Jogosan nem engedem ezek után?
Eddig semmi gondunk nem volt a fogorvossal, bátran ült be a kisfiunk a vizsgálószékbe. Jó az orvos, semmi komoly gond nem volt a kezelések alatt, jó példát is látott, hisz én is naponta 2x fogmosás, fogselyem stb. Férjem is ment vele többször.
Na de apósom, hát ő retteg a fogorvostól, kb 3éve él naponta fájdalomcsillapítón, mert fél elmenni és hát romlik a dolog. A család se tudja rávenni.
Eddig se nagyon örültem, hogy ilyen példát lát a fiunk, de most!
A hétvégén ott aludt a mamáéknál (5éves) és a jövőhéten kell mennünk fogorvoshoz, kontrollra, mivel nekem is nagyon kell figyelnem a fogaimra, könnyen romlanak, neki inkább lássa és legyen természetes, hogy megyünk évente legalább 1x.
Na, mikor mondtam neki a hét elején, elkezdett üvöltve sírni és nem tudtuk miért. Nagy nehezen megnyugtattuk, hogy eddig se volt gond, de azóta fogat is alig lehet vele mosni, kérdezi hogy ugye nem visztek fogorvoshoz. A papa mondta... Apóst megkérdezte a férjem, mint kiderült amikor este a fiunk mondta hogy fogmosás idő van papa, hogy ne legyenek csúnyák a fogaink és sokáig legyenek, őt is lecs*szte, azt már nem mondta hogy milyen módon, de el tudom képzelni, ahogy a családtagokat szokta amikor mondják hogy csináltassa már meg a fogait, hogy hagyja békén, őt nem érdekeli ha kirohadnak, kiesnek, akkor se turizzon senki a szájában... Pedig csak így szól, hogy menjenek fogat mosni.
Na én ekkor kijelentettem, hogy ezek után nem megy a gyerek hozzájuk aludni, sőt nélkülünk se nagyon marad ott, hisz retteg most már a fogorvostól és fel lett zaklatva! Ők meg felháborodtak, hogy miért és milyenek vagyunk, kb értetlenül állnak a dologgal szemben.
Azért egyetlen gyerek sem kezd rettegni a fogorvostól, mert valaki a környezetében nem akar fogat mosni illetve rossz fogai vannak. Söt ha az a valaki ijesztgetni kezdi a fogorvossal, akkor sem hiszi el, mivel már van elég sok jó tapasztalata. Valami nem egészen stimmel a történetben.
Emiatt eltiltani a nagyszülöktöl elég buta ötlet.
4-essel értek egyet.
Apósod nem azt mondta, hogy szörnyű dolog fogorvoshoz menni, sem azt, hogy félni kell tőle, hanem a fogmosást utasította vissza valószínűleg elég gorombán.
Az, hogy a gyerek félni kezdett a fogorvostól, az ettől biztos nem lehetett. Pláne, hogy saját tapasztalata is van (nem is egy) a fogorvosról.
Vagy esetleg más is elhangzott? Négyszemközt a gyerekkel nem lehetne óvatosan szóba hozni az a hétvégét, és alaposan kitárgyalni, pontosan mi, hogyan hangzott el?
Vagy direktben rákérdezni (persze nem számon kérően, hanem érdeklődve), miért változott meg a véleménye a fogorvosról és a fogápolásról?
Sajnos apósom elég durva ha ez szóba kerül, utána órákig szentségel a lakásba. Gondolom ez is megijesztette, mert olyankor az egész légkör elég feszült sokáig, még nekünk is.
Ma reggel beszélgettünk egy kicsit, bejött a fürdőbe és azt kérdezte hogy a fogorvos néni meg fogja-e fúrni a fogait, utána pedig nagyon fog-e fájni és csúnya lesz :/ Ezt pedig apósom híreszteli amúgy a családban, hogy a fogorvos miatt ilyen a foga, hogy megfúrták elvileg a fogait azóta fáj.. (azt nem teszi hozzá hogy nem ment vissza pl gyökérkezelésre miután felnyitották a fogát vagy stb). Eddig semmit nem csinált neki az orvos amúgy, csak benézett. Remélem a jövőheti kontrollig javul a dolog.
"Eddig semmit nem csinált neki az orvos amúgy, csak benézett. "
Hát, így könnyű nem félni :)
Órákig szentségel és feszült légkört csinál? Ja, így már jobban értem. Azt hittem, fél perc alatt kimérgelődi magát, legföljebb utána nincs jó kedve egy ideig.
Szerintem a gyerekben helyére kéne tenni, hogy nagypapa a saját fogáról beszélt és a saját véleményét mondta. Mindenki másnak a családban más a tapasztalata és más a véleménye (azt direktben nem mondanám ki, hogy tényszerűen valótlanságot állít és magának köszönheti a baját).
Esetleg figyelmeztetném a kisgyereket, hogy nagypapa erre a témára érzékeny (bár csodálom, hogy eddig nem tűnt ez föl neki), ezért ő mossa meg a saját fogát és ne magyarázza senkinek, ez miért kell. Vegye úgy: ő megmossa, ez az ő dolga, nagypapa nem mossa meg, az meg nagypapa dolga.
Visszatérve az alapkérdésre, erős túlzásnak (kvázi bosszúnak) érezném, hogy ezek után ne mehessen a gyerek hozzájuk úgy, mint eddig.
Egy esetben nem küldeném: ha a gyerek maga nem akarna menni, mert ott rosszul érezné magát.
Na ismét sikerült beszélgetni vele, már a szuriról is kérdezett (ettől sajnos fél nagyon!) hogy a papa azt mondta hogy kapni fog és lefogják, ha nem lesz jó!! Nem csodálom, hogy bepánikolt!
Őszintén pont nem érdekel, hogy apósomnak ez érzékeny téma, ez az ő hibája, hogy nyúl elmenni, de attól még nem kell egy kisgyereket riogatni és kivetíteni a saját hülyeségét. Nem kell lehúzni a gyerek jó szokását, azért mert ő nem szokott.
Most aludt ott másodszor, mert előtte ők se nagyon voltak vele, pár hónapja mondták, többet mentünk és előzőnél csak feleslegesnek ítélte hogy minek mosni egy gyerek fogát, úgyis kiesik majd...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!