ilyesmit mondott:
"Te most azért panaszkodsz, mert a hapsid, aki dolgozik és nem keres rosszul feleségül akar venni és gyerekeket akar, te pedig karriert akarsz. Az én időmben a lányok ennyi idősen már férjnél voltak, otthon voltak, és gyerekeket neveltek. Nálunk is a papátok volt a ház ura. Nem én vagyok a legjobb személy arra, hogy ezért siránkozz."
Először azt hittem, hogy a kérdező ironizál a "legjobbfej" kifejezéssel.
Az én nagymamám 79 éves, csak egy szakmunkásképzőt végzett, de büszke rám a diplomáimra, ha PhD-t csinálnék, akkor is biztos támogatna, meg szurkolna.
ja, és a "ház ura" dolgot se igazán lehet ráfognia agenerációs különbségre. Mamáméknál soha nem volt ház ura, fel sem merült, mindenben kölcsönösen támogatták egymást. Pedig sima falusi házaspár voltak...
Végigolvastam a válaszokat.
1. Nem vagyok troll
2. Ne úgy képzeljétek el, hogy a tesóm ott sír, nagyi pedig "Miért nekem sírsz, amikor az én időmben ez volt a módi?" kifejezéstelen arccal. Először lenyugodott, és utána mondta a nagymamám.
3. A jófejsége abból ered, hogy elismeri, hogy nem ért egyet generációs különbségek miatt, de azt is elimseri, hogy az ő véleménye itt nem mérvadó ugyanezen ok miatt. Sok idős hajlamos arra, hogy bezzegazénidőmbenmindenjobbvolt, hanem elismeri, hogy csak mert régen valamit helyesnek vagy praktikusnak tartottak, még nem jelenti azt, hogy most is az.
Nagymamám valamikor mondta, hogy az ő idejében az a lány, aki nem tudott kenyeret sütni, az nem mehetett férjhez. Ami szerintem teljesen jogos, tekintve, hogy otthon sütötték a kenyeret, és valakinek el kellett készíteni. És amíg ez jogos volt a hatvanas évek elején falun, ma már idejétmúlt. És a nagymamám sem hangoztatja, hogy a mai lányok bezzeg nem tudnak kenyeret sütni, hanem annyit mond, hogy az ő idejében egy férjes asszonynak tudnia kellett kenyeret sütni. Igen, ma meg munkája kell hogy legyen, mert egy keresetből többnyire nem lehet megélni, és a mai világban (válás, férj halálozása) nem lehet a egykeresős családfőre támaszkodni.
"Nem, az intelligens ember képes a saját helyzetén kívüli dolgokat is látni, átlátni, értelmezni, kezelni, érvelni mellette vagy ellene stb."
Mutass egy intelligens embert, aki olyasmi MELLETT érvel, amivel abszolút nem ért egyet.:D
Gondolom a te nagymamád is második világháborús hadiárva, aki 14 évesen otthagyta az iskolát, és mivel nem kapott munkát a városban, kénytelen volt minden munkát falun a ház körül elvégezni.
A maradi és a jófej ne zárja ki egymást. Sok emberből hiányzik ez a "én ehhez nem értek" mentalitás, ahol, bár van véleményük, elismerik, hogy nincs meg az elegendő tudásuk, ahhoz hogy befolyásolhassák a dolgokat. Sok kiöregedett, laikus, más kultúrából érkező megmondóember van, aki azt hiszi, hogy csak mert eleget élt/látott, már tudja a tutit.
Nagymamám húszévesen férjhez ment, szült két gyereket, és építkezni kezdtek, majd kb 10 év múlva, a harmadik gyereknél elkészült a házuk, amit sosem fejeztek be teljesen. Gyári munkásként és háztartásbeliként élt, ez még nem jelenti azt, hogy MINDEN nő így élt, csak ő ezt ismeri.
Ismerek diplomás hetvenéves nőket is.
Nem kezeli jól. Az nem vigasz, hogy ötven-hatvan éve mi volt a divat, mi számított normálisnak. Teljesen más világot élünk most. Attól miért lenne könnyebb a nővérednek, hogy a nagymama az orra alá dörgöli, hogy ugyanennyi idősen ő már anya volt? Nekem is mondott ilyet a mostohanagyanyám, mondtam, hogy jó neki, de azt nem kötöttem az orrára, hogy én is baromi szívesen lettem volna már a huszonéveim elején családanya, ha bármilyen feltétel adott lenne hozzá, de egyre biztosabb, hogy soha nem fog összejönni.
Ha a nővérednek a tanulás és a karrier most fontosabb, mint a családalapítás, akkor nem kell neki lelkiismeret-furdalást okozni azzal, hogy bezzeg a nagyanyáink máshogy csinálták. Manapság már nemigen lehet egy fizetésből fenntartani egy családot, ezt nagyon sok "bölcs" idős kifelejti a képletből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!