Szerintetek önző vagyok?
Nagyszüleim anyagi válságban vannak, nem tudják fizetni a hitelt, drasztikus lépésekre van szükség. Megválnának a lakástól (áron alul), amiben az elmúlt 60 évüket töltötték, többek között én is jórészt ott nőttem föl. Nem én örökölném alapból a lakást, hanem anyám (akivel nem vagyunk túl jóban), de ha megörökölné, eladná, és elszórná a pénzt. Neki van egy saját lakása, ami egyedül az övé.
Én felajánlottam nagyszüleimnek, hogy kifizetem a tartozásukat, de cserébe adják nekem a lakást anyám helyett. Amiben életük végéig ott maradhatnak, ahogyan eddig. Egyébként másfél millióról van szó. Ez az összes vagyonom, az összes spórolt pénzem. Albérletben élek, esélyem nincs rá, hogy saját lakásom legyen, esküvő és gyerekvállalás előtt állok, szóval azt nem tehetem meg, hogy csak úgy jószívűségből odaadjam mindenemet, akármennyire is szeretem őket.
"Az a helyzet, hogy a törvény anyádat védi, tehát neki kell aláírnia azt, hogy lemond a jogos ingatlanáról."
Amíg a nagyszülők élnek, nincs szó anyuka jogos ingatlanáról. Életükben úgy rendelkeznek vele, ahogy akarnak annak adják el, annyiért, amennyiért akarják.
Mennyi a valós értéke a lakásnak?
Ennek az ügynek két oldala van: részedről szép dolog, hogy segítesz a nagyszüleidnek, az örökösük viszont a saját gyerekük, akármilyen viszonyban is vagytok. Ha van önálló, saját lakása, annyira azért csak nem szórja a pénzt. Te a segítségért cserébe ki akarod semmiztetni velük a saját lányukat, miközben fillérekért hozzájutnál a lakásukhoz. Nyilván a válsághelyzetben bele is fognak menni, ha nem számíthatnak másra.
Ez az egyezség támadható a bíróságon, akárki akármit mond (mert amúgy nem is korrekt, pláne, ha viszonylag rövid időn belül elhaláloznak a nagyszülők.) Korrektnek egy kölcsönszerződést tartanék, elfogadható mértékű kamattal, amit ráterheltek a lakásra, amint a jelenlegi válsághelyzet rendeződött, egyúttal terhelési és elidegenítési tilalmat jegyeztek be rá. Ebből ugyanis biztosan megkapod a pénzed, ha elég hosszan elélnek a nagyszülők, gyakorlatilag a teljes lakást, és támadhatatlan.
A nagyszüleid mit szólnak hozzá? Nekik tetszik az ötlet? Szerintem ez a legfontosabb, hogy ők mit szeretnének.
Neked nem gond, ha még 20 évig ott élnek? Írod, hogy esküvő és gyerekvállalás előtt álltok. Albérletben laktok. De ezzel nem oldódik meg a ti lakhatásotok. Ez nem gond? Nem fogod 5 év után meggondolni magad és kitenni őket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!