Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Nagymama gond! Azt hiszi a...

Nagymama gond! Azt hiszi a kora miatt bármit megtehet büntetlenül! Segítene valaki?

Figyelt kérdés

A nagymamám 86 éves, velem és a testvéremmel él (21 évesek vagyunk). Fizikailag nincs topon a nagyi, szédül, fáradt, stb. De nem marad nyugton, székre mászik, kikészíti magát, most egész éjjel szándékosan nem feküdt le és varrni kezdett reggel 9-kor hagyta abba!!! Persze a fáradtság miatt at egést dobozt rajzszöggel mindennel kiborítitta ma már hétszer léptem rajzszögbe!!! Egy éve ilyen a szép szóból nem ért!!! Ezért egy ideje durvább hangnemet használok (el is vagyok emiatt keseredve), de nem maradt más. Ma sokadszor mobdtam higy hanyag és felelõtlen, és hogy nincs kedvem hozzá mentõt hívni, vigyázzon már magára (pl. tessék aludni, pláne ha holnap orvoshoz kell menni)!!! Erre õ: Szándékosan kikészítem, mert az a célom, hogy minél hamarabb meghaljon!!!

Mit tehetnék és ö tartozik bocsánattal vagy én???

2016. júl. 7. 14:18
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
75%
Ő is bocsánattal tartozna azért, ez igaz. De valószínűleg hogy ha azt mondta akkor tényleg azt hiszi hogy azért csinálod.
2016. júl. 7. 18:36
 22/27 anonim ***** válasza:
100%

Figyelj, amiről azt hiszed, hogy az érdeke, az nem feltétlenül úgy van.

Egy példa a családból. Mamám nyolcvan felett anyukámékhoz költözött. Anyu 100 %-ig kiszolgálta. A mama szeretett volna pl. mosogatni (igaz, már nem látott jól, meg nem is volt hatékony), anyu kivette a kezéből az edényt, hogy majd ő megcsinálja. Néha még mondta is hozzá, hogy úgysem megy már ez.

Egyszer elmentem anyuékhoz cseresznyét szedni, és nekiálltam kimagozni. Odajött a mama, és segített (persze utána át kellett nézni, mert nem mindig vette észre a rosszat, de azért csináltuk együtt). Utána anyu jól lecseszett, hogy minek dolgoztatom a mamát.

Nem értette meg, hogy a mamának az kellett, hogy hasznosnak érezze magát, hogy csináljon valamit, és nem pedig az, hogy kiszolgálják, és úgy érezze, ő csak púp anyuék hátán.

Ő is demenciával küzdött, és sokat romlott az állapota. Tényleg olyan volt, mint egy gyerek, csak ő nem tanult, hanem felejtett. Anyu sem kezelte jól.

Te sem csinálod jól. Találj olyan feladatot neki, amit biztonsággal meg tud csinálni (nem kell hozzá rajzszög), ha kész, örülj neki, köszönd meg, akkor is, ha semmi haszna sincs.

És tudatosítd magadban, hogy elfelejt mindent, tehát hiába mondasz el neki valamit negyedszerre, akkor sem fogja megjegyezni, szóval ne hivatkozz olyasmire, hogy már elmondtad. Hiába emeled a hangod, bánsz vele durvábban, akkor sem fogja megjegyezni. És a logikai dolgokat sem fogja megérteni. Nem olyan, egy gyerek tanul a demens pedig csak felejt.

Szóval vegyél egy nagy levegőt, vidd el orvoshoz az állapota miatt, és próbálj meg visszaszokni a régi, türelmes hangnemre, mert már úgysem sokáig lesz veletek. Ez az állapot sajnos ilyen, nem tehetsz semmit, azon kívül, hogy keresel segítséget, mert nemsokára a nap 24 órájában figyelni kell rá.

