Hogyan adjam a nagyim tudtára, hogy tkp. mérgezi magát és a családját?
Persze, nyilván nem úgy, ahogy a kérdésben írtam. :D arról van szó, hogy mosogatás után nem öblíti el az edényeket. Ennek tegnap voltam szemtanúja. A habot is letörli róluk a konyharuhával, aztán beteszi a helyükre. Ugye nem kell taglalnom, hogy marhára egészségtelen, ha rájuk szárad a mosogatószer? Ő főz a családra utána azokban az edényekben...
A baj az, hogy nagyon sértődékeny. Művelt, okos ember a nagyim, de nem hallgat sosem az észérvekre. Tanultam kommunikációs stratégiákat, és képzeljétek, nála nem vált be a módszer, amit tanítottak. :D Valamelyik nap megkérdezte, hogy ízlik a leves, én pedig mondtam, hogy az én ízlésemnek túl sós. Van ebben valami bántó? Azt válaszolta, hogy akkor többé nem főz ilyet, mert nem muszáj főtt ételt enni minden nap. 1 napig duzzogott, aztán bocsánatot kértem, pedig szerintem semmi bántót nem mondtam, de ettől nem lettem kevesebb, ő pedig megnyugodott.
Ezek után hogyan mondjam el neki, hogy egészségtelen, amit csinál? Amúgy ikerházban élünk, az egyik háztartás nagyimé, a másik a miénk, ahol velem együtt hárman vagyunk.
GyK-s kommentelők gyakran ismételt válaszaira is előre reagálok, hogy időt spóroljak nektek:
1) "Ha nem tetszik, kőtözzé' ee!" - El fogok, tényleg, de attól még a családom továbbra is mosogatószeres edényekből fog enni.
2) "Ha nem tetszik, főzzé' te!" - Egyelőre nem vagyok olyan jó szakács, mint ő, a többiek nem eszik meg a főztöm. :(
3) "Ha nem tetszik, mosogassá' te!" - Szoktam nagyim helyett is, de nem mindig. A főzésen kívül egyedül vezetem a háztartást, meg tanulok és dolgozom egyszerre. Nem tudnám megakadályozni, hogy többé egyszer se mosogasson.
4) "Hálátlan csitri vagy!" - Ó, ez miből jött le? Sokszor nem értem ám. Szeretem a nagyit ettől függetlenül.
Remélem, most már értitek, hogy én csak békességben szeretném ezt a kérdést megtárgyalni a nagyival. :) de mi legyen, ha ennyire sértődékeny teremtés?
Állj be mellé egyszer, amikor mosogat, nézd meg a mosogatószer flakonját, olvasd fel neki az összetevőket. Aztán meséld el, melyik mit csinál, hogyan hat(hat) a szervezetre, és ajánld fel, hogy te majd leöblíted és elrakod a cuccot. Ehhez persze készülni kell.
N.B. ha folyóvízben mosogat, akkor nyilván le is öblíti az edényeket, ez esetben nincs para. Ha bedugaszolt mosogatóban, az meg eleve gáz, pláne, ha egy rahedli edényt ugyanabban a 2 liternyi vízben pacsmagol össze, első körben erről kéne leszoktatni. A tuti megoldás a mosogatógép.
Mond azt hogy napok óta megy a hasad. Mindig evés után. De tedd hozzá hitetlenkedve hogy az ő remek főztje nem lehet az ok. Aztán töprengően nézz körül és kérdezd meg hogy nem e lehet a mosogatószernek valami olyan összetevője. Ezek után nagyon kedvesen kérd meg hogy öblítse le jobban a biztonság kedvéért ha már neked ilyen kis béna a szervezeted.
Nem tudom beválik e de én akkor is megpróbálnám. Legfeljebb ismét bocsánatot kérnék.
A nagyi is bírja még az állandó mérgezést, te se fofsz belehalni.
Mosogass te.
"Mert szerinted a 80 éves nagyi érteni fogja a mittomén milyen foszfátokat a mosogatószer flakonján?"
Ha 80 éves akkor lehet, hogy a rendszeres mosogatószer fogyasztás a hosszú élet titka??
Ezentúl minden étkezéskor megiszok egy kupicával.
:)
Vegyél te mosogatószert!
Eurósban fillérekért lehet kapni, és akkor se lesz tőle nagy bajod, ha megiszol belőle egy pohárral. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!