2016. júl. 7. 19:00
 23/27 anonim ***** válasza:
100%
Nehéz ügy. Egyrészt elég bonyolult helyzetben vagytok a testvéreddel - anyukád nincs, apukáddal nem felhőtlen a kapcsolat, és rátok szakadt a felnőttkor összes problémája. Ez így mindenféle cifrázás nélkül sem egyszerű dolog. Nagymamád szintén életkori válságban van, gondolom az egész élete tevékenyen telt, és most szembesült azzal, hogy nem képes mindenre, amit szeretne, ráadásul rászorul mások segítségére. Valószínűleg most fölöslegesnek és kiszolgáltatottnak érzi magát. Ha befogadtátok (írtad, hogy jogilag semmi köze a házhoz), alapvetően jogos lenne az az elvárásod, hogy próbáljon meg nektek nem több problémát okozni, mint amennyiről nem tehet. Ő valószínűleg annyira el van foglalva a saját frusztrációjával, hogy ezt nem ismeri fel. A "halálomat kívánod" dolgot szerintem azért hozta fel, mert ő magát haszontalannak érzi, így feltételezi, hogy más is annak tartja őt. Ezen a szemüvegen keresztül nézi a világot, és minden megnyilvánulásodat úgy értelmezi magában, hogy ezt az elméletet "támassza alá". Ahogy írták is, nem mindenki öregszik szépen. Pl. Szepes Mária - annak ellenére, hogy elvesztette a férjét és a gyerekét - elfoglalta magát a könyvei írásával, és nem akart úgy "segíteni" a környezetén, ami több galibát okozott volna, mint hasznot. A legtöbb ember nem tud így visszavonulni idős korában, hanem foggal-körömmel ragaszkodik a felnőtt élete aktivitásához, ami persze egy pont után nem megy. Egy ilyen emberrel együtt élni csak akkor lehet, ha megvan benned a megfelelő türelem és szeretet hozzá, hogy többet tolerálj tőle, mint amennyit "jogos lenne". Ha nem vagy rá képes (az vesse rád az első követ, aki jobban megoldott egy ilyen helyzetet), akkor inkább keress neki egy kulturált idősek otthonát, és látogassátok rendszeresen. A lehető legrosszabb megoldás, ha tönkreteszitek egymás életét.
2016. júl. 7. 19:02
 24/27 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Olvasgattam a hozzászólásokat, és ilyen feladatok jutottak eszembe:

- viráglocsolás

- legyen esetleg macskátok, akit etethet, gondozhat

- ebédnél, vacsoránál segíthet pucolni dolgokat, főzni akár

- sütni finomakat, megtanítani titeket ilyesmire

- kisebb bevásárlás cetlivel

- befőzés

Nagyon ügyes vagy!:)

2016. júl. 7. 20:28
 25/27 anonim ***** válasza:
100%

kérdező a 4 es vagyok.

nem még pici gyerekeim vannak, de sajnos élőben láttam ilyet. Egyik idős családtagunk nem öregedett szépen. (szerencsére ő volt az egyetlen, se előtte, se azóta senki se így ment el, hogy agyilag is épült le. mindenki más friss maradt észben)

És tényleg ilyen esetekben igaz a mondás kétszer gyerek az ember. Amíg jár tesz vesz, kb mint egy ovis. sokszor több a kár mint haszon ugye. És igen,nem fog bocsánatot kérni. nem mert bunkó, ha előtte kedves volt stb, akkor gondolj arra, hogy most így tudod visszaadni a sok gondoskodást. nekem az is segített anno.

Én ezért nem írtam, hogy bocsánatot kéne kérnie. mert mindegy, hogy neked van igazad, ha ő már elveszítette a képességét a bocsánatkérésre :(

De ha tudtok, tényleg kerítsetek háziápolást valamennyit. Kitartás!

2016. júl. 7. 21:45
 26/27 anonim ***** válasza:
87%
Demencia, első fázis. Nem sokat tud tenni az orvos. Olvass cikkeket az időskori demenciáról. Személyiségváltozással járhat, a gondolkodása lecsökken, megváltozik, az agya nem működik már rendesen. Elég nehéz lesz nektek a testvéreddel, semmi miatt ne bántódj meg, és teljesen felesleges durvább hangot használni. Sőt. Nagyon sok türelem kell. Nem tehet róla hogy megöregedett, és az agya megbetegedett. Semmi értelme a bocsánatkérésről elmélkedni. Egyik tünet, hogy felborul az éjszakák-nappalok rendje, mert nem érzékeli a megszokott módon az idő múlását. A pszichiáter "agitációnak" nevezi a túlzott éjszakai aktivitást, a székre mászást. Nem lesz könnyű...
2016. júl. 7. 21:47
 27/27 anonim ***** válasza:
Ja bocsi, a hármas vagyok, aki aztán válaszolt a kérdésedre mint "négyes" elnéztem, bocsi. Amúgy az is fura, hogy ugyanaz a válaszoló ugyanarra csak röviebben-hosszabban kifejtve az egyik válaszára 19%-os, a másik meg 100.... oO
2016. júl. 8. 21:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!